V nedeljo se začne 54. Vinitaly z močno slovensko zasedbo

Pojutrišnjem se v Veroni začenja 54. vinski sejem Vinitaly. Na njem se bo predstavilo 4400 razstavljalcev, med njimi tudi močna slovenska zasedba. Po dveh postnih letih sejem še ne bo zaživel v polnem formatu, saj bodo manjkali kupci s pomembnih azijskih trgov, seveda pa tudi iz Rusije.

Po oktobrskem ogrevanju z mini sejmom se pojutrišnjem začenja Vinitaly.
Po oktobrskem ogrevanju z mini sejmom se pojutrišnjem začenja Vinitaly.  

VERONA > Vinitaly je eden največjih vinskih dogodkov leta. Verona bo do srede popek vinskega sveta, na žalost bodo manjkali kupci iz azijskih držav, zlasti Kitajske, ker so zaradi omejitev zaradi covida potovanja otežena. Prav tako ne bo ruskih kupcev.

Na Vinitaly v Veroni bo v marsičem znano, kako je epidemija spremenila vinsko tržišče. Organizatorji sporočajo, da so v prisilni pavzi izostrili poglede in aktivnosti in se osredotočili na tuje kupce, obenem pa na internacionalizacijo sejma.

V Veroni med nedeljo in sredo pričakujejo 4400 razstavljalcev iz 19 držav. Med kupci, ki so jih pritegnili v Verono, bo posebej močna delegacija iz ZDA. S posredovanjem Matjaža Žigona, ki skrbi za trge med Novo Gorico in Ankaro, bo letošnja slovenska prisotnost večja kot kdaj koli. Brda širijo razstavni prostor, ki bo odprt na tri strani, predstavilo se bo 15 briških kleti. Vinska družba Slovenija bo imela prireditveni prostor skupaj s Kraševci, velik razstavni prostor pa bo v mednarodnem paviljonu namenjen Združenju družinskih vinogradnikov. Dva primorska vinarja sta sprejela smelo odločitev, saj se bosta Bric Valter Sirk in vipavska klet Guštin predstavila na lastnih razstavnih prostorih. Še kar nekaj slovenskih vinarjev bo svoja vina predstavljalo v posebnih sekcijah oziroma na razstavnih prostorih svojih uvoznikov, prisoten pa bo tudi Tomaž Kavčič z Zemona, ki bo gostujoči kuharski mojster v paviljonu predsednika dežele Veneto Luce Zaie.

V ponedeljek se bo nadaljevalo sodelovanje Vinitaly in izolskega Orange Wine Festivala z vodeno degustacijo dvanajstih oranžnih vin iz Slovenije in petih drugih držav, sledila bo degustacija vin 39 vinarjev, med drugimi se bo predstavilo celotno združenje pridelovalcev rebule z Oslavja. Prav tako v ponedeljek bodo vodeno degustacijo izpeljali družinski vinarji, v torek pa bo tradicionalna mojstrska degustacija neformalnega združenja Brda, home of Rebula, za katero velja vselej veliko zanimanje. V torek bo tudi vodena degustacija Revije Vino, v sredo pa bo svojo paleto predstavila klet Guštin.


Najbolj brano