Nace Peric, najmlajši kandidat na Primorskem

Lokacija pogovora sploh ni bila vprašljiva. Park Nade Žagar kot zeleni simbol Ilirske Bistrice je bil več kot primeren kraj za pogovor z Nacetom Pericem, enim najmlajših slovenskih kandidatov za poslanca na prihajajočih volitvah. Ni edini, ki skuša v hram demokracije stopiti z mladimi 18 leti, je pa najmlajši med vsemi kandidati, ki kandidirajo na Primorskem.

Nace Peric Foto: Tina M. Valenčič
Nace Peric Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Nace Peric živi v Jasenu pri Ilirski Bistrici, v domači občini pa obiskuje tudi srednjo šolo, smer računalniški tehnik.

Ker je šele decembra postal polnoleten, je logično, da na politični parket stopa prvič. Kar pa še ne pomeni, da s političnim angažiranjem nima izkušenj. “Politiko sem začel bolj poglobljeno spremljati z začetkom karantene ob epidemiji. Angažiral sem se tudi za pomoč ob referendumu za pitno vodo, ker sem želel pomagati. A tedaj je bila ovira, da še nisem bil polnoleten in sem pomagal, kolikor sem lahko,” začetke pojasnjuje Peric. Ob napovedi sedanjih parlamentarnih volitev pa je pisal stranki Vesna, februarja rojeni zeleni stranki, če potrebujejo prostovoljno pomoč v občini Ilirska Bistrica. Pozneje so mu ponudili kandidaturo. “Hvaležen sem, da mi je dana ta možnost,” skromno pravi na prvem intervjuju v svojem življenju.

“V politiki spremljamo iste obraze že od osamosvojitve, počasi je čas za menjavo, z obeh strani, leve in desne.”

Mladi in politika? “Razumem mlade, da se tega ne želijo iti ali da jih manj zanima, ker je danes politika že sinonim za nekaj slabega, za korupcijo, pranje denarja... A ni treba, da je politika taka. Že s tem, da jaz sam obstajam na tej sceni, je mogoče videti, da politika ni entiteta, ki nas nadzoruje. Če si del nje, jo lahko tudi dobro uporabiš za pomoč ljudem,” pravi Nace Peric.

Da bi se v Sloveniji izplačalo biti mlad

Kandidat za poslanca kandidira v Postojni in v Ilirski Bistrici. Neparlamentarni stranki sicer javnomnenjske ankete ne pripisujejo preboja v parlamentarne vrste. A kdo ve, pravi Nace Peric. “Vzorec ljudi v mnogih anketah je, na primer, 1000 ljudi, kar je običajno premalo, da bi bile te ankete za manjše stranke zanesljive. Verjamem, da nas bodo ljudje opazili,” je prepričan.

Navsezadnje zagovarjajo teme, ki so bistvene za nadaljnji razvoj družbe - od okolja, demokracije, socialne pravičnosti do ustvarjalnosti.

Vrednote, ki se ujemajo tudi z vrednotami Perica. “V mojem ospredju je seveda okolje. To pa pomeni vse, od sežigalnic, do naravnih odlagališč, globalnega segrevanja,” poudarja Peric. Pomembna zanj sta tudi demokracija in pravičnost. “Čeprav se na tej točki zdi, da je to, če kdo reče, da se zavzema za pravičnost in demokracijo, brez pomena. Ker to rečejo vsi. A zame pravičnost pomeni, da ima vsak, ne glede na to, od kod prihaja, iz kakšne družine je, kakšna izhodišča ima, enake možnosti za uspeh kot ostali. Demokracija pa, da ima vsak pravico do svojega mnenja, da se medsebojno spoštujemo, da ima oblast ljudstvo.”

Kot večji težavi, o katerih bi se bilo treba pogovarjati na širši ravni, Nace Peric izpostavlja tudi javni prevoz in stanovanjsko problematiko, ki je eden od razlogov, da se mnogo mladih odloči za odhod iz države in delo v tujini. “V bistvu bi si želel pomagati ustvariti dobro klimo za mlade, da bi se v Sloveniji izplačalo biti mlad. Pa ne le finančno, pač pa tudi družbeno.”

V tem duhu Nace Peric zre tudi v prihodnost in ne v preteklost. “Ne želim, da se ukvarjamo s starimi konflikti. Ne v smislu, da nanje pozabimo, pač pa da se iz njih kaj naučimo. V politiki spremljamo iste obraze že od osamosvojitve, počasi je čas za menjavo, z obeh strani, leve in desne. Da Slovenija znova zadiha,” meni Nace Peric.

Ne glede na izid volitev se namerava danes še dijak 4. letnika tudi v prihodnje posvetiti političnemu udejstvovanju. Jeseni bo vpisal študij politologije. “Ker želim s političnim udejstvovanjem nadaljevati. Moja kandidatura je tudi eden od razlogov za to. Saj je najboljši način pridobivanja izkušenj v politiki to, da greš v politiko,” pravi Peric.


Najbolj brano