“V Slavini bo njihov drugi dom”

V Slavini naj bi 20 ukrajinskih otrok iz luganske sirotišnice, starih od enega do sedmih let, sprejeli predvidoma v torek po prvomajskih praznikih. Gre za edini tovrstni primer premestitve otrok iz sirotišnice v Evropi. Pri tem pa se je ponovno izkazalo veliko srce Postojnčanov in prebivalcev vasi Slavina.

Prostore si je pred prihodom ukrajinskih otrok v spremstvu regijskega poveljnika civilne zaščite za 
Notranjsko Sandija Curka in postojnskega župana Igorja Marentiča  ogledal minister Janez Cigler Kralj.  Foto: Katja Kirn Vodopivec
Prostore si je pred prihodom ukrajinskih otrok v spremstvu regijskega poveljnika civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka in postojnskega župana Igorja Marentiča ogledal minister Janez Cigler Kralj.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

SLAVINA > V kulturnem domu v Slavini je vse pripravljeno za sprejem 20 ukrajinskih otrok iz sirotišnice v Lugansku. Trenutno čakajo le še na dovoljenje ukrajinskih oblasti, ki se morajo, preden dajo zeleno luč, prepričati, da bo pot za otroke in osebje iz vojnega območja res varna, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica Urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

Ker gre po besedah ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja za “zdravstveno zahtevne primere”, nekateri otroci so tudi na invalidskih vozičkih, je bilo treba zahtevnemu prevozu prilagoditi tudi avtobus. Tudi zato, ker nekateri tako naporne poti ne bi zmogli, so se odločili, da v Slovenijo namesto 40 sirot, kot je bilo sprva načrtovano, pošljejo le 20, ostali pa bodo ostali v sirotišnici v Lvovu, kjer naj bi bile vojne razmere nekoliko stabilnejše.

Igor Marentič

župan Občine Postojna

“Prepričan sem, da se bodo tu počutili sprejete in ljubljene. To bo njihov drugi dom in vrtec, ne pa sirotišnica.”

Kot je še poudaril minister, gre v primeru preselitve in namestitve ukrajinskih sirot v Slovenijo, kjer sistema sirotišnic ne poznamo, za “izjemno zahteven postopek, da se te mladoletne otroke brez spremstva staršev ustrezno zaščiti in poskrbi tudi za visok nivo zdravstvene oskrbe”.

Takoj ko prispejo v Slovenijo, jih bodo zdravstveno pregledali, za njihovo zdravstveno oskrbo pa bo tudi kasneje skrbel Zdravstveni dom Postojna. Del 18-članskega spremljevalnega osebja, ki je že doslej skrbelo za ukrajinske sirote, med njimi so zdravnice, varuške in medicinske sestre, je že prispel v Slovenijo. Skupaj z njihovimi otroki bodo nastanjeni v dijaškem domu Srednje gozdarske in lesarske šole (SGLŠ) Postojna, ki bo skupaj s postojnskim vrtcem poskrbela tudi za prehrano, šola pa bo zagotovila tudi štiri dodatne vzgojitelje.

20

ukrajinskih otrok iz luganske sirotišnice, starih od enega do sedmih let, bo nov dom dobilo v kulturnem domu v Slavini

V trenutku rekli “da”

“Prepričan sem, da se bodo tu počutili sprejete in ljubljene. To bo njihov drugi dom in vrtec, ne pa sirotišnica,” je dejal postojnski župan Igor Marentič, ki je poudaril, da je bila občina Postojna že v preteklosti odprta za pomoč beguncem z območja nekdanje Jugoslavije, kasneje pa so vladi na pomoč priskočili tudi z nastanitvijo mladoletnih migrantov brez spremstva. “Tudi ko smo dobili poziv za namestitev osirotelih begunskih otrok iz Ukrajine, smo bili v soglasju z vaščani v trenutku pripravljeni reči da.”

Občini se je za odziv in pomoč zahvalil tudi Cigler Kralj, ki je poudaril, da se je “ponovno izkazalo veliko srce Primorcev, še posebej pa Postojnčanov in prebivalcev vasi Slavina”. Poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandi Curk je ob tem dodal, da “ta zgodba ni samo slovenska, ampak tudi evropska,” saj gre pri selitvi otrok iz sirotišnice za prvi tovrsten primer v Evropi.

Prenovili in opremili štiri prostore

V stavbi Ljudske šole iz leta 1891, kjer ima prostore KS Slavina, je sicer že vse nared za prihod ukrajinskih sirot. Zanje so prenovili in z novo opremo, ki jo je z zbranimi donacijami prispevala Zveza prijateljev mladine, že opremili štiri prostore. Veliko dvorano v nadstropju so preuredili v spalnico in igralnico, poleg nje bosta osebju na voljo še dva manjša prostora, v pritličju pa so uredili jedilnico.

KS Slavina bo za potrebe delovanja domačega kulturnega društva v pritličju ohranila dva prostora, odpovedali pa se bodo prireditvam. “Če damo na tehtnico nekaj prireditev na leto ali pa streho nad glavo sirotam, se ni težko odločiti,” je dejal predsednik KS Slavina Tadej Smrdel, ki je vesel, da objekt, ki so ga vaščani obnovili z lastnimi in občinskimi sredstvi, do nadaljnjega predajajo v humanitarne namene. Odprtost in posluh za sočloveka v stiski so vaščani Slavine sicer že pokazali med epidemijo covida-19, ko so tu namestili okužene stanovalce doma za starejše.


Najbolj brano