Rojc: Sinov direktorsko mesto na Komunali ne zanima

Ilirskobistriški občinski svetniki so potrdili nove pogoje za imenovanje direktorjev bistriškega zdravstvenega doma in Komunale. Medtem ko za zdravstveni dom, kjer po štirih razpisih še vedno niso našli ustreznega kandidata za direktorja, nabor kandidatov širijo tudi izven zdravstvene stroke, pa ga v Komunali ožajo na le nekaj tehničnih poklicev. Župan Emil Rojc je ob tem zanikal govorice, da naj bi se za direktorsko mesto na Komunali potegoval tudi eden od njegovih sinov.

Z novim odlokom se pogoji za imenovanje direktorja bistriške 
Komunale ožajo. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Z novim odlokom se pogoji za imenovanje direktorja bistriške Komunale ožajo. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > “Glede na to, da se približno od meje med Pivko in Postojno pa do nekje med Ilirsko Bistrico in Matulji govori, da pripravljam razpise za svoja sinova, moram javno povedati, da moja sinova, ki sta končala univerzitetni študij na fakulteti za elektrotehniko, nista zainteresirana za direktorsko mesto na Komunali,” je župan Emil Rojc na zadnji seji občinskega sveta zanikal govorice, da naj bi se za mesto direktorja Komunale potegoval tudi eden od njegovih sinov, ob tem pa razširjanje teh govoric neutemeljeno pripisal Primorskim novicam.

Na predlog svetnikov iz vrst LMŠ Ivana Simčiča in Vlada Hrvatina, da bi imenovanje novega direktorja Komunale prepustili novemu občinskemu svetu, za ta čas pa imenovali vršilca dolžnosti, kar bi bilo po Hrvatinovih besedah “najbolj pošteno do vseh”, je Rojc odvrnil, da je “to razmišljanje zmotno”, saj da je imenovanje vršilca dolžnosti “le izhod v sili”.

Emil Rojc

župan

“Moram javno povedati, da moja sinova, ki sta končala univerzitetni študij na fakulteti za elektrotehniko, nista zainteresirana za direktorsko mesto na Komunali.”

“Upoštevali smo priporočilo, da se kadrovske zadeve, ki vedno nekoliko razburkajo politično sceno, ne izvajajo tik pred volitvami. Ker se je sedanji direktor odločil, da se upokoji pred koncem mandata – njegovo delovno razmerje preneha s 1. junijem – smo dolžni izpeljati razpis in izbrati novega direktorja pred iztekom njegovega odpovednega roka,” je hitenje z imenovanjem novega direktorja še pred lokalnimi volitvami utemeljeval Rojc. Sedanjemu direktorju Igorju Batisti bi se mandat sicer iztekel 1. decembra.

Na Komunali pogoje ožajo, v zdravstvenem domu jih širijo

Kandidati za direktorja bodo po spremembah statuta in odloka o ustanovitvi Komunale, ki so jih potrdili na seji, tako morali namesto visoke strokovne izobrazbe imeti univerzitetno oziroma drugo bolonjsko stopnjo izobrazbe gradbene, strojne, elektro ali ekonomske smeri in najmanj pet let delovnih izkušenj na vodilnih mestih.

Nevenka Tomšič in Zdravko Kirn (Desus) sta sicer neuspešno predlagala, da zahtevane izobrazbe ne bi omejili na zgolj tri tehnične smeri in bi dopustili vsaj še kemijsko, biotehnično, pravno in organizacijsko. “Vemo, kako je v preteklosti prišlo do zožitve pogojev pri imenovanju direktorja zdravstvenega doma. Ta situacija se nam lahko ponovi,” je opozoril Kirn.

Prav zaradi štirih neuspešnih razpisov za direktorja bistriškega zdravstvenega doma v zadnjega pol leta so na seji spremenili tudi pogoje za imenovanje le-tega. Na pobudo sveta zavoda so odlok o ustanovitvi zdravstvenega doma spremenili tako, da sta poslovodna in funkcija strokovnega vodenja zavoda ponovno ločeni, kot sta bili že pred zadnjo spremembo odloka leta 2014. To pomeni, da se bodo na nov razpis za direktorja zdravstvenega doma lahko zopet prijavili kandidati z univerzitetno oziroma drugo bolonjsko stopnjo izobrazbe, ki ni nujno zdravstvene smeri, s tem pa naj bi razširili nabor primernih kandidatov.

Rojc: “Za kaos v zdravstvu so krivi novi obrazi na volitvah”

“Tako kot je bila stabilnost vodenja zdravstvenega doma potrebna že pred osmimi leti, ko smo se enako kot danes soočali s pomanjkanjem zdravniškega kadra, je potrebna tudi danes. Vemo, da se bo kar nekaj zdravnikov upokojilo. Razmere, ki so že zdaj slabe, se bodo še poslabšale,” je spremembe odloka pozdravil Kirn, ob tem pa ponovno spomnil, da je za razmere v bistriškem zdravstvenem domu krivo prav sedanje občinsko vodstvo, ki je leta 2014 s ciljem rušenja takratnega direktorja Vojka Mihlja zožilo razpisne pogoje.

Rojc je na očitke odvrnil, da je še vedno prepričan, “da je za vodenje zdravstvenega doma najboljši zdravnik”, za anomalije in kaos v zdravstvenih domovih pa da “ni kriv ne župan ne občinska uprava, ampak vsakoletni novi obrazi, ki nastopajo na volitvah”. Ti so namreč po Rojčevem mnenju povzročili razvrednotenje poklica direktorja zdravstvenega doma, zaradi česar med zdravniki ni interesa za opravljanje tega dela.


Najbolj brano