Primorci so spet vtisnili pečat Giru

Slovenski del 19. etape letošnjega Gira in nasploh ves današnji dan je prinesel več spektakla ob cesti kot na cesti. V svet je šla imenitna razglednica z barvo, vonjem in okusom Posočja, kjer so gledalci ustvarili športno ozračje s pozdravom in spodbujanjem kolesarske karavane. Sicer pa se bo boj za rožnato majico nadaljeval jutri v Dolomitih in končal v nedeljo v Veroni.

Kolovrat Foto: Bostjan Bensa
Kolovrat Foto: Bostjan Bensa

POSOČJE > Nemara so ob razvoju dogodkov tudi Jana Tratnika danes zasrbeli prsti, ko je prišel pozdraviti navijače v Kobaridu, kjer je bilo glavno (družabno) prizorišče slovenskega dela etape. Pa ne le zaradi številnih privržencev, ki bi gotovo ob cesti spodbujali tudi 32-letnega Idrijčana, a jo je žal skupil na začetku letošnjega Gira. Res je tudi, da se je že od prvega kilometra v karavani vnel pravi boj za uspešen pobeg, o čemer pričajo tudi visoke povprečne hitrosti v uvodnem delu sicer razgibane etape, a skoraj ne gre dvomiti, da bi bil Tratnik med glavnimi akterji.

Ima vse, kar imajo veliki

Ne nazadnje tudi ciljni vzpon na Staro goro nad Čedadom pozna do potankosti. V Benečiji si je namreč predlani utrl pot do etapne zmage na Giru. Da ga noge dobro nesejo v klanec, pa je potrdil tudi lani, ko se je junaško boril s furlansko pošastjo, kot v kolesarskem žargonu pravijo Zoncolanu. Kolovrat se sicer ne more primerjati z brutalnimi odseki, s katerimi iz zahtevnejše smeri postreže vzpon na tudi med Primorci priljubljeno smučišče. Vseeno pa, če izvzamemo nadmorsko višino, dobrih 1100 metrov, nima česa zavidati slovitim vzponom v Alpah in Dolomitih.

Po svoje bi Kolovrat bilo lepo videti kot ciljni vzpon na etapnih dirkah. Če ne na Giru, pa na dirki po Sloveniji, kar je tudi namig za prireditelje. Tudi danes so organizatorji slovenskega dela 19. etape dirke po Italiji poželi pohvale zavoljo opravljenega dela, ki ga ni bilo malo. Še več pa skrbi. Kolesarstvo je namreč šport na odprtem. Bržkone je tudi edini, kjer so gledalci v neposrednem stiku s tekmovalci. Ustvarili so res lepo kuliso, h kateri je nedvomno prispeval sončen in po temperaturah pravi poletni dan, v katerem sta do izraza prišla zelen okoliš in Soča, ki je bila danes res smaragdna.

V Kobaridu to pot zmagovito

Sicer pa je izstopala rožnata barva, s katero so kraji in ljudje na bolj ali manj izviren način zaznamovali prihod karavane Gira, ki je pustil pečat, a velja tudi obratno. Po italijansko Caporetto (Kobarid) nemara odslej za zahodne sosede ne bo imel tako zloveščega prizvoka, ki ga nosi iz prve svetovne vojne. Gostovanje na Primorskem oziroma v Sloveniji se je spet izkazalo kot zmagovalna kombinacija za vse, ki so tako in drugače (bili) povezani z dogodkom, kot ga prinaša Giro.

Karavano Gira juri v Venetu čaka dolomitski dan. Sodeč po vremenski napovedi ne bo tako lep, kot je bil današnji v Posočju, kjer kolesarskega oziroma turističnega praznika še ni konec. Jutri bo na sporedu kolesarska ljubiteljska tekma z vzponom na Kolovrat, v nedeljo pa cestno kolesarjenje po trasi Gira v Benečijo, gorsko kolesarjenje v okolici Tolmina in družinsko kolesarjenje med Tolminom in Kobaridom. Na voljo bodo tudi vodeni ogledi Kobariškega muzeja ter muzejev na prostem Mengore, Kolovrat in Ravelnik.

Rožnati izziv

Zastor nad Girom bo padel v nedeljo z vožnjo na čas v Veroni. Razlike v boju za rožnato majico, ki jo še naprej nosi Ekvadorec Richard Carapaz, pa ostajajo majhne in po današnji etapi med najboljšimi tudi nespremenjene. Danes se je vodilna trojica bolj spogledovala kot napadala, njihove ekipe pa so taktizirale oziroma predvsem tipale, ali ima kdo od neposrednih tekmecev slab dan. Dolomitska etapa vendarle zbuja (straho)spoštovanje. Precej dela jutri čaka tudi Domna Novaka, ki bo pomagal kapetanu Mikelu Landi. Danes je imel edini preostali slovenski kolesar v karavani ob cesti kar nekaj navijačev, ki so v cilju še enkrat več na letošnjem Giru spremljali že viden scenarij.

O etapni zmagi so odločali ubežniki, ki so si privozili udobno prednost. Zadnji ovinek je poskrbel še za nekaj drame, ki se je srečno razpletla za Koena Bowmana. Nizozemec je slavil etapno zmago in se obenem še utrdil na vrhu v točkovanju gorskih ciljev.


Komentar novinarja

Aleš Sorta

Šport, turizem in gospodarstvo

Nemara so pri novi vladi ubrali pravi pristop, ko so pod eno streho oziroma eno ministrstvo združili gospodarstvo, turizem in šport. Ali so tudi zadeli žebljico na glavico, bo moč oceniti čez kakšno leto. Šport je seveda združljiv tudi s šolstvom. Rek zdrav duh v zdravem telesu vendarle ni iz trte izvit, a dejansko razen ugotovitev, kako so se pri otrocih v dveh kovidnih letih občutno poslabšale telesne sposobnosti, ni bilo pravih stičnih točk ali - če hočete - opaznih sinergij med obema ...

Preberi več

Najbolj brano