Janša se zgraža, a je gostil skrunilko zastave

Poslavljajoči se premier Janez Janša se te dni na družbenih omrežjih zgraža nad igralko, ki v Cankarjevih Hlapcih po tleh besno udriha z državno zastavo. S pomočjo župana Ilirske Bistrice Emila Rojca levemu polu družbe pripisuje protibegunsko protestnico, ki je s takšnim izbruhom v Jelšanah navdihnila gledališki prizor. Razkrivamo, da je premier pred pol leta “gospo z zastavo” sprejel na shodu SDS v Marezigah ... in fotografijo tovariškega srečanja celo objavil na facebooku.

“Žensko z zastavo”, ki so jo kazensko preganjali zaradi nedostojnega vedenja na javnem kraju, je  premier 9. oktobra lani 
gostil na regijskem srečanju stranke SDS v Marezigah. In fotografijo z njo objavil na svojem facebook profilu.
“Žensko z zastavo”, ki so jo kazensko preganjali zaradi nedostojnega vedenja na javnem kraju, je premier 9. oktobra lani gostil na regijskem srečanju stranke SDS v Marezigah. In fotografijo z njo objavil na svojem facebook profilu. 

SLOVENIJA > V soboto je Janez Janša na twitterju ob posnetek iz uprizoritve Cankarjevih Hlapcev pripisal: “'Umetnost' v #MGL za vaš denar.”

Video je sicer iz Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), ne iz Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), na njem pa vidimo igralko, kako s slovensko državno zastavo tolče po tleh in vpije: “To je Slovenija, to je Slovenija ...!!!” Janša ga je v nedeljo objavil še na facebooku, tokrat s pripisom: “Sramotenje Slovenije in vseh, ki so padli zanjo. Spodbujanje sovraštva in nasilja. Za vaš denar. Mladinsko gledališče. Ljubljana. 2022.”

Predsednik stranke NSi Matej Tonin je vsem, ki ne razumejo tovrstne avantgardne umetnosti, sporočil: “Niste sami!” Razočarane, zaskrbljene in žalostne zaradi zadnjih volitev bodri, da za vsakim dežjem posije sonce: “Prišle bodo nove volitve in nove priložnosti za tiste, ki imamo radi Slovenijo. Računajte na nas!” Oglasil se je tudi Zmago Jelinčič, predsednik stranke SNS in poslavljajoči se poslanec. “Kakor kaže nam pod vlado levičarjev sledi uničenje države in pobijanje poštenih Slovencev. A bo kdo to ku..lo ustavil?” je tvitnil, zatem pa še: “Me prav zanima ali bo @SimonaKustec kaj ukrepala glede izvajanja očitno neuravnovešene 'igralke' #MGL, ki je zaničevala Republiko Slovenijo in grozila s poboji, dijaki srednjih šol pa so to izvajanje morali gledati?!”

Predstava je dosegla cilj

Marsikomu je bilo seveda takoj jasno, da gledališki umetniki dejansko nastavljajo zrcalo desničarski nestrpnosti, saj jih je navdihnil prizor, ki ga je televizijska kamera ujela leta 2019 v Jelšanah pri Ilirski Bistrici, na protestu proti vzpostavitvi zbirnega centra za migrante. Med zdaj že ikonične podobe se je žal vpisala protestnica, ki spočetka z zastavo samo maha, medtem ko vpije: “Ne damo Slovenije, banda! Prokleta banda, hudičeva banda! Je*em vam mater! Ne boste nas je*ali! Mene že ne! Ne damo naše države! To je Slovenija, tukaj je naša zemlja ...” V vse silovitejšem besu začne z zastavo z zastavo udrihati po tleh, medtem ko še naprej kriči “za samostojno Slovenijo” in grozi, da bodo šli, če bo treba, v Ljubljano pobijat z orožjem.

V Slovenskem mladinskem gledališču so včeraj v odzivu poudarili, da je Cankar Hlapce napisal kot odziv na politično in družbeno situacijo svojega časa, ustvarjalci pod vodstvom poljske režiserke Maje Kleczewske pa so uprizoritvi dali sodobno obliko: “Enake družbene mehanizme, kot so tisti, o katerih piše Cankar, smo pokazali na sodobnih primerih. V predstavi so omenjeni različni problemi slovenske družbenopolitične resničnosti in novejše zgodovine: izbrisani, zapiranje meja za bosanske begunci med vojno v devetdesetih, trgovina z orožjem, avtoritarne politične tendence, konservativni vpliv Katoliške cerkve itd. Prizor s slovensko zastavo pa je pravzaprav citat. Predstavlja eno od politično desno usmerjenih prebivalk in prebivalcev Slovenije, ki so na začetku migrantske krize protestirali proti migrantom na južni slovenski meji. Vse izrečeno je dobeseden citat te osebe.”

Dodali so, da je namen kritične umetnosti pokazati na težave, vznemiriti in spodbuditi k razmišljanju, da bi postali boljša družba, ki se zaveda lastnih težav in mehanizmov v sebi: “Zaradi vsega tega bomo predstavo v veselje občinstva in nas umetnikov seveda še naprej igrali, saj ji, kot vidite, uspeva doseči cilj.”

V koleno se je ustrelil Janša

Janša se je včeraj obregnil ob objavo revije Reporter, češ da sta tako on kakor Tonin usekala mimo, saj se “zgražata nad nečim, kar je prva počela 'domoljubna' protestnica na shodu v podporo SDS”. Na twitterju je premier pripomnil, da “bilten propadle stranke LMŠ spet strelja v lastno koleno”. Poobjavil je tvit tistega župana, ki so ga lani zaradi žaljive komunikacije z novinarko Primorskih novic izločili iz stranke SD. “Kot župan Občine Ilirska Bistrica omenjeno gospo osebno zelo dobro poznam in lahko vam zagotovim, da je tako kot jaz levosredinska aktivistka,” je zapisal Emil Rojc. “Res je naša, ampak ne od DESNIH. Zmotili ste se tako glede njene usmeritve kot glede njenih namenov.”

Ampak z deljenjem tega čivka se je spet v koleno ustrelil prav Janša. Izbrskali smo namreč le dobrega pol leta staro fotografijo, ki dokazuje, da je “žensko z zastavo” - ne gledališke igralke, ampak originalno, tisto iz Jelšan, ki so jo kazensko preganjali zaradi nedostojnega vedenja na javnem kraju - premier 9. oktobra lani gostil na regijskem srečanju stranke SDS v Marezigah. Takrat je levičarske protestnike policija nadzirala za ograjo na drugi strani ceste. Po fotografijo, ki priča o nasmejanem srečanju v šotoru, ni bilo treba daleč, saj jo je Janša objavil na svojem facebook profilu.


Najbolj brano