Najmanj osem mrtvih v ruskem raketnem napadu v Černigivu

V ruskem raketnem napadu na vas Desna v regiji Černigiv severno od Kijeva je danes umrlo najmanj osem ljudi, 12 pa je bilo ranjenih, je sporočil predstavnik regionalne službe za izredne razmere Oleksandr Ivčenko. Ruska vojska naj bi na vas Desna zjutraj iztrelila štiri rakete.

ČERNIGIV > Guverner regije Vjačeslav Čaus je po poročanju BBC-ja dejal, da je ruska vojska okoli 5. ure zjutraj po lokalnem času iztrelila štiri rakete, od katerih sta dve zadeli stavbe v vasi, v kateri se nahaja vojaško oporišče ukrajinskih sil. BBC dodaja, da navedb ni bilo mogoče neodvisno potrditi.

Vodja ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin je danes izrazil nasprotovanje izmenjavi vseh ukrajinskih ujetnikov iz Mariupolja, saj naj bi bili po njegovih besedah med njimi tudi "nacistični zločinci". Po njegovih besedah pa bodo ranjenim ukrajinskim ujetnikom zagotovili zdravstveno oskrbo. “Nacistični zločinci niso predmet izmenjave ujetnikov. So vojni zločinci in storiti moramo vse, da jih privedemo pred sodišče," je Volodin dejal na plenarnem zasedanju. Nekateri ukrajinski borci iz Mariupolja namreč pripadajo skrajno desnemu nacionalističnemu bataljonu Azov, ki ga Moskva obravnava kot neonacistično enoto. Volodin je poudaril, da Rusija dela vse, da bi ranjenim ukrajinskim ujetnikom zagotovila zdravstveno oskrbo in z njimi ravnala humano, vendar mora stališče Rusije do "nacistov" ostati trdno. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov po navedbah britanskega BBC ni želel komentirati statusa evakuiranih vojakov in ni pojasnil, ali bodo ukrajinski vojaki obravnavani kot vojni zločinci ali kot vojni ujetniki. "Predsednik Vladimir Putin je zagotovil, da bodo obravnavani v skladu z ustreznimi mednarodnimi zakoni," je dejal in zavrnil kakršne koli dodatne podrobnosti o tem, kaj se bo zgodilo z evakuiranimi vojaki. 52 hudo ranjenih borcev, ki so jih v ponedeljek odpeljali iz jeklarne Azovstal, naj bi po besedah podpredsednice ukrajinske vlade Irine Vereščuk kmalu zamenjali za ruske vojne ujetnike. Moskva zamenjave ranjenih za ruske ujetnike še ni potrdila.

Do v zadnjem času redkih napadov v severni regiji Černigiv je prišlo nekaj tednov po tem, ko je Rusija od tam umaknila svoje enote in svoja prizadevanja osredotočila na vzhodno regijo Donbas.

Čaus je ob tem danes dejal, da vojne kljub temu še ni konec. "Vojna še ni zapustila regije. Vojna ni zapustila naših mest," je dejal in prebivalce regije ob tem pozval, naj bodo previdni in naj upoštevajo sirene, ki opozarjajo na zračne napade.


Najbolj brano