Primorski osnovnošolci za varnejšo uporabo interneta

Učenci OŠ Ankaran so te dni še raje prišli k pouku, saj so jih tam namesto učbenikov pričakale tablice in namesto matematike pogovor o njihovih najljubših družbenih omrežjih. Ne gre za spremembo šolskega kurikuluma, ampak za udeležbo na izobraževalnih doživetjih Spletne brihte, ki jih za slovenske osnovne šole pripravlja zavod Varni internet in poganja A1 Slovenija. Njihov namen je osnovnošolce seznaniti z varno rabo interneta ter jim dati ustrezne veščine, znanja in samozavest, da bodo pripravljeni za življenje na spletu.

V časih, ko smo vedno pogosteje priča spletnim prevaram, hekerskim izsiljevanjem in nevarnim izzivom na družbenih omrežjih, je še bolj kot prej pomembno, da otroke opremimo z znanjem in veščinami za učinkovito, varno in odgovorno uporabo digitalnih medijev in tehnologije. V ta namen sta A1 Slovenija in zavod Varni internet razvila projekt Spletne brihte, v katerega želita do konca leta 2023 vključiti 12 tisoč otrok in mladostnikov.

”Splet je sestavni del današnjega sveta, posebej za otroke in mladostnike, zato jih moramo opremiti z ustreznimi veščinami za življenje na spletu. Le ozaveščen uporabnik tehnologije lahko varno uživa v vseh lepotah, ki jih prinaša. Pozdravljam iniciativo A1 Slovenija, ki razume pomembnost varnosti pri uporabi spleta in tehnologij, in osnovnih šol, ki se zavedajo, da so tovrstna znanja za otroke enako pomembna kot druge šolske vsebine,” pravi Tilen Dominko, vodja izobraževalnih programov zavoda Varni internet.

Projektu se je v teh dneh priključilo skoraj 500 otrok iz Obalno-kraške regije, in sicer učenci OŠ Dragomirja Benčiča Brkina Hrpelje, OŠ Cirila kosmača Piran, OŠ Ankaran in OŠ Alojza Gradnika Dobrovo. Učenci od 4. do 6. razreda so se izobraževali o spletnih prevarah, zlorabah in spletnem nasilju, starejši učenci od 7. do 9. razreda pa so se naučili, da z vsakim dejanjem na spletu za seboj puščajo digitalne sledi, ki za vedno ostanejo na njem. Po koncu delavnic so se navdušeno spopadli v kvizu, ki ni izkazal le pridobljenega znanja, ampak tudi veliko mero tekmovalnosti. Ne glede na rezultat, so domov vsi odšli kot Spletne brihte.

Uporaba tehnologij ni slaba, a naj bo varna

Kot ponudnik celovitih komunikacijskih rešitev je A1 Slovenija zavezan k ustvarjanju rešitev, ki bogatijo življenja uporabnikov v digitalnem svetu, pri tem pa je zagotavljanje varne uporabe njihovih storitev med najpomembnejšimi prioritetami. Projekt Spletne brihte je del družbeno odgovorne strategije ESG, s katero A1 Slovenija krepi svoje trajnostno delovanje na področju okolja, družbe in upravljanja.

“Osnovno vodilo družbe A1 Slovenija je povezovanje uporabnikov pri delu, življenju in zabavi, kar prinaša ogromno pozitivnih zgodb, a hkrati odpira vrata prevaram in nevarnostim. Odgovornost do ljudi razumemo kot pomemben del našega poslanstva, zato svoja sredstva in znanje usmerjamo v digitalno izobraženost otrok in mladostnikov, da bo njihova uporaba spleta in digitalnih tehnologij varna in premišljena,” je povedala Zlatka Poličar, ekspert za družbeno odgovornost pri A1 Slovenija.


Najbolj brano