Dediščina kot gradnik sodobnega turizma

V Portorožu so se zbrali znanstveniki in strokovnjaki iz številnih držav, ki bodo ves teden preučevali turistične inovacije v povezavi z dediščino. V okviru znanstvene konference si bodo ogledali nekatere lokacije svetovne dediščine pri nas.

Dobro razpoloženi udeleženci Unescove znanstvene konference Unitwin v Portorožu. Levo je predsednica organizacijskega odbora dr. Aleksandra 
Brezovec. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Dobro razpoloženi udeleženci Unescove znanstvene konference Unitwin v Portorožu. Levo je predsednica organizacijskega odbora dr. Aleksandra Brezovec. Foto: Tomaž Primožic/FPA

PORTOROŽ > S svečanim odprtjem in nagovori se je včeraj na Fakulteti za turizem - Turistici v Portorožu začela velika mednarodna znanstvena konferenca Unescove mreže Unitwin o svetovni dediščini in turističnih inovacijah. Gre za sedmo tovrstno konferenco, prvo pri nas, ki pa deloma poteka hibridno, tudi prek spleta.

Omogočiti varno vključevanje dediščine

Prorektor Univerze na Primorskem dr. David Brian Devallanceje na otvoritvi dejal, da je univerza usmerjena v mednarodni prostor, tako da je konferenca Unitwin pomemben del tega koncepta. Sicer na Univerzi na Primorskem poudarjajo, da je organizacija znanstvene konference ob nedavnem oblikovanju katedre za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini, priznanje raziskovalnemu delu na tem področju. V imenu Unescove mreže Unitwin je dr. Tadeja Jere Jakulin menila, da je treba razvijati takšen turizem, “ki bo omogočil dediščini varno vključevanje in ustrezno komuniciranje njene izjemne vrednosti.” Visoki zbor sta pozdravila tudi Gašper Hrastelj, generalni sekretar urada Unesco Slovenija, in Ilona Stermecki, direktorica Slovenske turistične organizacije, ki je med drugim orisala trdno vez med skrbjo za dediščino in ključnimi smernicami slovenskega turizma.

Mreža Unitwin

“Kultura, turizem, razvoj” je program, ki so ga pred 20 leti ustanovili na Unescovi katedri na pariški univerzi Panthéon - Sorbonne. Mrežo sestavlja približno 30 univerz z vsega sveta, tesno sodelujejo tudi z drugimi družbenimi deležniki pri spodbujanju odgovornega in etičnega turizma kot sredstva trajnostnega razvoja in krepitve kulturne raznolikosti.

Najprej teorija, potem še praksa

Po svečanosti je bilo na vrsti prvo plenarno zasedanje o izzivih in nuji novih pristopov v turizmu, sledilo pa je delo v treh ločenih sekcijah s številnimi predstavitvami dobrih praks. Do srede bo, bodisi na plenumu bodisi v ožjih skupinah, predstavljenih kar 128 znanstvenih prispevkov 188 avtorjev iz 35 držav.

Včerajšnji dan so udeleženci konference - v Portorožu jih je približno 100, drugi jo spremljajo na daljavo - zaključili z ogledom Pirana in sprejemom v piranski mestni hiši, ki ga je priredil župan Đenio Zadković. Znanstveni del konference bodo sklenili v sredo popoldne, v četrtek pa gredo udeleženci v Škocjanske jame in v Ljubljano, kjer bo poudarek na Plečnikovi dediščini.

Zadnji dan bo rezerviran za člane Unitwin mreže, delovno ga bodo preživeli v čarobnih Sečoveljskih solinah. “Pri organizaciji konference smo se potrudili, da naredimo nepozaben vtis tudi s spremljevalnimi dogodki,” je poudarila dr. Aleksandra Brezovec, vodja organizacijskega odbora konference.


Najbolj brano