Pri državnih jaslih bo 20 strank

Tudi politične stranke in liste, ki jim ni uspel preboj v državni zbor, bodo v prihodnjih štirih letih upravičene do financiranje iz državnega proračuna. Pogoj je, da so na volitvah dobile vsaj odstotek glasov. Strank in list, ki so prebile ta prag, je na tokratnih volitvah kar 15, če upoštevamo, da so se nekatere na volitve podale s skupnimi listami kandidatov.

Nedeljski volilni rezultat strankam ni prinesel le vpliva, ampak 
tudi prav konkretne evrske zneske.  Foto: Tamino Petelinsek/STA
Nedeljski volilni rezultat strankam ni prinesel le vpliva, ampak tudi prav konkretne evrske zneske.  Foto: Tamino Petelinsek/STA

SLOVENIJA > V iztekajočem se mandatu so do proračunskega denarja upravičene štiri zunajparlamentarne stranke in devet parlamentarnih. V nedeljo se je to razmerje obrnilo; parlamentarnih prag je prestopilo le pet strank, zato jih je pod njim - med enim in štirimi odstotki - ostalo toliko več.

Pet parlamentarnih in 15 neparlamentarnih

Do državnega denarja bodo poleg Gibanja Svoboda, SDS, NSi, SD in Levice upravičene še stranke, ki so na volitvah nastopile samostojno in dobile več kot odstotek glasov: LMŠ, SAB, Resni.ca, Zdrava družba, Pirati, Naša dežela, SNS in Vesna.

Lista Borisa Popoviča ne bo upravičena do državnega financiranja, saj ji je glas zaupalo komaj 0,43 odstotka volilcev.

Za koalicije strank je pogoj, ki ga morajo izpolniti, da pridejo do državnega financiranja, nekoliko strožji. Dve stranki morata s skupnim nastopom prepričati vsaj 1,2 odstotkov volilcev, koalicija več strank pa vsaj 1,5 odstotka volilcev. To je tokrat uspelo koaliciji petih strank Povežimo Slovenijo - v njej so bile stranke SLS, Konkretno, Zeleni Slovenije, Nova ljudska stranka in Nova socialdemokracija - ter strankama Naša prihodnost in Dobra država. Denar si bodo te koalicije razdelile po svojih internih dogovorih ali v enakih deležih, če se pred volitvami niso pogovarjale o tem.

Stranka Desus bo s 150.000 padla na nič

Koliko davkoplačevalskega denarja bo vsako leto kapnilo na račune vseh naštetih, je težko povedati na pamet. Četrtina denarja, ki je za to predviden v vsakoletnem proračunu, se v enakih deležih razdeli med vse, ki so presegle odstotek glasov, preostalih 75 odstotkov pa se deli sorazmerno, glede na delež prejetih glasov.

2.537.147

evrov so politične stranke dobile iz proračuna v letu 2021. Enak znesem se je mednje razdelil tudi v letih 2020 in 2019.

Da gre za znatne zneske tudi pri tistih, ki so le za rep ujeli predpisani odstotek, kažejo podatki iztekajočega se mandata. Stranka Zeleni Slovenije dobi dobrih 70.000 evrov na leto.

Največ proračunskega denarja v iztekajočem se mandatu prejema SDS, in sicer nekaj manj kot 550.000 evrov letno. LMŠ, ki je bila na volitvah 2018 druga, dobiva po 300.000 evrov.

Brez tega finančnega vira bo ostala stranka Desus, ki je na nedeljskih volitvah prepričala le 0,64 odstotka volilcev. V mandatu, ki se izteka, stranka Desus iz proračuna vsako leto dobi skoraj 150.000 evrov.

Politične stranke in liste so upravičene tudi do delnega povračila stroškov za volilno kampanjo. Strankam, ko so se prebile v parlament, država povrne 0,33 evra za vsak dobljeni glas. Gibanje Svoboda lahko pričakuje približno 135.000 evrov, SDS 91.000 evrov, NSi in SD okoli 26.000 evrov, Levica pa 17 tisočakov.

Če so pod parlamentarnim pragom, a so vseeno zbrale vsaj dva odstotka vseh oddanih glasov, pa lahko stranke računajo na povračilo stroškov kampanje v višini 0,17 evra za vsak dobljeni glas. Kot kaže, bodo delno povračilo stroškov za kampanjo med zunaj parlamentarnimi strankami dobile LMŠ (približno 7400 evrov), Povežimo Slovenijo (6800 evrov), Resni.ca (5700 evrov) in SAB (5200 evrov).


Najbolj brano