Živahen filmski utrip mladih generacij

Kino Otok letos obeležuje desetletnico snovanja programa, ki se s filmi in obfilmskimi dejavnostmi celostno posveča raziskovanju čarobnosti sveta gibljivih slik z otroki, mladimi in družinami.

 Film Cherbourški dežniki je za festival izbrala skupina srednješolcev.
Film Cherbourški dežniki je za festival izbrala skupina srednješolcev. 

Podmornica je v teh letih zrasla v celoletni filmsko-vzgojni program, v času festivala pa tradicionalno prinaša zgoščeno dogajanje. To bo na velikem platnu v izolskem Kulturnem domu in v Sončni dvorani JSKD ponovno vključevalo najnovejše kakovostne filme z vsega sveta, ob njih pa pogovore, razstavo ter delavnico. Podmornica je namenjena najmlajšim generacijam med 3. in 18. letom starosti, vsebine pa so namenjene tudi vključevanju staršev in skrbnikov ter filmskovzgojnih in pedagoških delavcev.

Barviti pogled mladih

Že ves festivalski delovni teden se bodo vrstile projekcije s poglobljenimi pogovori za skupine istrskih vrtcev in šol, vikend pa je namenjen filmskemu druženju vseh generacij. Program bodo v petek odprli mladi sami. V živo bodo predstavili barvito francosko filmsko klasiko, v kateri igralci dialoge v celoti odpojejo. Film Cherbourški dežniki režiserja Jacquesa Demyja so za festival izbrali kot skupina srednješolskih mladih programerjev v okviru mednarodnega projekta Film v gibanju, podprtega s strani Ustvarjalne Evrope - MEDIA, in v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Mladi programerji so obenem oblikovali filmske plakate, ki bodo razstavljeni v Kulturnem domu Izola.

Povezani z naravo

Letošnja Podmornica družno s celotnim festivalom stopa na zeleno pot skrbi za okolje. Zato njen filmski program v središče postavlja odnos med otroci in mladimi ter naravo. Skozi filme bodo raziskovali utrip naravnega sveta, ki jih obkroža. Najmlajši si bodo v soboto ogledali slovensko animirano serijo kratkih filmov Tako zraste ..., ki prikazuje razvoj živali z zanimivim, posebnim ali nenavadnim življenjskim ciklom, od rojstva do odrasle dobe. V nedeljo, 5. junija, pa se bodo odvrteli Gumbi na potepu, program kratkih filmov iz projekta Cinemini Europe. Filmi iz različnih držav najmlajšim prikažejo, kakšna čarovnija je film, kako z njim nemogoče postane mogoče.

Vrhunec Podmornice se bo odvil na sobotni popoldan s posebnim dogodkom za vse družine. Projekcijo filma Na bregovih Pastaze bo v živo obiskala mlada portugalska režiserka Inês T. Alves in se po njej pogovarjala o svojem dokumentarnem filmu o otrocih plemena Achuar iz perujske Amazonije, ki dneve preživljajo na bregovih reke, kjer ni časa za dolgčas. Režiserka je leta 2018 preživela dva meseca v osrčju amazonskega deževnega pragozda na meji med Ekvadorjem in Perujem s skupino tamkajšnjega plemena Achuar. Z njihovimi otroki je spletla tesne vezi in jih s kamero spremljala v živahnem vsakdanu.

Podmornica že tradicionalno predstavlja zaključek šolskega leta in vstop v poletje. Za bolj poglobljeno doživetje filmov bo na festivalskih lokacijah na voljo tudi pedagoška knjižica z zanimivostmi o filmih in izhodišči za pogovore ter aktivnosti.  


Najbolj brano