Robert Golob je novi predsednik vlade

Državni zbor je na tajnem glasovanju izvolil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba za mandatarja za sestavo nove vlade. Podprlo ga je 54 poslancev, 30 jih je bilo proti. Novoizvoljeni predsednik vlade je že zaprisegel pred državnim zborom.

Robert Golob je novi predsednik vlade. Foto: Nebojsa Tejic/STA
Robert Golob je novi predsednik vlade. Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > Za glasovanje o predsedniku vlade so razdelili 85 glasovnic, prav toliko jih je bilo oddanih. Ena glasovnica je bila neveljavna, 84 je bilo veljavnih.

Po pričakovanjih je Robert Golob dobil podporo poslancev Svobode, SD in Levice ter poslancev narodnih skupnosti. En glas manj od skupnega seštevka 55 gre na račun bolniške odsotnosti ene od poslank Svobode. Niso pa ga podprli v SDS in NSi.

Janša čestital Golobu ob izvolitvi za mandatarja

Premier Janez Janša, ki vodi vlado zadnji dve leti, je na twitterju čestital svojemu nasledniku Robertu Golobu ob izvolitvi za mandatarja. "Naj bodo dejanja v skladu z današnjimi obljubami in ne v skladu z včerajšnjo koalicijsko pogodbo," je ob tem zapisal.

Predsednik SDS Janša je bil za mandatarja izvoljen 3. marca 2020, po odstopu Marjana Šarca s premierskega položaja in posledičnem padcu vlade. Podprlo ga je 52 poslancev, 31 jih je glasovalo proti, ena glasovnica je bila neveljavna. Njegova vlada je prisegla 13. marca, trenutno pa opravlja tekoče posle. Mandat ji je namreč prenehal z ustanovno sejo DZ po volitvah 13. maja.

Novoizvoljeni predsednik vlade je že zaprisegel pred državnim zborom ter se poslancem zahvalil za podporo ter za "konstruktivne predloge in tiste malo manj". "Hvaležen sem in ponižen, da sem lahko danes tukaj. Da bom lahko Slovenijo peljal v boljšo prihodnost, v prihodnost, ki si jo vsi naše državljanke in državljani zaslužimo," je poudaril. "Hvaležen sem vsem, ki greste z nami od začetka poti. In hvaležen bom vsem vam, ki se mi boste pridružili kasneje, ko boste videli, da ta pot je skupna, ker dejansko želimo delati v dobro vseh," je še dodal.

Še pred izvolitvijo je Golob v predstavitvi programskih zasnov vlade izpostavil teme, kot so socialna pravičnost, solidarnost ter na znanju temelječa družba. Najprej se bodo lotili urejanja javnega zdravstvenega sistema ter draginje, ki jo bodo omejili do jeseni, je napovedal.

V razpravi pred glasovanjem so v poslanskih skupinah Svoboda, SD in Levica Goloba označevali kot človeka, ki bo prekinil z demontažo demokracije in bo ponudil jasno dolgoročno vizijo. V SDS pa so nizali očitke tako na račun Goloba kot koalicijskih partnerjev, moti jih predvsem vloga Levice v prihodnji vladi. Kljub temu puščajo odprta vrata za konstruktivno sodelovanje z novo vlado.

Ker je bil Golob danes izvoljen za mandatarja, ne more več opravljati poslanske funkcije. V poslanskih klopeh ga bo predvidoma nasledil Bojan Čebela.

V 15 dneh po izvolitvi mora predsednik vlade predlagati imenovanje ministrov

Novoizvoljeni predsednik vlade mora v 15 dneh po svoji izvolitvi predlagati imenovanje ministrov, pričakovati pa je, da bo Golob listo ministrskih kandidatov v DZ vložil še danes.

Vsak kandidat za ministra se najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur predstavi pristojnemu delovnemu telesu DZ in odgovarja na vprašanja njegovih članov. Prva zaslišanja ministrskih kandidatov je glede na napovedi pričakovati že konec tega tedna.

Predsednik pristojnega delovnega telesa mora takoj po zaslišanju ministrskega kandidata oziroma najkasneje v 48 urah predsedniku DZ in predsedniku vlade poslati mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata, ki ga je sprejelo delovno telo.

Poslanci glasujejo o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja. Koalicijske partnerice Gibanje Svoboda, SD in Levica si želijo vlado sestaviti do 3. junija.


Najbolj brano