Dokazali, da zmorejo in znajo

Varstveno delovni center Ajdovščina-Vipava je včeraj v telovadnici Vojašnice Janka Premrla Vojka Vipava gostil 17. regijske igre programa MATP (trening motoričnih aktivnosti) za udeležence iz primorsko-notranjske regije. Člani petih ekip so se pogumno spoprijeli z nalogami in pokazali, katere veščine obvladajo.

Igre, na katerih rezultat ne igra vloge,  medaljo pa dobijo prav vsi, 
ki se pogumno preizkusijo v spretnostih. Foto: Alenka Tratnik
Igre, na katerih rezultat ne igra vloge, medaljo pa dobijo prav vsi, ki se pogumno preizkusijo v spretnostih. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Vipava je bila včeraj že drugič v dveh tednih v duhu specialne olimpijade. Tokrat z dvoranskimi aktivnostmi programa MATP (trening motoričnih aktivnosti), ki jih je gostil Varstveno delovni center Ajdovščina-Vipava. Sodelovalo je pet ekip s 70 tekmovalci in spremljevalci, za mednarodno noto turnirja so poskrbeli gostje iz Španije, ki so v okviru programa Erasmus+ na izmenjavi v Cirius Vipava.

“Zadovoljni smo, da smo se po dveh letih premora zaradi epidemije spet lahko zbrali in našim varovancem omogočili športno druženje,” je bil zadovoljen direktor VDC Ajdovščina-Vipava Roman Velikonja.

V VDC Ajdovščina-Vipava, ki letos obeležuje 40 let delovanja, so za rdečo nit druženja, kjer rezultat ne igra vloge, medaljo pa dobijo prav vsi, ki se pogumno preizkusijo v spretnostih, izbrali letenje. Udeležence so na šestih postajah čakale različne naloge, ki so jih opravili samostojno ali s pomočjo asistentov.

Program MATP je uradno potrjen športni program specialne olimpijade, za razliko od njenih ostalih programov pa je namenjen osebam s težjimi motnjami v razvoju, ki se redkeje vključujejo v sistem treningov in tekmovanj pod okriljem specialne olimpijade. Zato ima, kot vedno poudari glavna trenerka programa MATP pri Specialni olimpijadi Slovenije Tanja Princes, tudi zelo pomembno vlogo v socialnem vključevanju.

“Na tem tekmovanju lahko tudi oni začutijo tekmovalno vzdušje in dobijo izkušnjo, kako se spoprijeti z miselnim in motoričnim izzivom,” je povedala Polona Zabukovec iz vipavske enote VDC Ajdovščina-Vipava.

Udeležencem 17. regijskih iger je veliko športnih uspehov in zadovoljstva zaželela predsednica Društva Sožitje Ajdovščina-Vipava Mojca Česnik, dobrodošlico v Vipavi pa jim izrekel tudi župan Goran Kodelja.Ob otvoritveni slovesnosti, ki so jo s plesnimi točkami popestrile plesalke iz kluba El1 plesna scena, jih je posebno presenečenje čakalo tudi na slovesni podelitvi medalj, saj jim jih je izročil nogometaš Valter Birsa.


Najbolj brano