V Slovenijo spet prihaja misija OVSE za ocenjevanje volitev

Urad OVSE za demokratične institucije in človekove pravice bo pred aprilskimi državnozborskimi volitvami v Slovenijo napotil misijo za ocenjevanje volitev. Sliši se, kot da je Slovenija v družbi držav, kjer lahko volijo tudi mrtvi, živi pa na poti do volišča tvegajo glavo. Ne gre za to; urad OVSE zaupa v delo volilnih organov. Člani misije bodo ocenjevali vidike, kot so financiranje kampanj in medijsko poročanje.

Misija Ovse za ocenjevanje volitev bo aprila četrtič ocenjevala 
izvedbo volitev v Sloveniji. Misija  je bila pri nas že v času 
predčasnih volitev v DZ 2011, predsedniških volitev 2017 in 
predčasnih volitev v DZ 2018.  Foto: STA
Misija Ovse za ocenjevanje volitev bo aprila četrtič ocenjevala izvedbo volitev v Sloveniji. Misija je bila pri nas že v času predčasnih volitev v DZ 2011, predsedniških volitev 2017 in predčasnih volitev v DZ 2018.  Foto: STA

LJUBLJANA > Misija OVSE je priprave na volitve v Sloveniji ocenjevala že večkrat; nazadnje je bila v Sloveniji na predčasnih volitvah v državni zbor leta 2018.

Zaupanje v delo volilnih organov

Ali naj njeni opazovalci pridejo tudi tokrat, so predstavniki Urada OVSE za demokratične institucije in človekove pravice ugotavljali februarja, ko so se v Sloveniji pogovarjali z ljudmi z različnih ministrstev, sodišč, varuhom človekovih pravic, parlamentarnimi političnimi strankami, civilno družbo, mediji in nekaterimi drugimi sogovorniki.

Dr. Alem Maksuti

politolog

“Seveda je sedanje stanje močne politične polarizacije za in proti sedanji vladi oziroma največji vladni stranki pod mikroskop postavilo Slovenijo.”

V poročilu o februarskem obisku so zapisali, da načeloma zaupajo v volilno zakonodajo ter v strokovnost, neodvisnost in nepristranskost volilnih organov. Vseeno pa se jim zdi smiselna ocena nekaterih drugih vidikov volilnega procesa, zlasti vodenja volilnih kampanj in preglednosti njihovega financiranja, medijskega poročanja o volitvah in medijskega okolja nasploh.

Člani misije bodo k nam prišli predvidoma 12. aprila. Na Državni volilni komisiji (DVK) njihov prihod pozdravljajo. Ne gre za nezaupanje v delo DVK, “pač pa za določene nejasnosti na področju organizacije, vodenja in financiranja volilnih kampanj ter na področju medijskega poročanja”, poudarjajo.

Potencialna možnost za nepravilnosti

Politolog dr. Alem Maksuti pojasnjuje, da je to ena od misij, ki jih lahko pošljejo različne mednarodne institucije. Takšni obiski se zgodijo, ko obstaja potencialna možnost za nepravilnosti na volitvah. “Seveda je sedanje stanje močne politične polarizacije za in proti sedanji vladi oziroma največji vladni stranki pod mikroskop postavilo Slovenijo,” pravi. “To je s svojimi dejanji povzročil tudi predsednik vlade, ki je ubral takšen politični stil, da sodeluje z ljudmi, kot je Viktor Orban. To pri mednarodnih institucijah sproža neko stopnjo previdnosti, zato se odločajo, da pošljejo svojo misijo.”

Ne glede na povod, zakaj je do tega prišlo, je takšen način spremljanja volitev oziroma priprav nanje po Maksutijevem mnenju nekaj normalnega v demokraciji. “Prepričan sem, da do nekih kršitev na slovenskih volitvah ne bo prišlo, bolj me skrbi legitimizacija oziroma sprejemanje rezultatov, ki sledijo, pri določenem delu politike. Ampak tudi to je nekaj relativno normalnega v demokraciji, kot je naša.”

Čez nekaj mesecev poročilo s priporočili

Ocenjevalna misija - drugače kot opazovalna, ki svojo oceno poda takoj po volitvah - svoje poročilo objavi predvidoma nekaj mesecev po volitvah. V poročilu navede tudi priporočila, kako izboljšati procese, ki spremljajo volitve. Po volitvah leta 2018 je misija OVSE med drugim priporočila premislek “o uvedbi učinkovitega mehanizma, da bi se v času volilne kampanje zoperstavili pojavom nestrpne retorike, ki vključuje ksenofobijo in podžiganje”. Svetovala je razmislek o ukrepih za prepoznavanje pojavov sovražnega govora in dezinformiranja v medijih.

Misija je priporočila tudi povečanje zmogljivosti nadzornih organov, ki bdijo nad pravilnostjo financiranja političnih strank in kampanj. Za večjo transparentnost bi bilo treba ponovno pregledati določbe, ki urejajo posojila. Misija se je zavzela tudi za bolj intenzivno državljansko in volilno vzgojo s podpiranjem udeležbe na volitvah in boljšim informiranjem o možnih načinih glasovanja.


Najbolj brano