Primorski gimnazijci, vrhunski “vlomilci” v sefe

Na nedavnem mednarodnem turnirju v odpiranju fizikalnih sefov so se izkazali tako novogoriški kot koprski gimnazijci. Novogoričani so v skupnem seštevku dosegli tretje mesto, Koprčani so obveljali za najboljše vdiralce v sefe drugih ekip, oboji pa so bili - po izboru sotekmovalcev - med osmimi najbolje ocenjenimi ekipami.

Koprska ekipa (z  leve): mentorica Nina Jereb, Matija Batič, Sofija Štefan, Miha Abram, Maj Repek in Filip Umer Foto: Mirjana Cerin
Koprska ekipa (z leve): mentorica Nina Jereb, Matija Batič, Sofija Štefan, Miha Abram, Maj Repek in Filip Umer Foto: Mirjana Cerin

KOPER, NOVA GORICA > Tekmovanje vsako leto pripravijo v daljnem Izraelu in tja bi odpotovali tudi mladi slovenski fizikalni nadebudneži, če svet ne bi bil več v primežu covida-19. Tako pa so se bili primorani tudi letos tekmovanja udeležiti prek zooma.

Slovenci med 44 ekipami iz šestih držav

Pomerilo se je 44 ekip iz šestih držav. Naše predstavnike so izbrali na državnem tekmovanju, kjer so v resni konkurenci zmagali Novogoričani. Koprsko ekipo so sestavljali dijaki od drugega do četrtega letnika: Sofija Štefan, Filip Umer, Miha Abram, Matija Batič in Maj Repek. Na razglasitvi rezultatov mednarodnega tekmovanja je povezovalec povedal, da so bili strah in trepet turnirja - vdrli so namreč v največ sefov. Njihov Mlin je bil po izboru sotekmovalcev med osmimi najboljšimi sefi, prav tako Fliper Gimnazije Nova Gorica.

Kaj vse je na mednarodnem tekmovanju pomembno?

Fizikalni sefi so škatle s fizikalnimi ugankami. K skupnemu seštevku točk na mednarodnem tekmovanju doprinesejo ocena sodnikov in sotekmovalcev, odpornost sefa in uspešnost vdiranja, štejeta tudi izvirna zamisel in raziskovalni duh. Da bi dijaki izpeljali svoj projekt do konca, morajo vložiti ogromno truda, potrpežljivo čakati na pravi preblisk, pridobiti nova fizikalna znanja in utrditi stara, nepogrešljive so tudi njihove ročne, programerske in organizacijske spretnosti. Pravi zmagovalci so zato vsi, ki uspejo sef sestaviti ter ob tem stkejo prijateljstva in zdrav raziskovalno-ustvarjalni duh.

Koprčani: “Končno nam je uspelo”

“Povezava z Izraelom je za nekaj dni postala učilnica B3, kjer se je kar iskrilo od poskusov vdora,” pravi njihova mentorica, profesorica fizike Nina Jereb.

“Naša šola je v preteklih letih pripravila več sefov in se z njimi udeležila državnega tekmovanja, letos pa se nam je prvič uspelo uvrstiti na mednarodno tekmovanje. Zamisli smo nabirali že v lanskem šolskem letu, septembra smo se začeli s fizikalnimi ugankami intenzivneje ukvarjati. Ker je voda ključni element, smo se odločili, da bomo sef oblikovali kot mlin, kar je bilo všeč tako komisiji kot drugim tekmovalcem,” so skupaj strnili vtise. Ogromno so se naučili, fizike, angleščine pa tudi tega, kako se znajti, ko stvari ne gredo po načrtih.

Novogoričani: “Znanje smo lahko dokazali v praksi”

Novogoriško ekipo, ki je dosegla tretje mesto v končni razvrstitvi, so sestavljali sami dijaki četrtih letnikov: Črt Saksida, Neil Černe, Simon Kosovel, Nej Jelen in Lovro Saksida. Njihova mentorja sta bila profesorja fizike Rudolf Šuligoj in Miran Tratnik.

Najbolj jim je bilo všeč to, da so lahko fizikalno znanje, pridobljeno v šoli, uporabili pri konkretnem izdelku. ” Več kot leto smo se dobivali skoraj vsak četrtek in ustvarjali do poznih večernih ur. Naš trud se je potrdil z uspehom, kar res cenimo, čeprav so naši predhodniki pred leti dosegli celo drugo mesto,” v imenu ekipe pojasnjuje Črt Saksida. Mentor Miran Tratnik dodaka: “Slovenske ekipe v Izraelu smo že tradicionalno zelo uspešne; ko se pojavimo, rečejo, da so prišli 'tisti dobri, ki ponavadi zmagajo'.” Pa težko dobijo zagnane dijake? “Že več kot desetletje sodelujemo na tekmovanjih s fizikalnimi sefi in uspehov ne skrivamo. Dijaki, bodoči študentje naravoslovja, fizike, strojništva, elektrotehnike, medicine, nas sami poiščejo.”


Najbolj brano