Spet sezona s tremi prvoligaši

Za primorski nogomet se je prvoligaška nogometna sezona razpletla (skoraj) sanjsko. V nedeljo je sežanski Tabor na Gorenjskem prepričljivo potrdil prvoligaški status in posredno tudi velik kakovostni razkorak med prvo- in drugoligaškim tekmovanjem. Slednja ugotovitev resda ni od včeraj, vsekakor pa mora celo bolj kot Sežance, ki so v zadnjem trenutku rešili svojo prvoligaško kožo, skrbeti Gorico kot povratnika v prvo SNL. Ob pozornem razrezu prvoligaških nogometnih moči ni namreč daleč od resnice zbadljivka, da bi resnega prvoligaša sestavila šele združena Tabor in Gorica.

Čeprav je Koper po dramatičnem razpletu ligaške sezone ostal brez želenega naslova, je zmagovalec končane sezone vendarle primorski nogomet. V novi prvoligaški sezoni bodo namreč v desetčlanski ligi spet igrali trije primorski klubi: iz Istre, s Krasa in z Goriške. Porazdeljena lokalna zastopanost samo utrjuje nadaljnje pozicioniranje nogometa kot prvega moštvenega športa tudi na Primorskem.

Cilj Maribora, Kopra, Olimpije in Mure v evropski konkurenci bo preživeti dlje kot do velikega šmarna, kar je lani uspelo Prekmurcem. Bo komu tudi letos?

Koper je v zadnjem letu med slovenskimi klubi naredil največji preskok. Osvojil je pokalno lovoriko, a ostal prekratek za naslov, ki na mednarodnem klubskem prizorišču omogoča daleč največji zaslužek. Naivno, lahkomiselno ali kot posledica zunanjih vplivov. Pravzaprav je vseeno, analize pa bodo koristne predvsem kot izkušnja, kako ravnati ob podobnih izzivih v prihodnje. Vsekakor je Koper z Antejem Gubercem na dobri poti, da postane resen in upoštevan klub. Tudi s podobnimi dogodki, kot je bilo nedeljsko druženje s predstavniki nekdanjih klubskih generacij, ki so v svojih časih in po svojih močeh prispevali k blagovni znamki današnjega nogometnega Kopra.

V Sežani so uspešno rešili spomladansko agonijo. K sreči zanje se je v ključnih obdobjih sezone še bolj zalomilo Aluminiju, a sam nadaljnji prvoligaški status tudi v novi sezoni, ki se bo začela že sredi julija, še ne zagotavlja sreče. Na Krasu trener ostaja Dušan Kosić, vse ostalo je neznanka. Že zadržanje moštva v sedanjih okvirih bi predstavljalo uspeh.

To pa seveda ne velja za Gorico. Miran Srebrnič ima za sabo kot igralec in trener dovolj tekem, da ve, kaj najboljša drugoligaška ekipa rabi za igranje med elito. Če so v Novi Gorici spodobni podpreti konkurenčnega prvoligaša, pa je že drugo vprašanje.

Svoje načrte imajo vsi, najbolj smele pa Maribor, Koper, Olimpija in Mura, ki jih kmalu čakajo tako želene evropske preizkušnje. Njihov cilj bo preživeti v konkurenci dlje kot do velikega šmarna, kar je lani uspelo Prekmurcem. Bo komu tudi letos?


Preberite še


Najbolj brano