Sestava vlade se zdi enostavna matematika

Prepričljiva volilna zmaga Gibanja Svoboda in novo razmerje sil v državnem zboru obetata hitro sestavo vlade. To je kot ključno stvar izpostavil tudi Robert Golob, ki ga bo kot pretendenta za mandatarski položaj danes sprejel predsednik države Borut Pahor.

Robert Golob naj bi danes začel pogovore o sestavi nove vlade s SD 
in Levico, med kandidati za ministre pa so tudi nekateri vidni 
predstavniki njegove stranke.
Robert Golob naj bi danes začel pogovore o sestavi nove vlade s SD in Levico, med kandidati za ministre pa so tudi nekateri vidni predstavniki njegove stranke.  

LJUBLJANA > Takojšnje povolilno srečanje predsednika republike s predsednikom stranke, ki je na volitvah dosegla relativno zmago, je postalo že del slovenske politične tradicije. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob se bo pri predsedniku države Borutu Pahorju mudil danes. Danes naj bi se začeli tudi pogovori o sestavi nove vlade s SD in Levico.

Kdo bodo ministri?

Ena od prednostnih nalog nove vlade bo zdravstvo in priprava na verjetni jesenski val covida-19. Gibanje Sloboda se je že v volilno kampanjo podalo z napovedjo, da bo njihov zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Volilci so vedeli, za koga volijo, in tako kot Gibanju Svoboda že dali mandat tudi Bešiču Loredanu, pravi Golob.

53

poslancev bi imeli skupaj Gibanje Svoboda, SD in Levica,

48

poslancev pa bi bilo v koaliciji, če bi se vanjo povezali le Gibanje Svoboda in SD

Okoli drugih imen se za zdaj pletejo le ugibanja. Zelo verjetno lahko na funkcijo pravosodne ministrice računa podpredsednica stranke Urška Klakočar Zupančič. Zunanje ministrstvo bi utegnilo zanimati še eno podpredsednico Gibanja Svoboda, nekdanjo veleposlanico Marto Kos. Vodenje ministrstva za zunanje zadeve naj bi bilo v izziv tudi predsednici SD in poslanski v Evropskem parlamentu Tanji Fajon. Kot možni kandidat za finančnega ministra se omenja predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Ena od možnih kandidatk za ministrico za kulturo bi lahko bila Novogoričanka Kaja Širok, direktorica Zavoda GO 2025.

Razmere v Sloveniji in svetu so zahtevne, zato želi Golob vlado sestaviti hitro in celo prehiteti Lojzeta Peterleta, ki je za sestavljanje Demosove vlade rabil 34 dni. Razmerja sil v državnem zboru po Golobovem mnenju to omogočajo. “Verjamem, da smo lahko izjemno hitri,” je dejal v nedeljo pozno zvečer. Gibanje Svoboda je po zdaj že skoraj vseh preštetih glasovnicah dobilo 41 poslancev (34,56 odstotka glasov). SD je osvojila sedem mandatov (6,65 odstotka glasov), Levica pa pet (4,39 odstotka glasov).

Vodstvo Levice gre po porazu po zaupnico

Svet stranke Levica bo v prihodnjih dneh odločal o ponujenem odstopu izvršnega odbora stranke zaradi slabega volilnega rezultata. V izvršnem odboru, ki ga poleg koordinatorja Levice Luke Mesca sestavljajo najvidnejši predstavniki stranke, želijo še pred morebitnim začetkom pogajanj z Gibanjem Svoboda vedeti, ali sploh še imajo zaupanje članstva. Robert Golob in Mesec sta se slišala po telefonu, Golob pa naj bi bil pripravljen z nadaljnjimi pogovori počakati, dokler v Levici ne preverijo, koliko si še zaupajo navznoter.

Že Gibanje Svoboda in SD bi imeli skupaj 48 poslancev, če bi Golob v vlado povabil še Levico, pa bi ta imela 53 poslancev. “Ne vidim potrebe, da bi že na začetku sestavljali široko vlado, če razmere temu ne bodo naklonjene,” je povedal najverjetnejši mandatar in dodal, da bi vlado kasneje lahko tudi dopolnili.

SDS in NSi nista na seznamu sogovornikov

Napovedal je, da bodo povabili k sodelovanju tudi sorodne stranke, ki so izpadle iz parlamenta, “ker imajo marsikateri dober kader za izvršno oblast”. Pogovarjali se bodo tudi s civilno družbo, ki je aktivno pozivala k spremembam v državi. SDS in NSi pa zaenkrat nima v mislih: “Zaenkrat jih nimamo na seznamu tistih, s katerimi bi se v kratkem nameravali sestati”.

Stranki SDS so volilci namenili 23,52 glasov, kar je tokrat, ko je parlamentarni prag prestopilo komaj pet strank, dovolj za 27 poslancev. NSi jih bo za 6,85 odstotka glasov dobila osem. Oboji skupaj imajo torej 35 poslancev, kar pomeni, da trojica strank, ki so levo od sredine, sama nima ustavne večine.

Za ukrepe, ki jih kot najnujnejše vidi Golob, tolikšna večina niti ni potrebna. Prve prednostne naloge bodo sprememba zakonodaje, kot je to predlagala civilna družba, ter priprava na jesen, ki verjetno prinaša poglobitev zdravstvene in covid krize ter energetsko draginjo.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Prvi izziv za Goloba: s kom v vlado

Ker so volilci v nedeljo nazorno pokazali slovenski politiki, komu zaupajo in česa si ne želijo, ima nesporni zmagovalec Robert Golob dobre možnosti, da hitro sestavi novo vladno ekipo. Visok volilni rezultat pomeni tudi visoko odgovornost do državljank in državljanov, kar pomeni, da vsaj načelnih izhodišč, na katerih so slonela predvolilna sporočila Svobode, nihče ne more spreminjati. V zrelih demokracijah je sicer nemogoče, da bi zmagovalec v vladno ekipo povabil tudi politike iz strank, ki so ...

Preberi več

Najbolj brano