Klakočar Zupančičeva obljubila pomoč, da Melamin čim prej dobi denar

Nova predsednica državnega zbora (DZ) Urška Klakočar Zupančič je danes obiskala prizorišče četrtkove tragične nesreče v Melaminu, v kateri je umrlo pet ljudi. Napovedala je, da bo skušala, kolikor je v njeni moči in pristojnosti, vplivati na odločevalce, da podjetje čim prej dobi finančno pomoč. Izrazila je sožalje svojcem umrlih in zaželela okrevanje poškodovanim.

 V tragični nesreči v Melaminu je umrlo pet ljudi. Kriminalisti 
zaključujejo delo v podjetju, v ponedeljek pa bo steklo čiščenje. Foto: STA
V tragični nesreči v Melaminu je umrlo pet ljudi. Kriminalisti zaključujejo delo v podjetju, v ponedeljek pa bo steklo čiščenje. Foto: STA

KOČEVJE > Ob ogledu prizorišča delovne nesreče je Urška Klakočar Zupančič kot tragično in žalostno označila dejstvo, da je nesreča terjala smrtne žrtve. Izrekla je "iskreno in globoko sožalje vsem, ki so v nesreči izgubili svoje najdražje", vsem, ki so bili v nesreči poškodovani, pa zaželela, da se čim prej pozdravijo. "V teh dneh moramo izkazati solidarnost z ljudmi tukaj, ki nas potrebujejo, ki potrebujejo našo tako čustveno kot tudi drugačno podporo," je dejala.

Po besedah predsednice DZ se bo morala vlada, ki prihaja, soočiti z vprašanjem, kako čim bolj učinkovito pomagati ljudem, ki so zaposleni v Melaminu, in celotnemu Kočevju. "Prepričana sem, da nam bo skupaj uspelo, da bomo lahko zrli naprej v svetlo prihodnost," je dejala.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič Foto: STA

Sama bo poskušala, kolikor je v njeni moči in pristojnosti, vplivati na odločevalce, da odločitve o finančni pomoči sprejmejo čim prej, kar pomeni, da "se postopki za pridobitev finančnih sredstev skrajšajo, kolikor je mogoče, in da se takoj vzpostavijo potrebni stiki v evropskem in državnem prostoru", je dejala.

Po besedah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča so glede pomoči v stiku tako z odhajajočo kot prihajajočo vlado. Upa, da bo politika na primeru Kočevja pokazala, da zna premoščati razlike in zna ljudem pomagati, kadar je to najbolj treba.

Načrti za pomoč so po njegovih besedah že pripravljeni, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je med petkovim obiskom tudi potrdil, da jih bo ob primopredaji prenesel nasledniku.

Občina bo vsem, ki bi se zaradi nesreče znašli v finančni stiski, pomagala s finančno pomočjo, za kar je že zagotovila denar znotraj proračuna, vlada pa ima po njegovem tudi več možnosti, da pomaga.

Prva je mehanizem EU, po katerem lahko za nesreče takšnih razsežnosti zagotovijo denar iz evropskega proračuna do višine 100 odstotkov škode, zmanjšano za izplačano zavarovalnino. Drug mehanizem je mehanizem iz zakona o skladnem regionalnem razvoju, ki vladi omogoča, da podjetju nameni dodaten denar, prav tako je možno preko SID banke zagotoviti posojilne linije, da lahko podjetje v vmesnem času zagotavlja likvidnost, je dejal.

Po besedah direktorja Melamina Srečka Štefančiča jim je Klakočar Zupančičeva zagotovila, da bodo naredili vse, da podjetje pride do denarja, do katerega je upravičeno iz mehanizma EU. Vesel je, da predsednica DZ razume njihovo bolečino in da je pokazala vso pripravljenost za pomoč.

Po besedah direktorja kriminalisti zaključujejo delo v podjetju, v ponedeljek pa bo steklo čiščenje. Hkrati pripravljajo prve scenarije za delni zagon proizvodnje.

Sam, kot je dejal, namerava delo v podjetju nadaljevati, saj čuti obvezo, da pelje to zgodbo naprej. Potrdil je, da so nekateri umrli v nesreči prihajali iz pogodbenega izvajalca, podjetja Dama Engineering iz Ljubljane.


Najbolj brano