Turistični kompleks med Medano in Fojano bo gradila družba BHR Resort

O turističnem kompleksu med Medano in Fojano se govori že 15 let, zdaj pa naj bi se le uresničil. Tam ne bo term in stolpa, lastnica 5,5 hektarja zemljišč, družba BHR iz Nove Gorice, pa napoveduje kompleks višje kategorije s centrom dobrega počutja, nastanitvami, restavracijo in kletjo. “Intenzivno delamo, kompleks bi radi začeli graditi v prihodnjem letu,” pravi direktor Matej Lah.

Na pobočju med Fojano in Medano (na desni strani fotografije) naj 
bi zrasel turistični kompleks višje kategorije. Foto: Leo Caharija
Na pobočju med Fojano in Medano (na desni strani fotografije) naj bi zrasel turistični kompleks višje kategorije. Foto: Leo Caharija

BRDA > Da naj bi med Medano in Fojano zgradili turistični kompleks, se govori že skoraj 15 let, briški župan Franc Mužič se je v tem času pogovarjal z več potencialnimi investitorji, ki so obljubljali mnogo, na začetku celo terme, risali so se idejni načrti, tudi s 40 metrov visokim razglednim stolpom, dogovarjali so se s svetovalci, ki naj bi pripeljali investitorje, na koncu pa od vsega skupaj ni bilo nič.

Zemljišča je kupilo podjetje iz Nove Gorice

Glede na dosedanje napovedi, ki so vse po vrsti visele v zraku, ni presenetljivo, da so številni Brici skeptični, da tam sploh kdaj kaj bo. A zdaj se očitno zadeve resno in konkretno premikajo. Sploh, odkar je nekaj manj kot 55.000 kvadratnih metrov zemljišč, v prostorskih aktih namenjenih za razvoj turizma, julija lani kupila družba BHR Resort in nepremičnine s sedežem v Novi Gorici. Njen direktor Matej Lah napoveduje ne le, da nameravajo projekt izvesti, pač pa, da zelo intenzivno delajo na njem.

Kdo je kupil zemljišča v Brdih

Družba BHR Resort in nepremičnine, ki je julija lani kupila zemljišča za turistični kompleks, je v tretjinski lasti sežanske družbe Fideam, katere lastnika in direktorja sta Ivana Starčevič in Matej Lah. Večinski, dvotretjinski lastnik pa je podjetje 123 Hiška nepremičnine, ki je v lasti Maje Lozej. Lozejeva je tudi direktorica podjetja, prokuristka je Matejka Ambrož. Maja Lozej je sicer soproga Boruta Lozeja, ki je v zadnjih letih donosen posel naredil predvsem s spletnim igralništvom, je pa sin nekdanjega lastnika in direktorja igralnega salona Paquito Davorina Lozeja.

“Zemljišča smo kupili prav zato, ker vidimo potencial za celotno regijo. Eno leto že aktivno delamo,” potrjuje. “V Brdih je potencial za nastanitveno strukturo, ki ne bo imela klasične ponudbe, recimo term, ki so se omenjale, saj Brda niso regija za te vrste turizem. Brda so všečna, ker so vinarska regija, s tradicijo in zgodbami vinogradnikov, odličnimi vini, kulinariko, tu je mir, kjer se gost lahko ponovno poveze z naravo, z ljudmi in se sprosti,” pojasnjuje, kakšno ponudbo imajo v mislih.

Turistični kompleks višje kategorije

Potrdil je, da so že pridobili ustrezne študije in idejne projekte za arhitekturo. Osnovni obrisi so znani, o podrobnostih se dogovarjajo. “To je velik in obsežen projekt, nočemo se zaleteti, treba je najti ravnotežje med možnostmi ter željami regije in strank oziroma potencialnih gostov,” pojasnjuje Lah. “Najbolj se nagibamo k temu, da bi postavili osrednji kompleks z nastanitvami, ki bi zajemal tudi hibridno restavracijo, vinsko klet in bolj moderen spa, a nadgrajen z, recimo temu, holističnim delom. Okoli tega bi bile še dodatne nastanitve. Vse skupaj trajnostno zlito z naravo. Skratka, gre za turistični kompleks višje kategorije, naša želja je, da bi to bil kompleks s štirimi zvezdicami superior,” našteva. Kot pravi, si želijo in delajo na tem, da bi projekt začeli uresničevati že v prihodnjem letu, a je obenem vseeno previden z napovedmi, glede na to, da je situacija v gradbeništvu in v gospodarstvu nasploh na svetovni ravni izjemno negotova in se lahko spremeni čez noč.

Matej Lah

direktor BHR Resort in nepremičnine

“To je velik in obsežen projekt, nočemo se zaleteti, treba je najti ravnotežje med možnostmi ter željami regije in potencialnih gostov.”

Mužič: “Ko bo gradbeno dovoljenje, bom zadovoljen”

Namere in idejne projekte so že predstavili briški občini. Župan Mužič potrjuje: “Da, načrte so predstavili. Ocenjujem, da se stvari odvijajo v pravi smeri. Zame bo merodajno, ko bodo vložili vlogo za gradbeno dovoljenje. Takrat bom zadovoljen in bom lahko rekel, da smo opravili svoje.” Mužič si je sicer obetal, da bo tam obsežnejši kompleks. Govorilo se je o naložbi, težki 50 do 60 milijonov evrov, zdaj naj bi bila ta polovico nižja. Nenazadnje je domači arhitekt Alessio Prinčič v idejni rešitvi pred leti tam predvidel tudi stolp, ki ga zdaj ne bo. “Res je, želel sem si, da bi bil tudi stolp, a imajo drugačne načrte. Glede na površine, ki so tam na razpolago, in lokacijo pa načrti omogočajo nadgradnjo,” men Mužič.

Potrdil je, da bo občina izpolnila obveze, ki jih je dala že prvemu potencialnemu investitorju, in sicer, da bo na tem območju z denarjem komunalne takse uredila komunalno infrastrukturo in obenem zgradila cesto s pločnikom in javno razsvetljavo. “To smo se obvezali in tega se bomo držali,” potrjuje.

Franc Mužič

župan

“Ocenjujem, da se stvari odvijajo v pravi smeri. Zame bo merodajno, ko bodo vložili vlogo za gradbeno dovoljenje. Takrat bom lahko rekel, da smo opravili svoje.”


Komentar novinarja

Mitja Marussig

Tresle so se terme, rodil se je ...

Briški župan Franc Mužič nikoli ni skoparil z ambicioznimi načrti in projekti na področju turizma. Krepko desetletje je s sodelavci vztrajal in rinil tudi z glavo skozi zid, da je naposled ministrstvo za kulturo obnovilo vilo Vipolže, ki je postala eden najlepših in najbolj reprezentativnih objektov v tem delu Slovenije. S steklenicami peneče rebule je odpiral vrata, kamorkoli je prišel, vneme mu ni manjkalo nikoli. Brda so se v dveh desetletjih, v prvi vrsti seveda zaradi vinarjev, ki so prerasli ...

Preberi več

Najbolj brano