Zvezdniški gastronomski vikend s slovensko udeležbo v Rovinju

 Foto: Sašo Dravinec
Foto: Sašo Dravinec

ROVINJ Istria Gourmet Festival je dobil pokoronskega naslednika: bučnejši in bolj zvezdniški Weekend Food Festival. Organizatorjem je v izvrstno prizorišče v halah nekdanje tobačne tovarne konec prejšnjega tedna uspelo privabiti kar nekaj globalnih kuharskih zvezd. Začelo se je z razglasitvijo manifesta hrvaške kuhinje, po katerem se je treba vrniti h koreninam in ponuditi tradicijo, posodobljeno ali pa tudi ne. V Rovinj je prišel Massimo Bottura iz Modene, čigar mantra je, da izpostavljeni kuharski mojstri nimajo opravičil, da je potrebna akcija. Dabiz Munoz iz Madrida, ki ga označujejo za avantgardista v visoki kuhinji, je poudaril, da je na kreativni poti potreben pogum. Na čelu slovenskega zastopstva je bila Ana Roš iz Hiše Franko, pred dnevi nagrajena z najvišjim priporočilom, petimi zvezdicami, letošnjega vodnika l'Espresso. Predstavila je svoj filozofijo “lokalno ali nikakor”. Nastopila je tudi njena sodelavka, slaščičarka Maša Salopek, novinarka Kaja Sajovic, z Ano Roš soavtorica knjige Sonce in dež, pa je povezovala panel o ekoloških vinih, v okviru katerega je Primož Lavrenčič (Burja) poudaril, da svet vina ni črno-bel, temveč pisan. Na fotografiji (z leve): o ekološko pridelanih vinih so govorili kuharski mojster Maksut Askar, vinarja Tomislav Tomac in Primož Lavrenčič ter novinarka Kaja Sajovic.


Najbolj brano