Eksplozija v Melaminu po številu žrtev najbolj tragična industrijska nesreča pri nas

Eksplozija v tovarni Melamin, ki je po dosedanjih podatkih terjala pet življenj, poškodovanih pa je več ljudi, je po številu žrtev doslej najbolj tragična industrijska nesreča v Sloveniji. Večje industrijske nesreče so redke, a ko se zgodijo, so posledice zelo težke, opozarja Marko Gerbec z Instituta Jožef Stefan (IJS).

Eksplozija v tovarni Melamin, ki je po dosedanjih podatkih terjala 
pet življenj, poškodovanih pa je več ljudi, je po številu žrtev doslej 
najbolj tragična industrijska nesreča v Sloveniji.  Foto: Mitja Ofak/Občina Kočevje
Eksplozija v tovarni Melamin, ki je po dosedanjih podatkih terjala pet življenj, poškodovanih pa je več ljudi, je po številu žrtev doslej najbolj tragična industrijska nesreča v Sloveniji.  Foto: Mitja Ofak/Občina Kočevje

KOČEVJE > Podatki iz baze večjih industrijskih nesreč v Evropski uniji kažejo, da je v 26 državah članicah letno v povprečju 35 večjih industrijskih nesreč, je povedal raziskovalec na IJS Marko Gerbec.

Večje smrtne delovne nesreče doslej v Sloveniji

Med večjimi nesrečami s smrtnimi žrtvami pri nas v preteklosti je izpostavil nesrečo, ki se je julija 2005 zgodila v tovarni Pinus v Račah pri Mariboru. Nesrečo je povzročila eksplozija v prostoru za nevtralizacijo odpadnih tekočin, življenje pa je izgubil delavec.

Gerbec je spomnil tudi na nesrečo v Petrolovem skladišču v Framu julija 2015. Tam je prišlo do eksplozije, medtem ko so v skladišču potekala vzdrževalna dela. Eden od delavcev je izgubil življenje.

Delavec je umrl tudi v nesreči v Mercatorjevem skladišču maja 2015. V enem največjih industrijskih požarov v Sloveniji, ki je zajel 10.000 kvadratnih metrov površin, je takrat pogorelo skladišče v ljubljanskem Zalogu. Umrl je vzdrževalni delavec, še en je bil ranjen. Do požara je prišlo, ker pri varjenju niso upoštevali varnostnih ukrepov, zato se je vžgala izolacija.

Za nesreče v industrijskih obratih večjega ali manjšega tveganja za okolje (t.i. seveso obratih) je značilno, da so ponavadi udeležene večje količine nevarnih snovi. Zato morajo imeti obrati, kjer so prisotne te snovi, sprejet in vzpostavljen sistem varnostne politike z vsemi pripadajočimi upravnimi dokumenti, ki so narejeni na podlagi maksimalnih količin, je izpostavil Gerbec.

V kemični tovarni Melamin iz Kočevja, kjer je v proizvodnji plastičnih mas, barv, lakov, premazov in drugih kemičnih izdelkov prisotnih več vrst snovi, je v četrtkovi nesreči po prvih domnevah najverjetneje zaradi človeške napake pri prečrpavanju ene od surovin v skladiščni prostor prišlo do močne eksplozije in požara.

“Človeška napaka je posledica nečesa”

"Tisto, kar je malo osupljivo, je, da so naredili tako napako. Ni toliko vprašanje, da je nekdo pretočil napačno snov v rezervoar, v preiskavah se je potrebno vprašati, kaj ga je zavedlo. Človeška napaka je namreč posledica nečesa," je glede četrtkove tragične nesreče med drugim opozoril Gerbec.

V svetu za najbolj tragično industrijsko nesrečo velja tragedija, ki se je leta 1984 zgodila v tovarni v Bhopalu v Indiji. V njej je po izpustu zelo strupene snovi umrlo več kot 2000 ljudi.

V Sevesu v Italiji je leta 1976 v tovarni herbicidov prišlo do izpusta dioksinov. V tej nesreči žrtev ni bilo, je pa kontaminacija okolja zahtevala odstranitev in deponiranje večje površine zemljine.

Po tej nesreči se imenujejo tudi tri evropske uredbe, pri nas imamo v povezavi s tem uredbo in opredeljene seveso obrate. V Sloveniji jih je trenutno 58, zanje pa veljajo strožje zahteve in redni nadzor.

Kočevski Melamin je eden od teh obratov. Skladno z uredbo o preprečevanju večjih nesreč in zmanjševanju njihovih posledic bo morala Slovenija - glede na opredeljena merila - o nesreči v Melaminu skupaj z ugotovitvami najpozneje v enem letu poročati tudi Evropski komisiji.


Najbolj brano