Desetletnik je podaril svoje lase za izdelavo lasulje

Televizijski prispevek o otrocih, ki so zaradi kemoterapije izgubili svoje lase, se je desetletnega Sanina Sukanovića iz Nove Gorice tako dotaknil, da se je odločil za dobrodelno akcijo. Čeprav so ga zbadali, da zgleda kot punčka, se ni ostrigel, dokler lasje niso bili tako dolgi, da jih je lahko podaril za izdelavo lasulje. “Veseli me, da bom lahko s tem nekoga osrečil,” pravi.

Emina in Sanin Sukanović
Emina in Sanin Sukanović 

NOVA GORICA > Sanin Sukanović je čisto običajen fantič. Obiskuje 4. razred OŠ Milojke Štrukelj oziroma podružnične šole Ledine in v okviru ND Gorica trenira nogomet. Ima pa tudi veliko srce. Že kot mali fantiček si v trgovini ni zaželel čokolade kot večina njegovih vrstnikov, ampak “pašto”, ki jo je ob izhodu iz trgovine odložil v košaro, kjer zbirajo hrano za družine v stiski.

Spodbudil ga je televizijski prispevek

Starši ga namreč že od malega spodbujajo, da pomaga drugim. “Vsako leto imamo kašno dobrodelno akcijo, lani smo denimo pekli pecivo za dobre namene,” pove njegova mama Emina.

Sanin Sukanovič

dobrodelni četrtošolec

“Veseli me, da bom lahko s tem nekoga osrečil.”

Tako se je pred leti med gledanjem televizijskega prispevka o otrocih, ki so zaradi kemoterapije izgubili svoje lase, Sanin brez oklevanja odločil, da bo daroval svoje lase za izdelavo lasulje. Navdihnila ga je zgodba frizerke Brigite Smrekar in njene hčerke, ki je zbolela za levkemijo in je izkusila, kako je izgubiti lase. Da bi pomagala otrokom s podobno izkušnjo, je pred dobrim letom in pol Smrekarjeva začela s posebnim dobrodelnim projektom.

Četrtošolec Sanin Sukanović je dve leti čakal, da mu lasje zrastejo ...

V njen salon v Domžalah prihajajo ljudje, ki želijo darovati lase za lasulje, mnogi jih pošiljajo tudi po pošti. “Veliko je darovalcev las, od dva do štiri pakete dobimo na dan, tri ali štiri ljudi na teden pa postrižem v salonu,” razlaga Smrekarjeva.

Lasje lahko darujejo tako otroci kot odrasli

Lase lahko darujejo tako otroci kot odrasli. Pošilja jih britanskemu skladu Mala Princesa, ki brezplačno izdeluje lasulje za otroke. In ko otrok v Sloveniji potrebuje lasuljo, Brigita poskrbi, da jo iz tujine pošljejo v njen salon, kjer jo lahko prevzame.

Lase večinoma podarjajo ženske, saj je malo moških z dolgimi lasmi, ostrigla pa je tudi že nekaj dolgolascev. “Ravno pred nekaj dnevi je bi pri nas moški, ki je imel 70-80 centimetrov dolge kodrave lase in jih je daroval za lasuljo,” pove Smrekarjeva.

Frizerka je čop za čopom ostrigla lase.

Zelo malo pa je med darovalci fantičev. Ker so za to potrebni dolgi lasje, se Sanin dve leti ni ostrigel. Bolj ko so se daljšali, bolj so ga za zamenjevali z dekletom. “Na nedavni nogometni tekmi v Kopru je nek oče komentiral, 'kako dobro igra ta punčka'. Obrnila sem se k njemu in mu povedala, da je fant, in se kar ni mogel načuditi. Še dobro, da sin ni slišal,” smeje pove mama Emina. Prijatelji in znanci, pa tudi dedek in babica, so ga spraševali, zakaj se ne ostriže, češ da res zgleda kot dekle. Nihče ni vedel, da čaka, da bodo lasje tako dolgi, da bo iz njih moč narediti lasuljo.

Prvič so bili prekratki

Prvič sta z mamo salon v Domžalah obiskala pred dvema mesecema, a izkazalo se je, da bi ga morala frizerka ostriči “na balin”, saj morajo lasje v dolžino meriti vsaj 30 centimetrov. Da ne bi gologlav skakal naokoli, je Saninu svetovala, naj počaka še dva meseca. Nasvet je upošteval in se z mamo vrnil po dveh mesecih. Minuli ponedeljek je tako pogumno sedel na frizerski stol in opazoval, kako Smrekarjeva čop za čopom striže njegove bujne lase. “V bistvu sem komaj čakal, saj mi ni bilo prijetno, ko so mislili, da sem punčka,” pove Sanin, ki je za srčno dejanje v salonu dobil tudi zahvalo.

Sanin Sukanović je svoje lase podaril za tiste, ki so jih zaradi kemoterapije izgubili.

Kratka frizura mu je všeč, predvsem pa je vesel, da bo s tem zarisal nasmešek na obrazu malega bolnika ali bolnice. Medtem pa bo še naprej delal dobro, denimo pomagal ženici v njihovem stanovanjskem bloku. “V bloku živi ostarela ženska in ne more nositi nakupovalnih vrečk do stanovanja. Vsakokrat sem mu rekla, naj ji pomaga, in navadil je tudi druge fante v bloku, da ji, ko jo zagledajo, priskočijo na pomoč,” mama še pohvali sina, iz katerega bo zagotovo zrasel pravi mož.


Najbolj brano