Koper ni prvak, milijoni Mariboru

Danes je padel zastor na 31. sezono prve nogometne lige. Glede na videno, bi bil pri določanju državnega prvaka najbrž še najbolj pošten žreb ali pa, da bi si Maribor in Koper razdelila naslov, saj sta bila skoraj vso sezono na vrhu tekmovanja: Koper 18 krogov, Maribor 15. Tretjič smo državnega prvaka dobili v zadnjem krogu, a tolikšne napetosti in zakulisnih igric doslej še ni bilo.

V zadnjih 90 minutah sezone se je nazadnje izšlo Mariboru, ki svoj 16. naslov državnega prvaka rabi kot riba vodo. Razlog? Evropski milijoni! Že bežen pogled v bilance poslovanja kluba namreč kaže, da je zaloga iz bogatih evropskih sezon in prodaj igralcev pošla. Kot državni prvak gre v predtekmovanje lige prvakov, kjer bo nosilec v prvih dveh predkrogih, če pa se prebije do tretjega, se mu vsaj uvrstitev v skupinski del konferenčne lige ne more izmuzniti, kar samo sebi prinaša tri milijone evrov. Zato torej taka zagrizenost vijoličastih v boju za naslov. In če je vse res, kar smo v zadnjih 48 urah pred zadnjimi tekmami lahko brali (motivacija Radomelj na tekmi v Kopru, predvsem pa zadnje dogajanje z vratarjem Mure, današnjega tekmeca Maribora), potem bi o tem morali kakšno reči tudi odgovorni pri Nogometni zvezi Slovenije.

Sicer se bo prva SNL morala spopasti s poplavo povprečnih tujcev, saj je v nekaterih primerih kar poligon za vzgojo mladih hrvaških nogometašev.

Že dalj časa sicer s posestva Brdo ni slišati kakšne samokritike, nekaj pa bi je le moralo biti. Prva liga po letih rasti zadnje čase počasi stagnira. Priročen izgovor za težave so - kot povsod - koronske okoliščine. Klubi sicer dobijo bistveno več denarja od TV pravic, prenosi so nedvomno na višji ravni kot prej, toda kaj, ko signal ponudnika seže le v približno polovico slovenskih domov. Kljub temu tudi obisk na stadionih nekoliko pada. Tekme so bolj izenačene, nekatere nogometne predstave pa so tudi na ravni, ki se je ne bi sramovali niti v odmevnejših ligah po Evropi. Izenačenost pa ne pomeni tudi višje kakovosti, kvečjemu se ta prilagaja slabšim klubom ... Primorska prvoligaša sta letos pokazala povsem nasprotno podobo - Koper je navduševal, Tabor trpel. Primorsko zastopstvo tudi v prihodnji sezoni ostaja najmanj isto, če pa bo Tabor uspešno prebrodil kvalifikacije, bo v novi sezoni spet igral primorski trojček, saj se v ligo vrača Gorica.

Sicer se bo prva SNL morala spopasti s poplavo povprečnih tujcev, saj je v nekaterih primerih kar poligon za vzgojo mladih hrvaških nogometašev, namesto da bi vzgajala slovenske. Če na kaj, NZS prisega na reprezentance, ob podobnem trendu pa se lahko res z zaskrbljenostjo vprašamo, kaj nas čaka. Že zdaj reprezentančne razmere niso rožnate.


Preberite še


Najbolj brano