Pantaloons so na noge dvignili Cankarjev dom

Pred dobrimi tremi leti je na pogorišču Chilli Brass Banda zrasel trio Pantaloons in dodobra prevetril domačo in tujo glasbeno sceno. Koherentna zmes elektronske plesne glasbe z ritmi funka in jazza je predsinočnjim na noge dvignila obiskovalce kluba ljubljanskega Cankarjevega doma.

Pantaloons  so (z leve) Luka Belič, David Nik Lipovac in Aljaž Markežič.  Foto: Darja Štravs Tisu
Pantaloons so (z leve) Luka Belič, David Nik Lipovac in Aljaž Markežič.  Foto: Darja Štravs Tisu

KOPER, LJUBLJANA > Prvo presenečenje ob prihodu v dvorano so bila sedišča, saj je organizator v napovedniku koncerta obljubljal “stoječi koncert”. Morda so ravno sedišča tisti dejavnik, ki je izzval nastopajoči skupini, da v svoj nastop vložita še več energije, ki na noge spravi tudi najbolj zagrenjenega jazzerja.

Pred koprskimi “pantaloni” je oder zasedel kvintet World Service Project iz Londona, ki ga je pred dobrimi 23 leti ustanovil klaviaturist in vokalist Dave Morecrof. Ta se je v enem od svojih nagovorov spomnil, da je World Service Project klub Cankarjevega doma obiskal pred natanko desetimi leti, a s popolnoma drugačno zasedbo. Po dobri uri in pol punkovsko obarvanega jazza (ali jazzovsko obarvanega punka), ki jo je brez dvoma zaznamoval zvok pozavne Kierana McLeoda, so na oder prijadrali bobnar David Nik Lipovac, saksofonist Luka Belič in suzafonist Aljaž Markežič, ki sestavljajo trio Pantaloons.

“Dobili smo žlepo”

Torkov nastop je bil prvi letošnji na slovenskih tleh, saj so bolj ali manj koncertirali zunaj naših meja. “Igrali smo v Strasbourgu, Budimpešti, Leipzigu, Pragi in Bratislavi. To je bila naša prva mednarodna turneja. Ogromno nam je dala. Zgodila se je v času, ko smo veliko koncertirali po Sloveniji in pridobivali na prepoznavnosti doma. V tujini je drugače. Dobili smo 'žlepo', ki nam je sporočila, da moramo v tujini začeti od začetka,” pravi bobnar David Nik Lipovac. “To bi moral doživeti vsak glasbenik, da ne poleti previsoko,” dodaja.

Energija, ki je vrela z odra, je s sedišč pognala večji del dvorane. “Cankarjev dom sicer velja za eminentno institucijo, a sam ga jemljem zgolj kot 'fešta plac'. Kamorkoli pridemo, je 'fešta plac', pa naj bodo to restavracija, šagra v Pobegih ali balinišče na Markovcu. Publika je tista, ki gradi energijo,” poudarja Lipovac.

Poleg starejših skladb je z odra odmevala tudi nova Kreker, ki ima močno družbenokritično noto, saj je posvečena enemu vidnejših obrazov boja z epidemijo. “Bili smo vabljeni na več protestov, na katere nam nikoli ni uspelo priti. Zato bomo 22. aprila, dva dneva pred volitvami, na Kongresnem trgu nastopili v družbi znanih slovenskih glasbenikov in na svoj način spodbudili ljudi, da se udeležijo volitev,” dodaja Lipovac.


Najbolj brano