Lesonit je še korak bliže okoljevarstvenemu dovoljenju

Agencija RS za okolje je odločila, da nobenemu od 65 krajanov Ilirske Bistrice ne prizna statusa stranskega udeleženca v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja Lesonitu za obratovanje naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje večjega obsega. Krajani, združeni v civilno iniciativo Eko Bistrc, so nad odločitvijo Arso razočarani in napovedujejo pritožbo.

Lesonit je z odločitvijo Arsa še korak bližje okoljevarstvenemu 
dovoljenju. Foto: Tina Milostnik Valenčič
Lesonit je z odločitvijo Arsa še korak bližje okoljevarstvenemu dovoljenju. Foto: Tina Milostnik Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Krajani, zbrani v civilno iniciativo Eko Bistrc, opozarjajo, da je s to odločitvijo Agencije RS za okolje (Arso) Lesonit še korak bližje pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje večjega obsega. Gre za napravo s proizvodno zmogljivostjo 725 kubičnih metrov vlaknenih plošč dnevno. Družba Fantoni, pod okrilje katere sodi Lesonit, pa namerava s to naložbo za skoraj tretjino povečati proizvodnjo.

“Ne gre le za 65 krajanov, ampak za 65 družin. Domnevali smo, da bodo vsaj najbližjim sosedom tovarne priznali status stranskega udeleženca v postopku,” so nad odločitvijo Arso razočarani v civilni iniciativi. Arso je zahtevke vseh 65 občanov zavrnil, ker niso v vplivnem območju tovarne ali pa niso izkazali pravnega interesa.

Mojca Mejak

civilna iniciativa Eko Bistrc

“To je absurd. Arso je organizacija, ki bi morala ščititi zdravje občanov. Mi smo jim priložili to, kar dejansko imamo. In to je prah.”

Krajani v bližini tovarne opozarjajo na velike količine lesnega prahu na svojih parcelah, vrtovih in vozilih.

Fotografije niso dokaz

“Pravni interes naj bi vključeval pravne postopke in izvedbe neodvisnih strokovnih meritev, ki pa so za nas kot občane daleč predragi. Poleg tega smo imeli le mesec dni časa za pripravo zahtevne dokumentacije,” na nerazumne zahteve Arsa opozarja Mojca Mejak. Popolnoma nelogično se jim zdi, da kot dokazov niso upoštevali člankov in fotografij lesnega prahu, prav tako pa tudi meritev hrupa, ki so jih izvajali s certificirano opremo.

“To je absurd. Arso je organizacija, ki bi morala ščititi zdravje občanov. Mi smo jim priložili to, kar dejansko imamo. In to je prah. Povabila bi jih, naj pridejo sami na lokacijo in se na lastne oči prepričajo,” je zgrožena Mojca Mejak.

V civilni iniciativi so opozorili tudi na nedoslednosti v samem upravnem postopku, saj je Arso o zadevi odločil brez ustne obravnave, na kateri bi krajani lahko predstavili svoja stališča. Kot stranska udeleženca v upravnem postopku pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja, ki sicer še teče, pa po zakonu ostajata okoljevarstveni organizaciji Eko Krog in Alpe Adria Green.

Niso v vplivnem območju Lesonita

Krajani, ki sicer že dlje časa opozarjajo na hrup iz tovarne in na lesni prah, ki ga dnevno opažajo na svojih parcelah, vrtovih in njivah, se bojijo, da bo s povečano proizvodnjo tudi količina lesnega prahu in hrupa večja. “Lesonit je namreč v preteklosti krajanom že marsikaj obljubil, a nikoli ni prišlo do uresničitev. Tovarna je med drugim brez protihrupnih ograj, niti ni zaščitena, stoji sredi mesta,” opozarjajo.

Ker nepremičnine krajanov niso v vplivnem območju tovarne, jim ne pripada pravica do stranskega udeleženca v postopku.

Sporno se jim zdi tudi vplivno območje, ki poteka po mejah Lesonitovih parcel. Ker se nobena izmed nepremičnin krajanov ne nahaja v vplivnem območju tovarne, jim po zakonu ne pripada pravica do stranskega udeleženca v postopku. “Temu pa krajani oporekamo, saj je vpliv viden in slišen na naših parcelah, kar dokazujejo tudi mnoge prijave tako policiji kot inšpektoratu,” so prepričani v civilni iniciativi in zato zahtevajo, da tovarna pred kakršnimkoli povečanjem proizvodnje najprej uredi sedanje stanje z izpusti in hrupom.

Ob tem dodajajo, da se tudi pristojne službe slabo odzivajo na njihove prijave. Doslej so jih podali že najmanj deset. “Pristojni inšpektorat kljub številnim prijavam ne reagira oziroma nas o postopkih ne obvešča. Tako sploh ne vemo, kaj se z našimi prijavami dogaja,” pravijo v civilni iniciativi, kjer v prihodnje računajo tudi na podporo občine.


Najbolj brano