Orožje v šoli? Niso vsi navdušeni.

Napovedano gostovanje Slovenske vojske v Šolskem centru Nova Gorica je razdelilo zaposlene. Del jih je prepričan, da orožje ne spada v šole, sploh v času vojne v Evropi. “Gre za promocijo poklica, ne militantnosti,” odgovarja direktor centra Miran Saksida in dodaja, da je bil dogodek že zdavnaj dogovorjen in se ravnatelji z njim strinjajo.

Del učiteljev je proti temu, da bi vojska pred Šolskim centrom 
razkazovala  orožje dijakom. “Gre za promocijo poklica,” odgovarja 
direktor Miran Saksida.  Foto: Leo Caharija
Del učiteljev je proti temu, da bi vojska pred Šolskim centrom razkazovala orožje dijakom. “Gre za promocijo poklica,” odgovarja direktor Miran Saksida.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Novica, da bo Slovenska vojska na območju Šolskega centra Nova Gorica dijakom jutri predstavljala svoj poklic in opremo, tudi orožje, je vznemirila del kolektiva. Prepričani, da vojska z orožjem ne spada v šolski okoliš, sploh pa v času, ko na evropskih tleh divja vojna, so se aktivirali in začeli zbirati podpise nestrinjanja.

Del učiteljev: sploh zdaj je neprimerno v šoli razkazovati orožje

Kot poudarjajo, nasprotujejo nasilju oziroma vsemu, kar bi napeljevalo k njemu. V šoli se promovirajo številni poklici, po njihovem pa je ob tako obsežni promociji vojske razumeti, kot da ji vodstvo šole daje prednost pred drugimi.

Letos vojska v 81 srednjih šolah

Kot so nam pojasnili na obrambnem ministrstvu, imajo letos v programu 81 promocij vojaškega poklica po srednjih šolah, ob tem pa izvajajo še več drugih vrst predstavitev. “Iz dosedanje prakse in pogovorov z organizatorji takih dogodkov lahko trdimo, da je zanimanje med mladimi za predstavitev vojaškega poklica veliko. Letošnji dogodek v šolskem centru vključuje devet občin, več kot 300 obveznikov generacije 2004 in obisk do 2000 srednješolcev,” odgovarjajo.

Glede na to, da bo vojska svoj poklic promovirala v centru, kjer prevladuje moški del populacije mladih, pa menijo, da gre za zlorabo šolskega sistema.

Prav tako se jim zdi neprimerno razkazovati karkoli, kar je povezano z vojsko, predvsem orožje. Sploh ne v času, ko se zaradi vojne v Ukrajini zbira humanitarna pomoč za njene žrtve. Kot nam je dejal eden od učiteljev, so za zdaj zbrali nekaj manj kot 50 podpisov podpore.

Mors

“Oborožitev vedno predstavlja visoko usposobljen kader SV ob strogem upoštevanju varnostnih postopkov, primerno skupini ter dostojanstveno, v skladu z vojaškim kodeksom in ob spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, še posebno med mlado populacijo.”

Tudi oborožitev bo, ravnatelji se strinjajo

Direktor Šolskega centra Miran Saksida se s pomisleki ne strinja. Kot pravi, s Slovensko vojsko sodelujejo že dolgo.

“V petek bodo prikazali rezultate vojaških tehnologij in različne rodove. Priletel bo tudi helikopter, predstavili bodo vozila, poljsko kuhinjo ...” našteva in potrjuje, da bo na ogled tudi orožje, saj je to del opreme vojaka, in trenažer s streljanjem. Z laserjem, ne z naboji.

Janko Boštjančič: “Strahot vojne ne skrivamo”

“Strahot vojne ne skrivamo. Tudi novo stalno razstavo, posvečeno razvoju dediščine prve svetovne vojne, zaključujemo ravno s prikazom vojnih grozot in Cankarjevim citatom 'Čemu to brezdanje trpljenje, čemu bolečina, žalost, strah in smrt … '. Se pa tudi Park vključuje v projekte promocije Slovenske vojske in predstavljanja vojaških poklicev, saj se nam zdi obramba domovine izjemno pomembna vrednota,” pravi Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine Pivka, muzejskega in doživljajskega središča, ki nudi vpogled v bogato vojaškozgodovinsko dediščino in je namenjeno izobraževanju in raziskovanju.

Kot dodaja, je prav vojna v Ukrajini še bolj okrepila zavedanje, da mir ni nekaj samoumevnega, da si je zanj treba prizadevati in obenem skrbeti tudi za varnost države.

“Eno od sporočil Parka vojaške zgodovine je tudi zavedanje, da Slovenci živimo na strateško zelo pomembnem območju v Evropi in nas zato zgodovina nikoli ni puščala ob strani in nas tudi v prihodnje zagotovo ne bo. S tega vidika Slovensko vojsko potrebujemo, kar pa nikakor ne pomeni nasprotovanja prizadevanjem za mir.” KKV

“Direktor in ravnatelji ŠC so dali soglasje k izvedbi dogodka in vse aktivnosti, oborožitev in prisotna oprema so predhodno usklajene z njimi,” navajajo na obrambnem ministrstvu (MORS) in dodajajo, da oborožitev vedno “predstavlja visoko usposobljen kader SV ob strogem upoštevanju varnostnih postopkov, primerno skupini ter dostojanstveno, v skladu z vojaškim kodeksom in ob spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, še posebno med mlado populacijo”.

“Gre za promocijo poklica, nikakor ne militantnosti”

Pri jutrišnjem prikazu gre za promocijo poklica in pridobivanja kadrov, poudarja Saksida. Na MORS pa, da jo izvajajo po vsej Sloveniji, poklic vojaka tudi okrepljeno oglašujejo. To je v zadnjih dneh opaziti na plakatih po Novi Gorici.

Saksida pa odločno zavrača, da bi šlo za kakršno koli promocijo militantnosti. “Nad takšnimi pomisleki sem zgrožen,” poudarja. Na očitke, da je razkazovanje orožja v času, ko v Ukrajini divja vojna in se promovira mir, odgovarja: “Dogodek je bil dogovorjen že bistveno prej. Tudi ravnatelji so se strinjali z njim. S tem, da se zbira prispevke za Ukrajino, tudi sam sem prispeval, pa nima nobene zveze. Med drugim pa vojska deluje tudi v mirnodobnem obdobju, pomaga pri naravnih nesrečah in drugače.”


Najbolj brano