Gastronomski konec tedna

Začenjajo se vrstiti majski gastronomski dogodki. Vrhunci tega vikenda bodo tridnevna Vinistra v Poreču, Weekend Food Festival v Rovinju in Salon sauvignon na Ptuju. Izbire za okusen izlet je torej več kot dovolj.

Priznanji za Vinakoper v rokah enologa Boštjana Zidarja (levo) in direktorja Boruta 
Fakina
Priznanji za Vinakoper v rokah enologa Boštjana Zidarja (levo) in direktorja Boruta Fakina  

Danes se začenja tridnevna Vinistra. Manifestacija, ki poteka že 28 let, se po lanski poletni koronski izvedbi na eni od preških plaž vrača v tradicionalnem terminu na tradicionalno lokacijo, v športno dvorano Žatika na robu mesta.

Priznanja za Vinakoper

Vinistra se je pravzaprav začela že včeraj s podelitvijo priznanj v tradicionalnem ocenjevanju. Za najboljše vino ocenjevanja je bila razglašena Santa Lucia 2018 iz kleti Kozlović iz Momjana. Gre za kultno vino, neke vrste standard vrhunske malvazije z najboljše lege za malvazijo v hrvaški Istri sploh. Skupno so v ocenjevanju podelili sedem platinastih medalj, največ za malvazije, a tudi za refošk Capris 2020 iz kleti Vinakoper. Kleti s Šmarske ceste pa je pripadel tudi šampionski naslov med dlje zorjenimi refošk, a za nekoliko nižje ocenjeno vino letnika 2018 iz linije Capo d'Istria.

Rovinj za trende ...

V istem terminu bo Rovinj gostil prvi Weekend Food Festival. Gre za ambiciozno zastavljen mednarodni gastronomski dogodek s številnimi pogovori, predstavitvami, gala večerjami in večernimi zabavami. Tridnevna prireditev naj bi prikazala najpomembnejše trende v vrhunski gastronomiji in industriji gostoljubja. Vstopnice, zlasti za večerje, so precej drage, a bodo v Rovinju tudi zvezdniki kot Massimo Bottura iz Modene in Ana Roš iz Starega sela pri Kobaridu.

... Ptuj za sauvignon

Salon Sauvignon bo jutri na Ptuju potekal že osmič. Prireditelji so v Dominikanski samostan, kjer se bo salon začel ob 13. uri, uspeli pritegniti več deset razstavljalcev z vini iz sort sauvignon blanc, cabernet sauvignon oziroma zvrsti, v katerih dominirata. Največ bo vinarjev s Štajerske, ob njih pa tudi močno primorsko zastopstvo, saj se bo na Ptuju predstavilo 15 tukajšnjih pridelovalcev tako z belimi kot z rdečimi vini. V okviru salona bosta potekali vodena degustacija in razglasitev rezultatov festivalskega ocenjevanja.


Najbolj brano