Čakajoč strokovnjaka jeklenih živcev in norega poguma

Novo vlado čaka takojšen spopad s težavami v zdravstvu, ki je tik pred zlomom. Takih razmer še po nobenih dosedanjih volitvah nista prevzela nobena vlada in zdravstveni minister. Zlom je pospešila covidna kriza z razpaslo korupcijo po zaslugi odhajajoče vlade s svojimi “našimi” in ciljem dejavnost privatizirati. Kar sicer minister Poklukar zavrača, a ve se, kdo je imel pri vsem glavno besedo. Zdajšnje razmere potrebujejo strokovnjaka, ki ta resor podrobno pozna, je zdravo trmast in nepopustljiv, premore jeklene živce in zmore imeti ob sledenju ciljev že kar noro mero poguma ter premočrtnosti.

Nova vlada in zdravstveni minister bosta prisiljena prevzeti vso dediščino predhodnikov. Torej resne, dramatične razmere in celo vrsto pričakovanj ter zahtev, odvisnih od tega, kdo kaj in kje dela ter kdo koga in kje zastopa. Navsezadnje tudi, koliko utemeljena so njegova pričakovanja in kakšen je njegov apetit. Pa naj gre za posamezne strokovne skupine ali posamezne vrste bolnikov ter posamezne starostne skupine prebivalstva. Vse to pa zadeva zdravstveni sistem, ki je shiran, prepreden s korupcijo in ribarjenji v kalnem na eni strani ter garanjem in izgorelostjo posameznih zdravstvenih delavcev in strokovnih skupin na drugi. Sistem, v katerem posamezne skupine privilegirancev brez slabe vesti kršijo vsa ustaljena pravila, od urnikov do honorarnega dela, ker jim je to omogočeno. In druge skupine, ki vestno in pošteno delajo ter za to niso posebej nagrajene.

Tisti, ki bo prevzel resor zdravstva (ne glede na ime), se bo usedel na stol z osjim gnezdom. Dobršen del stroke ga ne bo sprejel z odprtimi rokami, vsi izvajalci pa s svojimi pričakovanji in računicami, ljudje - bolniki pa z zahtevami po redu, transparentnosti, disciplini, krajšimi vrstami …

Že zato prvi obraz našega zdravstvenega resorja ne bo imel lahkega dela že takoj ob prevzemu resorja. Čakata ga še nakopičena zlovoljnost in bes zastopnikov v zdravstvu zaposlenih - sindikatov zdravstvene nege, ki jih je dosedanji minister Poklukar grdo izigral in ni uresničil javno dane obljube o nadaljevanju pogajanj o plačah teh skupin zaposlenih in pogajanj o sprejemu standardov ter normativov za zdravstveno nego. Takoj ob tem visi v zraku vprašanje ureditve plačnega sistema za v zdravstvu najslabše plačanih zaposlenih iz skupine J, ki jih vse bolj primanjkuje v bolnišnicah - od strežnic in čistilk dalje. Vsi vemo tudi, da je v nizkem startu z zahtevo po visokih plačah še zdravniški sindikat Fides. Ki bo, glede na grožnjo po razpadu zdravstvenega sistema, moral s svojimi apetiti zagotovo počakati na repu vrste. Pričakovano bo najbrž takoj začel groziti s stavko, morda jo bo tudi uprizoril. A je prav zdravniška stavka postala zadnja leta zelo vprašljivo dejanje, saj so že lep čas prebivalci Slovenije Fidesu vse manj naklonjeni. Ob tem ljudje dobro vedo tudi, da Fides ne zastopa interesov zdravnikov družinske medicine, torej osebnih zdravnikov v zdravstvenih domovih, ki jih akutno primanjkuje. Ti so združeni v svojem sindikatu Praktik.Um, ki zdaj utemeljeno pričakuje ureditev plač teh zdravnikov in plač mladih specializantov družinske medicine.

Kot je vsem dobro znano, prav ti zdravniki na dan delajo največ, tudi več kot devet ur, plačani za to pa so najslabše. Akutno jih primanjkuje, ker mladih to delo ne zanima, saj je ta zdravnik preobremenjen, znati mora z vsakega področja dovolj, da lahko sploh postavi pravo diagnozo, vsak dan je prisiljen spisati goro receptov, poročil, bolniških listov, zdravstvenih ocen, napotnic, goro formularjev za zbirokratizirano zavarovalnico ZZZS …. Na pregled pri njem čaka pacient dva, tri dni, kar je glede na čakanje na druge specialiste bliskovito hitro. Tudi zato je, tako namreč deluje ljudska nrav, manj cenjen od onega, na katerega čaka leto ali dve ...

Razbohotena korupcija v zdravstvu je velik, nevaren problem, ki mu je lahko kos le človek s čisto vestjo in ogromno mero poguma ter nepopustljivosti. Razcvetela se je pod krinko covida-19 in sprejemanja vseh mogočih proticovidnih ukrepov s kupom podtaknjenega balasta. Zlasti zato, da so “naši” lahko bogateli, zlorabljali sistem in ustvarili kaos, ki je omogočil vse vrste kršitev, vključno z neupravičenimi odsotnostmi z dela. Kar je drastično onemogočilo dostop bolnikov do zdravnikov in zdravljenja.

Poseben sklop vprašanj predstavljajo vloga, delovanje, odločanje in zahteve zdravstvene zavarovalnice ZZZS. Ta potrebuje temeljito prevetritev, drugačen ustroj z manj birokrati in formularji v ambulantah, kar odžira čas za obravnavo bolnikov. Predrugačenje je nujno tudi, ko gre za obvezno zdravstveno zavarovanje, ne glede na to, ali ga imenujemo dopolnilno ali kako drugače, saj vsi dobro vemo, da če le-tega ne plačuješ, boš za potrebno zahtevno zdravljenje, ko ga nujno potrebuješ, bankrotiral, saj boš vse moral sam plačati. Zato to vrsto zavarovanja ne morejo več tržiti tri ali štiri zavarovalnice, ker bi to moralo biti zaupano le državni, preostale pa bi se morale ukvarjati s trženjem dodatne ponudbe za tiste, ki si želijo sami plačati še za kaj več, kar ni življenjsko nujno. Poskrbeti bo treba za večjo fleksibilnost ZZZS, ki mora omogočiti delo vseh ambulant in operacijskih dvoran v dveh izmenah, vse dni v letu in jim to pošteno plačati. Hkrati bo treba jasno določiti, kaj vsebuje paket vsem dostopnega temeljnega zdravljenja.

Če vseh teh vprašanj nova koalicija ne bo hitro razrešila, si bo prav na zdravstvu polomila zobe in potopila javno zdravstvo. Tisti, ki bo ta resor prevzel (ne glede na ime), bo sedel na stol z osjim gnezdom. Dobršen del stroke ga ne bo sprejel z odprtimi rokami, vsi izvajalci pa s svojimi pričakovanji in računicami, ljudje - bolniki pa z zahtevami po redu, transparentnosti, disciplini, krajšimi vrstami … Zato mora dobro poznati razmere, ustroj sistema in delovanje vseh izvajalcev, z vsemi obvodi in dvoživkami vred. Imeti mora jeklene živce in premočrtno slediti sprejetim odločitvam ter ukrepati ob najmanjšem sumu korupcije. Kjer koli in pri komer koli. Biti mora dovolj trmast, da bo kos nalogam. Biti mora že kar noro pogumen, da bo lahko izpeljal vse nujno potrebno, čeprav bo najbrž deležen tudi groženj. Ministrska funkcija tako zdaj ni več le čast in oblast, kot je to bila še do nedavna.


Preberite še


Najbolj brano