V Bastionu bo vinski bar, trgovina z lokalnimi vini in olji ter degustacijski prostor

Koprska občina bo pod okriljem projekta Altroke Gourmet prenovila kletne prostore leta 1554 zgrajene utrdbe Bastion ob potniškem terminalu, so včeraj potrdili koprski občinski svetniki. V pritličje bodo umestili degustacijsko-prodajni prostor, poleg tega bodo obiskovalcem z uporabo sodobne tehnologije prikazali tudi kulturno dediščino mesta in njegov obrambni sistem. Na ploščadi med Bastionom in panoramskim dvigalom pa nameravajo urediti teraso vinskega bara.

Prenovo  utrdbe Bastion nameravajo izpeljati v drugi polovici prihodnjega leta.  Foto: Nataša Hlaj
Prenovo utrdbe Bastion nameravajo izpeljati v drugi polovici prihodnjega leta.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > V novo urejenih kletnih prostorih Bastiona bodo obiskovalcem ponujali tudi dva nova turistična produkta. Izbirali bodo lahko med degustacijskim menijem presenečenja in “slepo” vinsko degustacijo, kar v praksi pomeni, da so etikete na steklenicah zakrite, naloga okuševalcev pa je, da ugotovijo, kateri vinski hiši in sorti vino pripada.

V občini pojasnjujejo, da gre za izrazito lokalno obarvano doživetje, saj bodo vinsko in kulinarično ponudbo oblikovali izključno lokalni dobavitelji.

Od topov do šampanjca

Bastion je še edini ohranjeni del utrdbe v koprskem obzidnem pasu, ki je imel pomembno vlogo v 15. in 16. stoletju, za današnjo podobo iz leta 1554 pa se gre zahvaliti arhitektu Alviseju Brugnolu iz Verone. Na ploščadi nad Bastionom so v času Napoleona stali vojaški topovi, medtem ko so v notranjosti trije hodniki, dolgi od 12 do 24 metrov. Po izgubi obrambne funkcije je Bastion postal last francoske družbe J. Champion & Cie. Vins de Champagne iz Reimsa, ki je v njem oblikovala tri kletne prostore za shranjevanje šampanjca.

Obenem bodo lahko obiskovalci na sodoben digitalen način doživeli predstavitev kulturne dediščine mesta, natančneje obrambnega sistema iz časa Beneške republike, katerega edini ohranjeni del je prav nekdanja utrdba Bastion.

Utrdba, ki stoji nedaleč od potniškega terminala, Marine Koper in vhoda v podzemno garažo, bo služila turističnim namenom. (foto: Nataša Hlaj)

297

kvadratnih metrov so veliki kletni prostori Bastiona

Obnovili bodo tri kletne prostore

Zunanjost Bastiona so obnovili leta 2010, medtem ko je notranjost, ki obsega tri kletne prostore z ločenimi vhodi, opuščena, brez ustreznih inštalacij in neopremljena. V občini napovedujejo, da se bodo prenove lotili skladno s pogoji in soglasjem piranske območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine. Tehnično projekt predvideva prenovo približno 297 kvadratnih metrov kletnih površin in prizidavo podpornega zidu.

Vrednost naložbe so ocenili na 1,3 milijona evrov, finančno konstrukcijo pa namerava občina kriti deloma iz proračuna deloma prek evropskega Mehanizma za okrevanje in odpornost. Februarja je namreč ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah. Občina si s prijavo projekta na omenjeni razpis obeta pridobitev nepovratnega denarja v višini 60 odstotkov upravičenih stroškov projekta, kar nanese 624.000 evrov.

691.000

evrov bo za oživitev kletnih prostorov Bastiona zagotovila koprska občina

624.000

evrov pa si obetajo iz mehanizma za okrevanje in odpornost

Prenovljeni Bastion pod okrilje zavoda

Časovno so prenovo in opremljanje Bastiona predvideli v drugi polovici prihodnjega leta. Temu bo sledila vzpostavitev novih vsebin, oddaja v upravljanje in pričetek rednega delovanja, kar naj bi se zgodilo predvidoma maja leta 2024. Prostore bo v upravljanje prevzel Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper. Tamkajšnja direktorica Mojca Vojska meni, da ima Bastion zaradi bogate zgodovine in strateške lokacije izjemen turistični potencial za razvoj novih doživetij in turističnih produktov, ki jih v destinaciji še ni na voljo. “Degustacijsko-prodajni center Altroke Gourmet bo skladen s strateškimi usmeritvami države na področju turizma in bo prispeval k dvigu kakovosti storitev in doživetij turistov,” napoveduje Vojska.


Najbolj brano