ZZZS: časovnica za uvedbo dolgotrajne oskrbe je nerealna, vsebina luknjasta

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ne more narediti vsega potrebnega, da bi se z novim letom začel izvajati prvi sklop pravic iz dolgotrajne oskrbe. Nekatere stvari, zapisane v zakonu o dolgotrajni oskrbi, so neizvedljive in med seboj neusklajene, pa tudi vseh pravilnikov, ki med drugim določajo, kakšne bodo storitve dolgotrajne oskrbe, še nimajo.

Čeprav naj bi starejši v ustanovah pravice začeli koristiti že 
naslednje leto, doma pa leta 2024, se to zaradi administrativnih 
zamud in nedorečenosti v zakonu ne bo zgodilo.  Foto: Leo Caharija
Čeprav naj bi starejši v ustanovah pravice začeli koristiti že naslednje leto, doma pa leta 2024, se to zaradi administrativnih zamud in nedorečenosti v zakonu ne bo zgodilo.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Zdravstvena zavarovalnica ZZZS je po zakonu o dolgotrajni oskrbi zadolžena za to, da vzpostavi novi sistem in ga v praksi izvaja. Pripraviti mora vse, da bi večina pravic, ki se nanašajo na oskrbo v instituciji, začela veljati že v začetku leta 2023, pravice do dolgotrajne oskrbe na domu, denarnega prejemka ali oskrbovalca družinskega člana pa sredi leta 2024.

Še vedno ni ključnih pravilnikov

Po štirih mesecih, odkar velja zakon o dolgotrajni oskrbi, pa pristojni na ZZZS ugotavljajo, da so prišli do roba svojih možnosti. Včeraj se je s tem seznanil tudi upravni odbor zdravstvene zavarovalnice. Ministrstvi za zdravje in delo z zavarovalnico še nista sklenili pogodbe za črpanje denarja za vzpostavitev sistema. “To je seveda A v abecedi tega, da lahko dolgotrajna oskrba sploh zaživi,” poudarja predsednica UO Irena Ilešič Čujovič. Prejšnji teden je vlada zavodu odobrila 66 dodatnih zaposlitev za te naloge, a vprašanje je, kdaj bodo te ljudi sploh lahko sprejeli medse, če za to nimajo denarja.

Nemčija je podobne rešitve uvajala postopno, pet let, poudarja generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar.

Tudi priprava pravilnikov, ki bodo podrobno določali, kako in v kakšnem obsegu bo delovala dolgotrajna oskrba, zamuja. Doslej je bilo objavljenih šest od devetih pravilnikov, še vedno pa ni bil sprejet ključni pravilnik o storitvah dolgotrajne oskrbe. Spomnimo, da je marca predlog tega pravilnika strokovna javnost raztrgala. Čas, v katerem naj bi negovalno osebje opravilo posamezno storitev, je bil namreč po oceni tistih, ki te storitve izvajajo, prekratek, storitve pa se pri stanovalcu, ki jih potrebuje, ne bi izvajale dovolj pogosto.

ZZZS poziva k zamiku začetka izvajanja

Kakršnekoli bodo te storitve in njihov obseg, bi morala ZZZS izvedeti pravočasno, da bi se pripravila na njihovo izvajanje. Še ena razsežnost zagat z uvajanjem dolgotrajne oskrbe pa je, da vse, kar piše v zakonu, ni izvedljivo. V zakonu so pravne praznine in nekonsistentnosti, opozarjajo na ZZZS. Ena od teh zagat je, da je eden od vstopnih pogojev za prejemanje pravic iz dolgotrajne oskrbe to, da je oseba pred tem vsaj 24 mesecev zavarovana za dolgotrajno oskrbo. 1. januarja 2023 tega kriterija sploh še ne bo mogoče izpolnjevati, saj zavarovanje za dolgotrajno oskrbo še ne obstaja.

Irena Ilešič Čujovič

predsednica upravnega odbora ZZZS

“Država je sprejela ta zakon, hkrati pa ga očitno ne želi izvršiti na način, da bi bile storitve dolgotrajne oskrbe v roku, ki je predviden, dostopne vsem prebivalcem, ki so do storitev upravičeni.”

Generalna direktorica zdravstvene zavarovalnice Tatjana Mlakar zaradi vsega opisanega poziva k nujnim spremembam zakona o dolgotrajni oskrbi najpozneje do konca oktobra. “Tudi če bo novelacija v oktobru, vztrajamo, da je njen sestavni del tudi zamik časovnice,” se zavzema za to, da prvi sklop novosti ne bi začel veljati že 1. januarja 2023.

Dosedanjih zamud, ki niso nastale po krivdi zavarovalnice, namreč ni mogoče kar nadoknaditi, če pa zakona do napovedanega datuma ne bo mogoče izvajati, to ne bo brez posledic. Te bodo sprožile najmanj veliko nezadovoljstvo med zavarovanimi osebami, zelo verjetno pa tudi številne pritožbene in sodne postopke zoper tiste, ki ljudem niso zagotovili tistega, kar obljublja zakon, svarijo na ZZZS.


Najbolj brano