Postojnska občina stranko SDS poziva, naj ne zavaja s spornimi oglasi

Postojnska občina je zaradi “korektnega, resničnega in etičnega podajanja informacij občanom” na stranko SDS naslovila dopis, v katerem jo poziva k umiku “zavajajočega komuniciranja” ter navedbi ustreznih informacij o investicijah v postojnski občini. V SDS so si namreč pripisali tudi zasluge za gradnjo oziroma prenovo Podjetniškega inkubatorja Postojna in Vojkove koče na Nanosu. “Propagandi” SDS pa služi tudi posodobitev luči v Kosovelovem domu.

POSTOJNA > “V zadnjih dneh so nas skrajno presenetile informacije, ki so zaokrožile po družbenih omrežjih, saj navajajo napačne, neresnične in zavajajoče podatke o investicijah, izvedenih v naši občini,” so na postojnski občini v ponedeljek odzvali na sporne oglase stranke SDS. Takšna sta denimo oglas s fotografijo Podjetniškega inkubatorja Postojna in pripisom “Gradimo podjetniški inkubator” in oglas s fotografijo Vojkove koče na Nanosu in pripisom “Gradimo za planince”. Pri tem so v SDS celo uporabili fotografiji v lasti Občine Postojna oziroma Podjetniškega inkubatorja Postojna.

Denarja ni dala stranka SDS

Na občini poudarjajo, da so občanom, ki so del davkoplačevalskega sistema, ki pravzaprav omogoča razvoj in izvedbo projektov, dolžni podati objektivne in ustrezne informacije. Zato so opozorili na neustrezne navedbe stranke SDS, v kateri se ta hvali, da “gradi podjetniški inkubator” in da “gradi za planince”, nato pa objavi zavajajoče dodaja še povezavo do vseh investicij v postojnski občini, ki so bile izvedene v okviru projektov, katerih sredstva pa je dejansko zagotavljal občinski ali državni proračun ter Evropska unija in, kot poudarjajo na občini, nikakor ne stranka SDS. Na sporne objave so občinsko vodstvo opozorili tudi občani in različne organizacije.

“Kot Občina smo dolžni zagotavljati transparentnost na vseh področjih svojega delovanja, tudi glede ustreznih navedb sofinanciranja pri izvedenih projektih,” so še opozorili na postojnski občini.

Odzvali so se tudi v Planinskem društvu Postojna. Poudarili so, da so v priprave na drugo fazo obnove koče, za kar se je društvo prijavilo na razpis gospodarskega ministrstva za energetsko sanacijo in zagotavljanje požarne varnosti planinskih koč, še pred začetkom samih del vložili ogromno dela, energije in volje. A to zaradi trenutne situacije in dviga cen v gradbeništvu, kar bo zahtevalo bistveno višji vložek društva samega, ne zagotavlja, da bo društvo projekt dejansko lahko uspešno izvedlo. “Zato, da se naše koče, poti in nenazadnje samo društvo s skoraj 350 člani ohranjajo, gre predvsem zahvala vsem tistim, ki nesebično prispevajo svoj prosti čas, voljo in napore. Poudarjamo, da to nikoli ni bilo, ni in nikoli ne bo zasluga političnih strank, zato nas izključite iz predvolilnih spletk, kamor kot nevladna organizacija ne sodimo,” so bili jasni. Dodali so še, da so društvo v javnem interesu, nestrankarska organizacija in da svojega članstva ne pogojujejo glede na strankarsko, versko ali katerokoli drugo pripadnost, temveč so zavezani le goram, naravi in športu.

V Podjetniškem inkubatorju Postojna pa so nam pojasnili, da je Občina Postojna uspela za 1,47 milijona evrov vreden projekt tretje faze ureditve mrežnega podjetniškega inkubatorja pridobiti 783.000 evrov evropskih in 261.000 državnih sredstev. Evropska sredstva je odobrila Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

SDS “za vas” prenavljal tudi luči v Kosovelovem domu

Po oklevanju se je za odziv na sporen oglas s fotografijo Kosovelovega doma Sežana in pripisom “Skrbimo za kulturo”, na katerem v SDS navajajo, da “so za vas prenovili lučni sistem v galeriji Kosovelovega doma Sežana” odločila tudi njegova direktorica Nina Ukmar. Pa čeprav se zaveda, da z odgovori in ugovori “manipulativna propaganda” le pridobiva na pozornosti.

Direktorica opozarja, da gre za zavajajočo navedbo, saj so naložbo omogočila sredstva občinskega in državnega proračuna. “Gre za projekt, ki je bil prijavljen na razpis Ministrstva za kulturo in za katerega je več kot polovico prispevala Občina Sežana, nikakor pa ne omenjena stranka,” je pojasnila in dodala, da stranka ni pomagala niti pri prijavi na razpis niti ni sodelovala pri izvedbi. “Vse sofinancerje smo v vseh objavah korektno navajali, na odprtju smo se vsem tudi iskreno zahvalili,” še pravi Nina Ukmar, sicer tudi kandidatka Levice za poslanko.

Poleg naložbe v Kosovelovem domu se v SDS hvalijo še z nekaterimi drugimi naložbami na Sežanskem. Med drugim so zapisali, da so izvedli tehnološko posodobitev sistema vračanja gradiva v Kosovelovi knjižnici in nakupili potrebno opremo ter da bodo obnovili kamnite in keramične plastike vrtca ob vili Mirasasso Botaničnega vrta Sežana. Na sežanski občini so nam potrdili, da pripravljajo svoj odziv, ki bo predvidoma znan danes.

Kako odgovarjajo na opozorila in dopis postojnske občine in ali bodo oglase umaknili, smo vprašali tudi stranko SDS. Na njihove odgovore še čakamo.


Najbolj brano