Mogočni zvok orgel, stari vek in Harry Styles

Mogočni zvok orgel, stari vek, latinščina, Harry Styles ... bogatijo mladostni svet mlade goriške orglavke Eme Ptičak, ki je svoj glasbeni talent preizkusila tudi na koncertnih orglah koprske stolnice.

Ema Ptičak že od malih nog rada igra orgle.  Foto: Alessandro Sluga
Ema Ptičak že od malih nog rada igra orgle.  Foto: Alessandro Sluga

“Glasba je najboljše sredstvo, da prebavimo čas.” Ta znana misel Audena Grafta je kredo mladosti 16-letne Eme Ptičak iz Šempetra pri Gorici, učenke tretjega razreda orgel v Glasbeni šoli Nova Gorica in dijakinje drugega letnika Škofijske gimnazije Vipava. Šest let je obiskovala pouk klavirja v razredu Andreje Ipavec, čeprav ji je bila ob vpisu v glasbeno šolo zelo zanimiva harmonika. “Že od malih nog sem hodila k maši na kor, kjer sem poslušala petje in igranje na orgle. Večkrat sem lahko sedela na klopi ob mami, ki je igrala orgle, in bilo mi je zelo všeč glasno igranje, še posebno, če so bili vključeni vsi registri in igranje na pedale z nogami. Včasih mi je mama med mašo pustila igrati na ugasnjene orgle, po maši pa celo pritisniti na kak pedal,” svojo odločitev za nadaljevanje šolanja na kraljici inštrumentov komentira mlada glasbenica, ki ima zelo rada tudi zborovsko petje in prepeva kar v dveh sestavih.

Sama se je doma naučila tudi akorde na kitari, med karanteno pa se je poskusila naučiti osnov igranja na violino. “Ko vadim ali poslušam glasbo, se mi zdi, da čas teče hitreje. Na primer ko se kam vozimo in ob tem poslušam glasbo, me ta prevzame in pot veliko hitreje mine. Tudi doma, ko mi je dolgčas, se naučim novo skladbo ali pa poiščem kako skladbo, ki sem jo v preteklosti igrala, ter se je poskusim spomniti in obuditi spomine,” nam je zaupala Ema, ki se je tako v osnovni kot sedaj v srednji šoli pogosto udeleževala tekmovanj iz matematike, biologije, zgodovine … Z velikim navdušenjem pripoveduje o srednjem veku, latinščini, koralih, rada posluša tudi popularno glasbo, trenutno je njen naj izbranec Harry Styles.

Novogoriška orglavka v radijski oddaji

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bomo predstavili 16-letno orglavko Emo Ptičak, učenko Glasbene šole Nova Gorica v razredu prof. Dušana Ješelnika. Prisluhnili ji bomo v izvedbi Male fuge v g-molu Johanna Sebastiana Bacha, kot jo je zaigrala na mehanskih orglah v dvorani novogoriške glasbene šole, in v skladbi Pièce Héroique Césarja Francka, ki jo je posnela na novih orglah v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru. V oddaji bomo gostili tudi Alessandro Schettino, ravnateljico Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica, ki nam bo predstavila letošnjo drugo izvedbo mednarodnega tekmovanja Musica Goritiensis.

Vedoželjna mladenka si danes želi uspešno zaključiti gimnazijo, ne razmišlja še o nadaljnjem študiju, meni pa, da bo glasba ostala njen hobi. Tretje leto poustvarjalne veščine na orglah osvaja pod mentorstvom profesorja Dušana Ješelnika: “Emina največja prednost je, da je izredno marljiva učenka. Vedno izpolni vse, kar ji naročiš, in se trudi, da to naredi resnično dobro. Včasih ji manjka nekaj samoiniciative, a glede na to, da je še zelo mlada, mislim, da to še pride.”

Je pa Ema danes zelo ponosna, ker je lahko pred kratkim zaigrala in tudi posnela skladbo francoskega skladatelja Césarja Francka na novih orglah v koprski stolnici, na največjih cerkvenih orglah v Sloveniji. “Zelo sem počaščena, da sem dobila to priložnost, in ob igranju sem bila zelo presenečena nad mogočnostjo orgel, nad številom registrov. Očaralo me je, kako glasno zvenijo čez celo katedralo in kako ta zvok odmeva v prostoru.”

Tatjana Gregorič, Radio Koper


Najbolj brano