Svet, kjer čas teče drugače

Ko južne sape Čavnu in Kuclju stopijo snežno kapo, se na kraških travnikih na Čavnu obiskovalcem predstavijo cvetovi rumenega jegliča, druge vabijo razgledi, tretji z domačini na Mali gori obujajo spomine in nabirajo novih moči. Potep po planoti nikogar ne pusti ravnodušnega.

Svet med Velikim Modrasovcem, Malo goro in Kucljem obiskovalca preseneča v vseh letnih časih in mu ponuja številne možnosti za rekreacijo in polnjenje baterij, pa tudi za obujanje spominov ali kramljanje z domačini, ki so od nekdaj povezani s to visoko kraško planoto nad Vipavsko dolino, od koder pogled sega proti Nanosu, Snežniku, do morja, v Furlansko nižino in proti Julijcem.

Človek si od vzpona na Čaven po številnih poteh in stezah iz doline, ki so različno strme in vzamejo od ure in pol do slabih štirih ur, noge običajno spočije pri koči Antona Bavčerja. Zanjo skrbi Planinsko društvo Ajdovščina, ki je bilo ustanovljeno že leta 1903. Tistim, ki bi 1242 metrom nadmorske višine radi dodali še kakega, se ponuja vzpon na 1354 metrov visok Veliki Modrasovec. Nič manj zanimiv ni sprehod od koče na Čavnu do Kuclja, ki vzame približno pol ure. Planincu se bo poplačal tudi obisk Male gore, planote v naročju Čavna, na približno 1000 metrih nadmorske višine. Vrtačasto, s travo in z grmičevjem poraslo območje na južni strani obroblja strm skalnat greben. Za domačine iz Kamenj je Mala gora simbol trdega dela in lepih spominov na čas, ko so tu še pele kose. Obujanju spominov je še posebej namenjen pohod na velikonočni ponedeljek. Letos bo že 23. po vrsti, gostitelji, PD Ajdovščina, Planinska sekcija Kamnje, bodo obiskovalce sprejeli pri malogorski koči s kulturnim programom, ki se bo pričel ob 11. uri. Za okrepčilo bo tradicionalna polenta, zabeljena s košenino, in kislo mleko. Najstarejši in najmlajši pohodnik ali pohodnica bosta dobila tradicionalni kolač.


Najbolj brano