Golob: Oblikovanje vlade še vedno predvideno do 3. junija, začasno po trenutnem razrezu resorjev

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je napovedal, da bo nova vlada kljub predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o spremembah zakona o vladi oblikovana do 3. junija. Nova vlada bo začasno delovala po veljavnem razrezu. Ministrstvo za delo bo začasno vodil Luka Mesec, za infrastrukturo Bojan Kumer in za izobraževanje Igor Papič.

Robert Golob Foto: STA
Robert Golob Foto: STA

LJUBLJANA > "Resda bomo šli po nekoliko drugačni poti, ampak šli bomo enako hitro," je Robert Golob napovedal po tistem, ko je stranka SDS danes vložila pobudo za posvetovalni referendum na zakon o vladi, s katerim so stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica predlagale reorganizacijo vlade s spremenjenimi pristojnostmi in tremi dodatnimi resorji.

Golob je napovedal, da bodo ministrski kandidati, ki so po veljavnem razrezu ostali brez resorja, torej kandidatka za infrastrukturno ministrico Alenka Bratušek, kandidatka za ministrico za vzgojo in šolstvo Amalija Žakelj in kandidat za vodenje ministrstva za delo Simon Maljevac, na obstoječih ministrstvih prevzeli vlogo državnih sekretarjev.

"Ne bomo izgubili niti dneva, kljub neizmerni kreativnosti konstruktivne opozicije," je dejal. Oblikovanje vlade, kot so si jo zamislili, pa pričakuje v roku 45 dni, saj lahko DZ o predlogu za referendum odloča šele po 30 dneh. Podpis koalicijske pogodbe med prihodnjimi koalicijskimi partnerji je predviden za torek, je napovedal Golob.

O dodatnih ministrstvih, ki jih ustanavljajo, pa je pojasnil, da gre za nova ministrstva, ki prinašajo "realizacijo razvojne paradigme". Teme, ki jih bodo naslavljala, so napovedovali že v času predvolilne kampanje, zanje pa na aprilskih državnozborskih volitvah dobili tudi mandat ljudi, je spomnil Golob.

Ministrstvo za podnebje in energijo tako po njegovih besedah naslavlja največji izziv človeštva, in ne samo Slovenije, ministrstvo za solidarno prihodnost bo pozornost namenilo medgeneracijskemu dialogu, neprofitnim stanovanjem za mlade in dolgotrajni oskrbi za starejše, v središču ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije pa bo znanje.

Hkrati Golob ocenjuje, da so se stranke na novo nastajajoče koalicije danes soočile s tem, kako je videti konstruktivna opozicija. A zatrjuje, da opoziciji z manevri, ki bi zaustavili formiranje nove koalicije ne bo uspelo, nova vlada pa bo svoj mandat nastopila po zastavljeni časovnici. "Vsi manevri, ki smo jih videli v zadnjih dneh so v resnici oklepanje oblasti tistih, ki so od tega odvisni, ker ne želijo prepustiti oblasti novim izvoljencem ljudstva in se kot poraženci dostojanstveno posloviti," meni.

Glede možnosti zlorabe instituta referenduma je ocenil, "da je čisto mogoče, da bomo imeli stanje permanentnih referendumov".

Po besedah predsednice SD Tanje Fajon je zelo očitno, da "vlada v odhajanju namerno ustavlja razvoj in napredek Slovenije", hkrati pa ne priznava rezultatov volitev in "ponižuje državljanke in državljane, ki so legitimnost dali eni drugi vladi". Po njenem mnenju v delu opozicije posvetovalni referendum zlorabljajo za "celjenje svojih lastnih ran in travm", hkrati pa nakazujejo, kako bodo delovali v prihodnje.

Koordinator Levice Luka Mesec meni, da je SDS z današnjim manevrom pokazala, da pozablja, da smo referendum o tem, kakšno vlado si ljudje želijo, že imeli, in sicer na aprilskih državnozborskih volitvah. V takšnih potezah Mesec tako vidi predvsem oklepanje oblasti vlade v odhajanju. "Janševa oblast uživa svoje indijansko poletje, ampak to se bo končalo in 3. junija ji bomo zagotovili, da bodo pravo poletje lahko preživeli zunaj vladne palače," je dejal.


Najbolj brano