Voda za istrske občine razdvaja kandidate za poslance

Je gradnja akumulacije na Padežu in Suhorci res edina pot do oskrbe Istre z vodo? In kaj o tem menijo nekateri kandidati za poslance? Istrski kandidati kljub nekaterim pomislekom projekt podpirajo, nekoliko ostrejši je praviloma odziv poslancev, ki nabirajo glasove na Krasu in v Brkinih. Kakšno stališče bodo zavzeli, ko sedejo v poslanske klopi?

Pričakovati je, da bo trenutno predvidena rešitev oskrbe Istre s 
pitno vodo razdvajala poslance tudi v prihodnjem mandatu. Foto: Lea Kalc Furlanič
Pričakovati je, da bo trenutno predvidena rešitev oskrbe Istre s pitno vodo razdvajala poslance tudi v prihodnjem mandatu. Foto: Lea Kalc Furlanič

ISTRA, KRAS, BRKINI > Državni prostorski načrt, za katerega je vlada avgusta lani sprejela sklep o izvedbi, predvideva gradnjo pregrade in akumulacije v Brkinih - na vodotoku Suhorca pred izlivom v potok Padež, dodatni jez na Padežu s prečrpavanjem v akumulacijo Suhorca, čistilno napravo za osnovno čiščenje vode iz akumulacije Suhorca ter povezovalni transportni vodovod od Padeža do Rodika.

Klariči so primernejši vir

Na projekt letijo številni očitki, od okoljevarstvenih pomislekov do finančnih zadržkov, močno je tudi nasprotovanje domačinov in lokalne skupnosti.

Maja Tašner Vatovec

Levica

“Zajetje Suhorca je tista izmed teh variant, ki ima najbolj negativne okoljske posledice, je najdražja in najbolj megalomanska.”

Zato je Marko Bandelli, v iztekajočem se mandatu poslanec SAB, ki tudi tokrat kandidira na območju Krasa in Brkinov, ostro nasprotoval predvideni rešitvi. Zavzema se za obuditev projekta vodooskrbe Istre in Krasa - ta je pred leti neslavno padel v vodo.

Gre za cenejši projekt, saj je ocenjena vrednost slabih 50 milijonov evrov, akumulacija na Padežu in Suhorci pa bo stala trikrat več. “Še več, dobra stran tega projekta bi bila tudi, da bi se lahko povezali s črpališčem Timav na italijanski strani in tako bi lahko zagotavljali vodo drug drugemu,” je vizijo za prihodnost strnil Bandelli.

Marko Bandelli

Stranka Alenke Bratušek

“Zavzemam se za obuditev projekta vodooskrbe Istre in Krasa ter zajetja Klariči. Gre za cenejši projekt, akumulacija na Padežu bi stala trikrat več.”

Čim hitreje do rešitve

V Istri so prioritete nekoliko drugačne. Kot je pojasnila Tamara Kozlovič, ki kandidira v volilnem okraju Koper 1 na listi Gibanje Svoboda, si v prvi vrsti želijo predvsem čimprejšnjo in čim hitrejšo oskrbo Istre s pitno vodo. V odločitev vlade, ki je za najprimernejšo rešitev izbrala zajetje Padež-Suhorca, ne dvomijo. “Nismo naklonjeni ponovnim naročilom študij, ki so že bile izvedene in prelaganju ureditve vodnega vira v nedoločeno prihodnost, saj se zavedamo, da slovenski Istri grozi ekološka, gospodarska in humanitarna katastrofa, do katere bi kmalu prišlo že leta 2019 ob železniški nesreči in izlitju kerozina v Dolu pri Hrastovljah,” je še povedala Kozlovič.

Regionalni duh

V Levici vendarle, kljub podpori čimprejšnji rešitvi za nemoteno vodooskrbo Istre, poudarjajo, da mora biti ta rešitev solidarna in okoljsko nevprašljiva. Zato so zadržani do predvidenega projekta, saj je “omenjeno zajetje tista izmed teh variant, ki ima najbolj negativne okoljske posledice, je najdražja in najbolj megalomanska. Kar bodo na koncu nosili tudi odjemalci vode na svojih položnicah,” je povedala Maja Tašner Vatovec, kandidatka za poslanko Levice v volilnem okraju Koper 2.

Tamara Kozlovič

Gibanje Svoboda

“V odločitev vlade, ki je izbrala zajetje Padež-Suhorca, ne dvomimo. Nismo naklonjeni ponovnim naročilom študij.”

V Levici podpirajo rabo zajetja Klaričev in povezovanju Kraškega in Rižanskega vodovoda. “Prepričani smo, da je možno vse težave pri umeščanju novih cevovodov v prostor rešiti z dialogom in trdno politično voljo - tako pri občinah, kot tudi pri državi. Ob strani je zato treba pustiti različne lokalne partikularizme ter parcialne interese in delovati v duhu regionalnega povezovanja”.


Najbolj brano