Vodstvu sežanske občine očitajo vrsto nepravilnosti pri izplačevanju plač in dodatkov

Na Občini Sežana so kot odgovor na anonimno pismo, v katerem pisec vodstvu občine očita vrsto nepravilnosti pri izplačevanju plač in dodatkov ter zaposlovanju, v gradivu za jutrišnjo sejo občinskega sveta javno objavili podatke o plačah in izplačilih dodatkov za vseh 35 uslužbencev. Čeprav na občini vse obtožbe ostro zavračajo, v oči bodejo predvsem številna izplačila dodatkov, ki v posameznih primerih dosegajo celo 70 odstotkov plače.

V anonimki vodstvu sežanske občine očitajo vrsto nepravilnosti pri izplačevanju plač in dodatkov.  Foto: Helena Race
V anonimki vodstvu sežanske občine očitajo vrsto nepravilnosti pri izplačevanju plač in dodatkov.  Foto: Helena Race

SEŽANA > Pisci anonimnega pisma, ki ga je pred marčevsko sejo sežanskega občinskega sveta prejel občinski svetnik Drago Pirec, vodstvu Občine Sežana, predvsem zaposlenim v “kadrovskemu oddelku in kabinetu župana”, očitajo vrsto nepravilnosti pri izplačevanju plač in dodatkov. V letih 2020 in 2021 naj bi si neutemeljeno izplačevali dodatke za povečan obsega dela, nadure in covidne dodatke, za izplačevanje dohodkov pa naj bi zlorabljali tudi študentske napotnice.

Kot še navajajo v pismu, so se nekaterim uslužbencem v lanskem letu po spremembi sistematizacije plače povečale kar za sedem plačilnih razredov, poleg tega se, kot pišejo, “pripravlja nova sistematizacija, s katero se bo dvema delavkama povečalo že tako veliko plačo”. Sprašujejo se, “če je še kje občina, ki bi imela tako dobre plače, razen peščice”.

11.702

evra je znašal najvišje izplačani dodatek za nadure uslužbencu sežanske občine v letu 2021

Občinskemu vodstvu še očitajo, da je “na vhodu občine” brez razpisa zaposlilo “hčerko družinske prijateljice enega občinarja”. Letos pa naj bi načrtovali novo zaposlitev pripravnice, ki naj bi bila “hčerka ene zaposlene”. Kot navajajo, so to “usluge za uslugice”, saj po mnenju piscev pisma “občina ne potrebuje nobenega novega delavca, ker nas je že tako preveč”.

Zlorabo podatkov prijavili policiji

Na občini, kjer so se na obtožbe iz anonimke odzvali z ogorčenjem, vse očitke ostro zavračajo, zaradi suma zlorabe dostopa do osebnih podatkov zaposlenih pa so podali tudi prijavo na policijo. Kot so zapisali v odgovoru, ki so ga priložili v gradivo za jutrišnjo sejo občinskega sveta, gre za “neutemeljene obtožbe ozkega kroga ljudi, ki menijo, da se jim dogajajo strašne krivice”. Kot navajajo, gre za “hudo širjenje dezinformacij in neresnic”, s katerim želijo pisci pisma “negativno prikazati oziroma demonizirati določene javne uslužbence”.

Drago Pirec

občinski svetnik

“Izplačila dodatkov v nekaterih primerih dosegajo kar 70 odstotkov plače.”

V obsežnem, 23 strani dolgem odgovoru svetniku Dragu Pircu, so javno objavili podatke o plačah in izplačilih dodatkov za nadure, delo v tveganih razmerah ter za povečan obseg dela za vseh 35 zaposlenih, poleg tega pa še stroške študentskega dela od leta 2015 dalje.

Iz seznama je razvidno, da se neto izplačila plač 15 najbolje plačanih uslužbencev v občinski upravi v letu 2021 gibljejo med 18.198 in dobrih 21.490 evrov. Najvišje izplačan dodatek za nadure v letu 2021 znaša 11.702 evra, za povečan obseg dela 3.862 evrov, za delo v tveganih razmerah med epidemijo pa 1233 evrov.

Pirec, ki smo ga včeraj prosili za komentar, je dejal, da je odgovor “korektno napisan”, ne zdi pa se mu smiselno iskanje krivca in obsojanje pisca pisma, saj gre za informacije javnega značaja.

Pirec: To je razkroj plačilnega sistema

V oči najbolj bodejo izplačila dodatkov, ki jih je po njegovem mnenju bistveno preveč. “Ne zdi se mi primerno, da se uslužbencu izplačuje dodatek za povečan obseg dela, hkrati pa še za nadure. Izplačila dodatkov v nekaterih primerih dosegajo kar 70 odstotkov plače,” opozarja Pirec ki meni, da to povzroča razkroj javnega plačilnega sistema.

“Sprašujem se, kakšno sporočilo je to za zaposlene v drugih javnih zavodih,” pravi Pirec, ki se mu zdi tovrstna praksa še zlasti sporna zaradi težav, ki jih ima sežanska občina pri iskanju novega direktorja Kosovelovega doma. “Direktorja iščemo že dva meseca, saj nihče od kandidatov v ožjem izboru ne želi te funkcije opravljati za tako nizko plačo,” pojasnjuje. Novemu direktorju naj bi zaradi zmanjšanega obsega poslovanja Kosovelovega doma v lanskem letu sicer pripadla plača v 40. plačilnem razredu.

Pirec bo zato predlagal, da izplačila pregleda še neodvisni zunanji revizor.


Najbolj brano