V bodoči opoziciji negativno presenečeni nad večanjem števila ministrstev

V SDS so povečanje števila ministrstev, ki ga načrtuje bodoča vladna koalicija, označili za "negativno presenečenje". Tudi po mnenju NSi to ni pravi odgovor na izzive tega časa. Glede ministrskih kandidatov pa v SDS menijo, da pri njihovi izbiri strokovnost ni bila na prvem mestu, v NSi pa so presenečeni nad izbiro Šarca in Bratuškove.

Glede ministrskih kandidatov pa v SDS menijo, da pri njihovi izbiri 
strokovnost ni bila na prvem mestu, v NSi pa so presenečeni nad 
izbiro Šarca in Bratuškove. Foto: STA
Glede ministrskih kandidatov pa v SDS menijo, da pri njihovi izbiri strokovnost ni bila na prvem mestu, v NSi pa so presenečeni nad izbiro Šarca in Bratuškove. Foto: STA

LJUBLJANA > Začasni vodja poslanske skupine Danijel Krivec je ob robu ustanovne seje DZ dejal, da je pričakoval, da bo kvečjemu kakšno ministrstvo manj, ne pa več.

"Glede na to, da je Golob govoril o učinkoviti vladi, o nekem novem pristopu in glede na to, da je gospodarstvenik, ve kaj pomeni širitev neke birokracije. S tega vidika je zame to negativno presenečenje," je dejal.

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj pa je povedal, da v NSi niso pristaši množenja števila ministrstev, ustanavljanje novih resorjev pa po njegovem mnenju ni pravi odgovor na izzive tega časa, saj bi morala biti ministrstva "bolj vitka". "Smo pa vsi skupaj dokazali, da se z obstoječim številom ministrstev da soočiti tudi z najtežjimi krizami in iz njih iziti kot povezana družba ter ohranjati državo blagostanja," je dejal.

Cigler Kralj najbolj presenečen nad izbiro Šarca in Bratuškove

Pri izbiri kandidatov za ministre pa glede na napovedi Goloba, da bo stroka na prvem mestu, zdaj kandidati "niso ravno v tej smeri", je dejal Krivec. "Počakajmo, da bo vlada dejansko predlagana, mogoče se do takrat še kaj spremeni," je dodal.

Cigler Kralj pa je dejal, da o kandidatih težko daje ocene, dokler ne bodo zaslišani pred pristojnimi odbori v DZ. Veliko presenečenje sta zanj kandidata Alenka Bratušek in Marjan Šarec oz. "tisti, ki so na volitvah očitno dobili signal volivcev, da jih ne želijo na političnem prizorišču". To je po njegovem mnenju "čudno, kajti sprašujem se, zakaj sploh imamo volitve".

Cigler Kralj je presenečen tudi nad tem, da resor dela, družine in sociale, na čelu katerega trenutno sam opravlja tekoče posle ministra, še nima kandidata. "Kot kaže, za ta resor nova ekipa nima vizije in človeka, ki bi ga bil pripravljen prevzeti," je dejal in opozoril, da bo ključen.

Po besedah predsednika NSi Mateja Tonina bo za komentar ministrske ekipe še dovolj časa. Iz stranke pa so sporočili, da bodoči ministrski ekipi želijo, da ji uspe. "Če uspe vladni ekipi, bo uspelo tudi Sloveniji," so zapisali.


Najbolj brano