Varno in z veseljem v novo motoristično sezono

Toplejši dnevi na ceste zvabijo mnoge rekreativne motoriste, ki pa nemalokrat pozabijo na velik pomen psiho-fizične priprave po zimskem premoru. Slednje v najboljšem primeru vodi v nezadovoljstvo, utrujenost in slabo počutje po prvih izletih, lahko pa tudi botruje neželenim dogodkom, nesrečam in poškodbam.

O pomenu psiho-fizične pripravljenosti za varnost in užitke v rekreativnem motociklizmu sta v priročniku Varno in z veseljem na motor spregovorila avtorja, strokovnjaka s področja športnih in kinezioloških ved, Diego Celin in Rado Pišot, ki sta po duhu in izkušnjah tudi sama velika ljubitelja motociklizma. Priročnik je izšel pri Annales ZRS, znanstveni založbi ZRS Koper.

V prvem delu priročnik povzema pomembne informacije o gibanju in obremenitvah motorista med vožnjo ter pomenu gibalnih sposobnosti motorista, drugi del pa je popolnoma praktične narave in je nastal za to, da se lahko vsak motorist pred sezono samostojno ustrezno pripravi. Ne moremo namreč prezreti dejstva, da je predvsem dobra fizična priprava voznika nepogrešljiva za obvladovanje vožnje ter s tem za večjo varnost na cestah in dirkališčih.

Knjigo so na pot pospremili tudi strokovnjaki iz motorističnega sveta

Brane Legan, inštruktor varne vožnje AMZS: “Ko sem se pred dobrimi 20 leti začel aktivno ukvarjati z varnostjo motoristov, sem spoznaval tudi ta pomemben element, dobro psiho-fizično pripravljenost za obvladovanje in upravljanje motorja. V nekaterih trenutkih je bilo le to tisto, kar mi je omogočalo, da sem lahko opravljal delo z motorjem ali pa le vožnjo brez težav in nevarnosti ...”

Andrej Jereb, večkratni prvak relija: “Opažam, da vozniki na splošno dajemo premalo poudarka temu pomembnemu področju, ki nam ne pomaga samo pri večji varnosti, ampak predvsem pri doseganju boljšega obvladovanja in s tem večjega zadovoljstva v vožnji ...”

Miran Stanovnik, večkratni udeleženec Relija Dakar: “Potrebno je storiti prvi korak in zavedati se, da lahko uživamo le tedaj, ko smo za vožnjo psihofizično primerno pripravljeni in obvladamo vsaj osnovne veščine, ki so za to potrebne in jih lahko s primerno vadbo nadgradimo … Tudi moja športna kariera bi mogoče lahko bila uspešnejša, če bi se z vsebino knjige seznanil pred kakšnimi tremi desetletji ...”

Miodrag (Mišo) Kralj, dolgoletni rekreativni motorist: “Veliko tegob bi mi bilo vsekakor prihranjenih, če bi si vzel nekaj časa za pripravo na novo sezono. Prepričan sem, da bi bili prvi in vsi nadaljnji kilometri veliko bolj sproščeni ...”

Niko Peroša, profesionalni turistični vodnik na motorju: “Tudi pri vožnji potovalnih motorjev je treba poznati odzive telesa, jih upoštevati, se nanje pripraviti in pozneje pridobljeno stanje vzdrževati. Prav zato mislim, da je ta knjiga idealno zimsko branje za vsakogar, ki se ima za resnega motorista. Končno ena praktična knjiga za motoriste v slovenščini.”

Knjiga se tako v prvem delu posveča analizi gibanja in psiho-fizičnih obremenitev na telo med vožnjo motocikla ter daje napotke za dobro pripravo na potovanja tudi z vidika prehrane in nadomeščanja tekočin ter njunega vpliva na fiziološke odzive telesa med vožnjo. Drugi del je namenjen vsebini o splošni in posebni športni vadbi za rekreativne voznike vseh zvrsti cestnih motorjev. Napotki bodo uporabni tudi za mlade voznike koles z motorjem.

“Izhajamo iz dejstva, da se rekreativni motoristi običajno podajo na ceste z velikimi časovnimi razmiki med vožnjami in pozabljajo na pomen psiho-fizične priprave na tako zahtevno nalogo. Priročnik zapolnjuje vrzel na področju celostne obravnave psiho-fizične priprave motoristov, o kateri primanjkuje primerne slovenske literature,” je povedal Rado Pišot.


Najbolj brano