Tudi Ribiški praznik kot nekdaj

Več kot 150 dogodkov načrtujejo v Izoli od junija do septembra na znanih poletnih prizoriščih, med njimi denimo tudi Ribiški praznik, kot je bil nekdaj, za kar so v letošnjem občinskem proračunu predvideli 170.000 evrov. Tako sta napovedali vodstvi izolske občine ter Centra za kulturo, šport in prireditve (CKŠP).

Z leve:  župan Danilo Markočič, v.d. direktorice CKŠP Branislava 
Lipar, Erik Toth iz CKŠP, direktor TZ Dean Kocjančič in  Martina 
Miklavčič-Šumanski iz občinske službe za odnose z javnostmi Foto: Mirjana Cerin
Z leve: župan Danilo Markočič, v.d. direktorice CKŠP Branislava Lipar, Erik Toth iz CKŠP, direktor TZ Dean Kocjančič in Martina Miklavčič-Šumanski iz občinske službe za odnose z javnostmi Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > “Za Ribiški praznik smo že rezervirali Lonko in Veliki trg, samo vola ne bomo pekli, bomo pa sardele in druge ribje dobrote,” je na pol za šalo na pol zares napovedal župan Danilo Markočič. Nekoliko starejše generacije Izolanov se še spomnijo, da so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je ulov rib postajal skromnejši, na Lonki pekli vola.

Ta trg bo tokrat veliko prizorišče s pop glasbo (Veliki trg z rockom), na njem bodo tudi igrala za otroke in v bližnjem Coppovem parku program zanje, na Sončnem nabrežju pa bo istrska tržnica.

Na Ribiškem prazniku bodo nastopili ...

... Dan D, Soul Fingers, King Foo, Ne me jugat, Primorski fantje, Rok 'n' band in The Roxy band. Kot je pojasnil Markočič, so se za tradicionalno izvedbo praznika odločili, ker se je tako izreklo kar 95 odstotkov od več sto Izolanov, ki so sodelovali v anketi občine na temo, kakšen praznik si želijo. Oživeli bodo tudi tradicionalne športne prireditve, ki so spremljale Ribiški praznik, veslaško in jadralno regato s krstom mladih jadralcev in veslačev na severnem, nekdaj carinskem, pomolu.

Najprej Praznik oljk, vina in rib

Še pred Ribiškim praznikom, ki bo v petek in soboto, 19. in 20. avgusta, bodo po covidnem premoru obudili Praznik oljk, vina in rib. V petek, 10. junija, ob 20. uri bodo na Manziolijevem trgu razglasili županovo vino in olje, dan zatem pa skupaj z Društvom oljkarjev slovenske Istre nagrajence festivala Zlata oljčna vejica. Enajstega junija bodo v Manziolijevi palači z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper pripravili strokovni posvet Spoznajmo oljčno olje z degustacijo zmagovalnih olj.

Prizor z Ribiškega praznika 29. avgusta 1975 Foto: Arhiv PN

Letos boljši rezultati kot leta 2019

Tudi s poletnimi prireditvami si v Izoli obetajo dober turistični obisk. Po besedah direktorja Turističnega združenja Deana Kocjančiča so v prvih štirih mesecih letos zabeležili boljše rezultate kot v enakem obdobju pred epidemijo covida-19. “Imeli smo 27.000 prihodov in več kot 81.000 nočitev, kar je 24 odstotkov več kot leta 2019. 74 odstotkov nočitev so ustvarili domači gostje, Avstrijci pa 22 odstotkov več kot pred dvema letoma. Med tujci so prevladovali še Nemci, Madžari in Italijani.”

“Na 18. prazniku bo 40 stojnic, nastopili bodo Kompanija Izolana, 3 Bote, Posebna gosta, Duo Nice Price, Klapa Semikantá, Mužika, Stevo projekt, Matej in Tina,” je nanizala v.d. direktorice CKŠP Branislava Lipar.

Tudi Gibonni, opera Carmen in Pihalni orkester z Avsenikom

Poletje bo zaznamoval koncert hrvaškega Gibonnija 3. julija v letnem kinu Arrigoni, kjer bo še prej, 18. junija, nastopil Vlado Kreslin z Malimi bogovi, Operna akademija maestra Georgea Pehlivaniana bo (skupaj s 30 slovenskimi in evropskimi vokalisti) uprizorila opero Carmen, Pihalni orkester Izola bo nastopil z Ansamblom Saše Avsenika, Raiven bo predstavila projekt Elektro-opera. Omenjeno letno prizorišče bo tudi v znamenju filmskega festivala Kino Otok, Kina pod zvezdami in Primorskega poletnega festivala, v okviru katerega bodo tri gledališke predstave: Indijc hoče v Bronx, Morje sten in Ptičja farma.

Na Manzioliejvem trgu bodo “butični koncerti” Giannija Rijavca z godalnim kvartetom, skupine AKA Noemi, Samuela Lucasa ..., med 19. in 22. julijem bodo skupaj z italijansko samoupravno narodno skupnostjo tam pripravili program Isola in musica. V Coppovem parku bodo vsak teden od srede do nedelje koncerti kantavtorjev in glasbenih skupin, stand up večeri in predstave za otroke, v Ljubljanski ulici “pri špini” pa bo pestro vsak četrtek.


Najbolj brano