“Želim si ustanoviti simfonični orkester, ki bi v živo podpiral film”

Goriška harmonikarica in zboristka Ana Šuligoj se rada preizkuša v različnih glasbenih zvrsteh. Pred meseci je uspešno opravila avdicijo na slovitem Berklee College of Music v Bostonu, kjer si želi študirati glasbeni menedžment.

Ana Šuligoj Foto: Biljana Pavlović
Ana Šuligoj Foto: Biljana Pavlović

19-letna Ana Šuligoj iz Solkana, nekdanja učenka Glasbene šole Nova Gorica v razredu Josipe Horvat, je trenutno maturantka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer se v razredu profesorja Klemna Lebna izobražuje v kromatični harmoniki. Z velikim navdušenjem prepeva tudi v priznanem Komornem zboru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki ga vodi Ambrož Čopi, zadnjih pet let je tudi zvesta članica Komornega zbora Grgar, Nova Gorica.

Kot solistka je sodelovala s Komornim orkestrom Nova pri projektu BossaNova. Ob igranju klasične glasbe in zborovski dejavnosti veliko pozornosti namenja tudi drugim glasbenim področjem in se preizkuša v igranju različnih glasbenih zvrsti, zato si želi študij nadaljevati na Berklee College of Music v Bostonu, ki velja za največji neodvisni kolidž za sodobno glasbo na svetu in slovi kot ena najbolj kakovostnih šol jazza, rocka in popularne glasbe. Pred meseci je na avdiciji in intervjuju pokazala veliko mero potenciala in nadpovprečno nadarjenost, zato ji je ameriška akademija dodelila visoko štipendijo, ki jo sicer dobijo le redki kandidati.

Novogoriška harmonikarica in zboristka v radijski oddaji

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bomo predstavili 19-letno harmonikarico Ano Šuligoj. Prisluhnili ji bomo v izvedbi skladb PrekmurskaErna Sebastiana, Za harmonikoPrimoža Ramovša, AphorismsPetra Fiale in Interpretacijska etuda Klemna Lebna ter v dveh zborovskih skladbah Komornega zbora Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Komornega zbora Grgar, Nova Gorica.

“Na Berklee College of Music bi rada študirala Music business / management. To področje me izjemno zanima in navdihuje, saj menim, da imam izjemen smisel za organizacijo glasbenih projektov, kar sem tudi večkrat dokazala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana,” pravi mlada goriška glasbenica. “Imam zelo jasne in velike cilje. Rada bi postala glasbena menedžerka na področju organizacije glasbenih projektov. Rada bi vodila projekte, ki bi postavljali nove mejnike v glasbeni industriji in bi bili prav tako koristni za družbo. Želim si ustanoviti simfonični orkester, ki bi v živo igral in zvokovno podpiral film. Moj vzornik je skupina Coldplay, ki mi vedno znova daje motivacijo in zagon za glasbeno kariero in projekte. Berklee College of Music bi mi pri doseganju ciljev in izobrazbe nepredstavljivo pomagal, saj ponuja izjemno znanje na področju glasbenega menedžmenta ter najboljše študente iz vsega sveta, s katerimi bi lahko oblikovala močno ekipo za omenjene projekte,” pojasni. Že je vzpostavila stik s svetovno uspešnimi glasbeniki, kot so Martynas Levickis, Apollo Jane oz. Denise Carite (ki sodeluje s skupino Coldplay), Stevie Wonder in drugi.

“Verjamem, da bi s študijem na tej šoli lahko pomembno sooblikovala glasbeno industrijo v Sloveniji, bistveno prispevala k njeni prepoznavnosti in tudi turizmu. S poznanstvi, ki bi jih navezala v Združenih državah Amerike, bi lahko poskušala oblikovati bolj raznovrstno glasbeno ponudbo na slovenskem in seveda predvsem goriškem trgu, še zlasti v času, ko se tu pripravljamo na leto 2025, ko bo Nova Gorica skupaj z Gorico postala Evropska prestolnica kulture. Z izobrazbo na Berklee College of Music v Bostonu bi tako lahko bila druga Slovenka, ki bo imela odlično in poglobljeno znanje s področja glasbenega menedžmenta,” nam je še zaupala Ana, sicer zelo sočutna, prijazna in skromna mladenka, ki se večkrat zateče v naravo, kjer najde notranji mir in tudi navdih za kak nov projekt.  


Najbolj brano