Vlogo za osebni dokument lahko oddate tudi v soboto

Upravne enote, razen ljubljanske, bodo tudi v soboto sprejemale vloge za izdajo osebnih izkaznic, potnih listov in vozniški dovoljenj, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Predhodno naročanje za sobotni obisk ni potreben. Vlogo za osebni dokument lahko vložite na kateri koli upravni enoti, ne glede na naslov stalnega prebivališča.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Letos se je po skoraj 24 letih zamenjala osebna izkaznica. Nova biometrična osebna izkaznica vsebuje 34 izpostavljenih zaščitnih elementov, kar je 20 več kot stara izkaznica. Sčasoma jo bo mogoče uporabljati tudi kot kartico zdravstvenega zavarovanja, že zdaj pa deluje kot kvalificirano digitalno potrdilo.

Od 28. marca, ko so začeli izdajati nove biometrične izkaznice, do danes je vlogo za novo osebno izkaznico vložilo že 120.752 državljanov, so dodali na ministrstvu. Veljavno osebno izkaznico ima kar 1.816.134 državljanov. Do konca leta bo potekla veljavnost 170.407 osebnim izkaznicam, od tega 100.940 do konca julija, zato se s pravočasno vlogo lahko izognete nepotrebnim zapletom, so pozvali na ministrstvu.


Najbolj brano