Po Kopru dišalo po bobičih in fritulah

Istrska kulinarika, tradicionalne igre, veliko glasbe, toplega vremena in odličnega vzdušja - tako je bilo včeraj na koprskih ulicah že od dopoldneva. V občini so praznovali občinski praznik.

Koper so napolnile stojnice krajevnih skupnosti in društev.
Koper so napolnile stojnice krajevnih skupnosti in društev.  

KOPER > V mestu so se na prireditvi Koper na dlani predstavljale krajevne skupnosti in turistična društva. Privabila je množico obiskovalcev, domačinov in turistov, tudi gostov s potniške ladje.

Na slavnostni seji občinskega sveta v dvorani Frančiška Asiškega so podelili občinska priznanja in nagrade. Najvišje priznanje 15. maj so podelili koprskemu stolnemu župniku Primožu Krečiču za vztrajnost pri pridobitvi in umestitvi novih orgel in za negovanje koprske kulturne, zgodovinske in verske dediščine. “Tudi turisti, ki prihajajo v mesto, se ustavijo,” pravi Krečič in dodaja, da bi kazalo kulturni turizem še spodbujati. Velika plaketa je šla Društvu oljkarjev slovenske Istre (Dosi). Predsednik Edvin Klobas poudarja, da bodo v društvu še naprej skrbeli za dvig strokovnega znanja svojih članov s predavanji, delavnicami, tradicionalno prireditvijo in izdajanjem glasila Oljka. “Prisluhniti moramo težavam oljkarjev in oblikovati ukrepe za razvoj oljkarstva ter konstantnega izboljšanja kakovosti našega oljčnega olja,” je poudaril. Društvo deluje že 30 let.

Naziv častne občanke pa je prejela dr. Lucija Čok, ki je pomembno sooblikovala osnove visokega šolstva na Primorskem in kot prva rektorica Univerze na Primorskem ter jezikoslovka pustila pomemben pečat na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja, znanosti in družbenega življenja, večjezičnosti in medkulturnosti.

Koprski župan Aleš Bržan je ob občinskem poudaril, da se občina pospešeno razvija, tudi na podeželju, beleži nizko brezposelnost in turistične rekorde. “Verjetno še nikoli nismo v tako kratkem obdobju naredili tako veliko,” je poudaril, in to kljub oviram, ki jih je predstavljala epidemija. Omenil je šolo v Škofijah, prizidek šole v Semedeli, dve parkirni hiši, ozelenitev mesta, obmorski park, kanalizacijsko omrežje, avtobusno postajo, tržnico, plezalno steno na Bonfiki ... Zaveda se, da so bili tudi razlogi za delitve, od ukrepov zaradi virusa do državne politike. “Z različnimi mnenji ni nič narobe, nas bogatijo. Pomembno je, da smo se znova začeli pogovarjati in poslušati,” je dejal. nr


Najbolj brano