Našli so tudi človeško okostje

Arheologi podjetja Avgusta iz Idrije so zasedli manjšo površino na še ne obnovljenem delu Muzejskega trga. Deset dni bodo tam izvajali raziskave terena in že prve dni so naleteli na človeško okostje in druge najdbe, ki jih morajo še ovrednotiti.

Vodja arheološke raziskave na Muzejskem trgu Luka Rozman 
(desno) ob sondi, v kateri so odkrili južno stranico nekdanje 
cerkve, v bližini pa tudi človeško okostje.  Foto: Nataša Hlaj
Vodja arheološke raziskave na Muzejskem trgu Luka Rozman (desno) ob sondi, v kateri so odkrili južno stranico nekdanje cerkve, v bližini pa tudi človeško okostje.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Kot pravi vodja raziskave Luka Rozman iz podjetja Avgusta, bodo naredili šest sond, saj gre za mestno območje, kjer gre pričakovati arheološke ostaline. “Med drugim smo našli južno stranico nekdanje cerkve, v bližini pa tudi človeško okostje,” pojasnjuje. Druge do zdaj izkopane najdbe datirajo v pozni srednji vek, nekaj je tudi novoveških. Ker pa še niso končali dela, težko napove, kaj še lahko pričakujejo pri raziskavah terena.

Izsledke izkopavanj bodo uporabili pri pripravi projektne dokumentacije za celovito ureditev trga od parkirne hiše do Pokrajinskega muzeja Koper. Idejno zasnovo so v občini izdelali že v okviru zasnove novega urbanega prostora z zelenimi površinami, končni videz pa bodo dorekli in opredelili v projektni dokumentaciji, ki jo načrtujejo letos.

Dela bodo občasno ovirala dostop do površine, zato stanovalce, lastnike in uporabnike bližnjih poslovnih prostorov v občini prosijo za razumevanje.


Najbolj brano