Svet, kot ga dojemajo otroci, skozi oči odraslih

V pivški Hiši kulture se z razstavo Predlogi in poskusi #2 še do 22. aprila predstavlja umetnica Neža Knez. Včeraj je vodila po razstavi medijskih instalacij, ki so del širšega projekta, s katerim umetnica raziskuje prehajanje meja med umetnostjo in vsakdanjim življenjem, kot ga skozi oči odraslih dojemajo otroci. Danes v Hiši kulture sledi še družinska delavnica ob razstavi, naslovljena Palice kot črte. Po njej bo ob 17. uri vodila Mateja Premrl.

Neža Knez  v Hiši kulture predstavlja medijske instalacije, s 
katerimi raziskuje prehajanje meja med umetnostjo in vsakdanjim 
življenjem.  Foto: Hiša kulture Pivka
Neža Knez v Hiši kulture predstavlja medijske instalacije, s katerimi raziskuje prehajanje meja med umetnostjo in vsakdanjim življenjem.  Foto: Hiša kulture Pivka

PIVKA > “Njena dela skušajo razbiti samoumevnost vsakdana in pokazati na 'nekaj vmes', s tem pa delujejo kot nekakšni rezi v vsakdanje življenje, ki razpirajo možnosti za nov in drugačen pogled na svet,” pojasnjuje programska vodja galerije Mojca Grmek.

Neža Knez (1990), ki je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, trenutno živi in dela v Zagrebu, kjer se izpopolnjuje na področju video umetnosti. Zadnja leta se posveča obsežnemu projektu, ki ga v galerijskih prostorih predstavlja po segmentih, v njem pa se ukvarja s prehajanjem meja med umetnostjo in vsakdanjim življenjem.

Izhodišče projekta so ustvarjalne delavnice, na katerih skupaj z otroki razmišlja o današnjem svetu, o njegovih dobrih in slabih straneh ter o rešitvah, ki bi ga lahko izboljšale.

“Ideje, ki se porodijo na delavnicah, preoblikuje v umetniška dela (objekt, instalacijo ali video) in jih predstavi v galerijskem prostoru, kjer jih gledalci dopolnijo s svojo domišljijo in na ta način soustvarjajo vzporedne resničnosti, nekakšne fiktivne svetove, ki skušajo predstaviti stvarnost, kot jo dojemajo otroci, skozi oči odraslih,” namen projekta opiše Mojca Grmek. Iz video materiala, ki nastaja v okviru projekta, bo umetnica ustvarila eksperimentalni dokumentarno-igrani film, s katerim se bo projekt predvidoma v letu 2023 tudi zaključil.

Na razstavi v Hiši kulture predstavlja sicer del projekta v obliki medijskih instalacij, ki se dramaturško prilagajajo posebnostim galerijskega prostora.

Neža Knez je prejela Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani (2015), nagrado za inovativni pristop k umetniški grafiki Zlata preša (2015), priznanje Summa Cum Laude za magistrsko nalogo (2017) in nagrado skupine OHO (2018).


Najbolj brano