Bencin in dizel pri sosedih celo cenejša kot pri nas

Deželna vlada Furlanije-Julijske krajine je pred dnevi sprejela ukrep, po katerem je gorivo na območju dežele od danes še cenejše. Že po znižanju na državni ravni se je naval na slovenske bencinske servise ob meji umiril, zdaj pa bo še manjši, kar je tudi eden od ciljev ukrepa - odvrniti ljudi od tega, da se vozijo po gorivo preko meje.

Sredi marca se je pred bencinskim servisom Štaloni v Brdih vila 
dolga kolona italijanskih avtomobilov, lačnih poceni goriva. Foto: Leo Caharija
Sredi marca se je pred bencinskim servisom Štaloni v Brdih vila dolga kolona italijanskih avtomobilov, lačnih poceni goriva. Foto: Leo Caharija

FURLANIJA-JULIJSKA KRAJINA > Pred nekaj dnevi je italijanska vlada cene pogonskih goriv znižala za 30,5 centa na liter, od danes pa na območju Furlanije-Julijske krajine (FJK) velja še dodaten deželni popust, ki pa je omejen le na tamkajšnje prebivalce. Liter bencina bo po poročanju Primorskega dnevnika tako od današnjega dne naprej stal še dodatnih 29 centov manj, liter dizla pa se bo za sosede, ki živijo v bližini meje na italijanski strani, pocenil še za 20 centov.

Cilj tudi omejitev bencinskega turizma

Skupaj z že veljavnim državnim popustom pomeni to 60 centov manj za liter bencina in 50 centov manj za liter dizla. Ukrep, ki prihaja kot odgovor na skokovit porast cen goriv in gospodarsko krizo, cilja tudi na omejitev “bencinskega turizma” ali obiskovanje bencinskih servisov v Sloveniji zaradi cenejšega goriva na naši strani.

60

centov manj za liter bencina in

50

centov manj za liter dizla od danes plačujejo za gorivo prebivalci Furlanije-Julijske krajine

Tega je bilo po pospešeni podražitvi goriv ob začetku vojne v Ukrajini kar precej in na marsikaterem bencinskem servisu ob meji so bile dolge kolone in gneča. Dogajalo se je tudi, da je goriva zaradi povečanega povpraševanja zmanjkalo.

Ne gre za prvoaprilsko šalo

Kot so nam povedali na eni od bencinskih črpalk ob meji, navala italijanskih avtomobilov že ves teden ni, ker so tudi onkraj meje znižali cene pogonskih goriv, pred tem pa je bila deset dni res velika gneča. S še dodatnim znižanjem goriva od današnjega dne dalje niso bili seznanjeni. Nekaj so slišali o tem, a niso vedeli ali gre za prvoaprilsko šalo ali bo do tega res prišlo. Po dodatni deželni pocenitvi pogonskih goriv naj bi bile cene bencina in dizla za prebivalce FJK celo nekoliko nižje od slovenskih.

V Italiji sproščajo covid omejitve

Z današnjim dnem v Italiji sproščajo nekatere omejitve za zajezitev pandemije. Za vstop v službene prostore in notranjost gostinskih lokalov bo dovolj navadno covidno potrdilo (PCT), ki velja tudi za testirane, in ne več okrepljeno, ki je bilo omejeno le na prebolevnike in cepljene (PC). Za vstop v trgovine, banke, poštne in druge urade in lokale na prostem ter v javnem prevozu pa ni več potrebno nobeno potrdilo. Do 30. aprila ostaja obvezno PCT potrdilo za vstop v menze, obiske v zaporu, potovanja na daljše razdalje in udeležbo na javnih razpisih, okrepljeno PC potrdilo pa za vstop v igralnice, diskoteke, centre dobrega počutja, na kongrese in športne prireditve v zaprtih prostorih. Od 1. maja ne bo več treba nositi zaščitnih mask v zaprtih prostorih.


Najbolj brano