Dnevi za malvazijo

Minuli konec tedna se je v športno dvorano Žatika v Poreču vrnila Vinistra. Gre za pomembno manifestacijo in pomemben gradnik kakovosti istrskih vin.

Ivica Matošević, pionir istrskega pohoda h kakovosti.  Foto: Sašo Dravinec
Ivica Matošević, pionir istrskega pohoda h kakovosti.  Foto: Sašo Dravinec

Na prvi pokoronski izdaji, sicer pa že 28., se je na Vinistri predstavilo prek 100 razstavljalcev. V ospredju so bili malvazija, pa istrski teran in refošk, ob njih pa vrsta vin, bodisi iz avtohtonih bodisi iz svetovnih sort. Kar nekaj vinarjem gre posebna pohvala za lično in sodobno urejene stojnice, domala pražnje za praznik, ki je spet nazaj.

Trend je elganca

Ker je Vinistra tudi veliko ocenjevanje, so številni obiskovalci sledili priporočilom mednarodnih komisij. Vino ocenjevanja je bila malvazija Santa Lucia 2018 iz momjanske kleti Kozlović. Gre za umirjeno vino številnih atributov, sočno, kremasto in mineralno. Docela skladno.

Ker si klet Kozlović deli razstavni paviljon s prav tako pionirsko in ugledno kletjo Matošević iz osrednjega dela Istre, se je primerjava z malvazijo Grimalda 2018 ponudila sama od sebe: vini sta slogovno zelo podobni, obenem pa nakazujeta smer sodobnih malvazij k eleganci in spogledovanje z značilnostmi velikih burgundskih vin.

Premik k eleganci je zaznaven tudi pri rdečih vinih, čeprav številna kažejo močne mišice. Toplo sredozemsko sonce pač naredi svoje.

Nekateri vinarji ponovno odkrivajo avtohtone sorte, gre za pot, po kateri pri nas najbolj trdno stopa Tilen Praprotnik (SteraS). A malvazija je vendarle v ospredju, čeprav na Vinistri tokrat ni bilo najžlahtnejših predstavnikov maceriranega sloga. Slovensko zastopstvo je bilo majhno, v okviru sramežljive stojnice Društva vinogradnikov slovenske Istre. To je sredi priprav za veliko revijo malvazij, ki bo 5. in 6. junija v portoroškem Monfortu.

Selitev v Monfort

Že 24. Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana, ki je dolga leta domoval v kongresnem centru Portus v Portorožu, se seli streljaj stran, v prostorno in tudi poleti ne prevroče nekdanje skladišče soli Monfort. Organizatorji napoveduje udeležbo 50 vinarjev s prek 130 malvazijami iz primorskih vinorodnih okolišev, hrvaške Istre in iz Italije.


Najbolj brano