443 let po prvem uporu rudarjev in 123 let po uvodni budnici spet množičen 1. maj

Sočasno s prižiganjem šajbelcov, množice svečk v glinenih posodah po Spodnji Idriji, je godbeno društvo rudarjev igralo promenadni koncert v Idriji. V obeh krajih so se v 1. maj dvignili z njegovo budnico. Delavski praznik se je s popoldanskim shodom na hleviški planini vrnil v več stoletne idrijske tirnice.

Po triletni prekinitvi so idrijski godbeniki z dirigentom Nacetom 
Kogejem odigrali sproščen,  med publiko vroče zaželen predpraznični koncert. Foto: Saša Dragoš
Po triletni prekinitvi so idrijski godbeniki z dirigentom Nacetom Kogejem odigrali sproščen, med publiko vroče zaželen predpraznični koncert. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Godbeniki pihalnega orkestra rudarjev so Idrijčanom zaigrali na promenadnem koncertu in jih prebujali v delavski praznik. Nekaj pozneje tudi Spodnjeidrijčane. Častna občanka Ivica Kavčič je na tradicionalnem shodu v organizaciji SD na Hlevišah podrobno orisala delavski boj rekoč, da ob prekarcih brez množice pravic ta še zdaleč ni končan.

Ivica Kavčič je predstavila prvi upor rudarjev nečloveškim delovnim in življenjskim razmeram leta 1579. Z uvodnim delavskim uporom na Slovenskem so dosegli odstavitev rudniškega upravitelja. Upirali so se pogosto in 1. maj praznovali vse od leta 1899. Posebej je izpostavila rudarja Viktorja Repulusa, ki je v brk fašistični oblasti leta 1930 s sireno naznanil delavski praznik. Takoj so ga izgnali v južno Italijo, kjer je umrl.

Na pragu svoje 90. obletnice, se je Kavčičeva iskreno veselila obetanega povratka demokracije v Slovenijo. Poudarila pa je: “Težko priborjene pravice iz dela so kršene. Naj omenim množico prekarnih delavcev, ki jim niso zagotovljene minimalna plača, bolniška odsotnost, dopust, ne osemurni delavnik in 250.000 ljudi, ki živi pod pragom revščine. Boj za delavske in človekove pravice, za svet brez vojn, ki jih z življenji plačujejo nedolžni ljudje, še zdaleč ni končan.”

Godbeno društvo rudarjev se je vrnilo s promenadnim koncertom pod vodstvom odličnega akademskega saksafonista Naceta Kogeja. Orkester, ki ga prvič v 357-letni zgodovini kot predsednica vodi ženska - klarinetistka Nives Koželj Bizjak - je pripravil tudi na budnico. S to so godbeniki prebudili v praznik tako kot pred 123 leti. Le fašistični oblasti in covidu je vmes uspelo prekiniti tradicijo.

V Spodnji Idriji so spet množično prižgali značilne šajbelčke - lučke v glinenih posodicah, se zbrali ob kresu in glasbi. V praznik pa so se, nekoliko kasneje kot sosedje, prebudili ob budniških zvokih godbenega društva rudarjev.

Vroče želeni povratek godbenikov je bil tako velik dogodek, da sicer dolgoletni tubist, a zadnja leta prezaposleni župan Idrije Tomaž Vencelj ni odigral le koncerta, pač pa je z godbeniki odkorakal in odigral vseh devet budniških kilometrov.

Orkester je že izbral novega umetniškega vodjo. Po odhodu izjemnega muzikologa in trobentača Domna Prezlja, ki je godbenike vodil 21 let, ga bo povedel akademski klarinetist Aljoša Deferri. Izhaja iz Šempetra, poklicno vodi orkester slovenske vojske, igra v več sestavih - med ostalimi v Avsenikovem hišnem ansamblu in vodi vevški papirniški orkester.


Najbolj brano