Premožni bodo varni, drugi pa ...

Včerajšnji koprski posvet o varnosti v mestnih jedrih in pred letošnjo turistično sezono je postregel z resnico, ki jo vsi že dolgo slutimo in se bojimo dneva, ko nas bo vse prizadela. In ta resnica se glasi, da so nam politiki v zadnjih 20 letih tako oklestili policijo, da morajo občine za varnost v bolj obljudenih krajih najemati zasebne varnostne službe. Varnost je postala plačljiva dobrina, je nekdo slikovito pripomnil.

Včeraj je sam predstavnik policije povedal, da v Piranu ne boste šteli minut do prihoda policistov, če vam je nekdo na parkirišču razbil avto. Šteli boste ure. Ali pa celo dneve. Znan je primer iz nekega drugega primorskega mesta, ko je voznik na cesti zbil pešca (ki je kasneje umrl), pa so ga reševalci pobrali in odpeljali, gasilci počistili cesto in se usedli v bližnji bar in ko so že skoraj spili pijačo, je šele prihitela policijska patrulja. Prej ni mogla, ker je bila samo ena in na nujni nalogi na drugem koncu občine. Preprosto, ne?

Če že policija predlaga občinam, naj za varnost na javnih krajih najemajo zasebne varnostne službe, smo le korak od tega, da nas bo ta varnost kmalu močno udarila po žepu.

V starih mestnih jedrih Kopra, Izole, Pirana in drugih primorskih mest se najemniki borijo za vsakega kupca ali gosta, da lahko plačajo najemnino in ohranijo stara mesta živa. V nasprotnem primeru potniki s križark in turisti v teh mestih ne bi imeli česa videti. Glavna (živa) znamenitost v Kopru bi bil vtem primeru kak trgovski center na obrobju ...

Sicer je res, da vlomi v bare, gostilne, trgovine in druge lokale, ki delajo naša mesta tako slikovita in živa, predstavljajo le deset odstotkov vseh vlomnih tatvin, vendar je tudi res, da so te trgovinice, bari in drugi lokali na glavnih mestnih ulicah. Kjer bi morala biti varnost zagotovljena 24 ur na dan in 365 dni v letu. Kje bi se torej morali počutiti varne v mestih, če ne ob dveh ponoči na Čopovi v Ljubljani, na Čevljarski v Kopru, na Tržaški v Postojni, na Bevkovem trgu v Novi Gorici? Razumemo, da moramo pred lastnim pragom za varnost poskrbeti sami, na glavni mestni ulici pa vendar ne morejo ponoči stražiti najemniki lokalov?

Občine bi morale zato ne samo pred turistično sezono, ampak skozi vse leto, storiti vse, da ne bi prihajalo do vlomov, pretepov, uničevanja lastnine ... Pritisniti bi morala na policijo (beri državo), da bi okrepila vrste varuhov reda, preoblikovati redarstva v 24-urno službo, osvetliti zakotne ulice in trge ... Ker če že predstavniki policije predlagajo občinam, naj za varnost na javnih krajih najemajo zasebne varnostne službe, smo le korak od tega, da nas bo ta varnost kmalu močno udarila po žepu. Kdor bo zmogel plačati, bo varen, kdor ne, pač ne bo.


Preberite še


Najbolj brano