Janša še drugič obsojen

“Ravnal je z direktnim naklepom zaničevanja,” piše v sodbi senata celjskega okrožnega sodišča, v kateri je sodišče predsednika vlade Janeza Janšo že drugič obsodilo zaradi žalitev novinark Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek. Novinarki sta pisno sodbo prejeli včeraj. Gre za pirovo zmago, saj ima Janša zdaj 30 dni za pritožbo, primer pa maja že zastara.

Janez Janša Foto: STA
Janez Janša Foto: STA

CELJE > Dober mesec po razglasitvi sodbe sta novinarki RTV Slovenija Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek včeraj prejeli pisno sodbo, da ju je predsednik vlade Janez Janša z zdaj že razvpitim tvitom pred šestimi leti razžalil. Senat celjskega okrožnega sodišča je tako razsodil že drugič, prvo sodbo je namreč celjsko višje sodišče zaradi formalne nepravilnosti pri imenovanju ene od porotnic razveljavilo.

Senat celjskega sodišča je tudi tokrat razsodil, da je Janša obe novinarki razžalil, s tem ko je zapisal, da “na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce PŠ”. Za dve kaznivi dejanji mu je izreklo tri mesece pogojne zaporne kazni, ki mu je ne bo treba prestati, če v enem letu od pravnomočnosti sodbe ne stori novega kaznivega dejanja.

Neprimerno, celo skrb vzbujajoče je, da se obtoženi, kot razgledan človek, ki je vešč govorec, izraža do novinarjev in njihovega dela na tako zavržen način, piše v sodbi senata celjskega sodišča.

Senat je v sodbi zapisal, da je Janši kot olajševalno okoliščino štel, da doslej še ni bil pravnomočno obsojen in da skrbi za dva mladoletna otroka. Veliko daljše pa je naštevanje oteževalnih okoliščin. Senat je namreč upošteval, da je obe kaznivi dejanji storil kot dolgoletni politik, poslanec, predsednik vlade in funkcionar v instituciji Evropske unije.

“Glede na takšen položaj je neprimerno, celo skrb vzbujajoče, da se obtoženi, kot razgledan človek, ki je vešč govorec, izraža do novinarjev in njihovega dela na tako zavržen način. Nobena kritika njegovega dela kot politika, bodisi resna bodisi neutemeljena, ne opravičuje, da svoje nestrinjanje izraža na račun osebne diskreditacije in žaljenja zasebnih tožilk,” piše v sodbi celjskega sodišča.

Senat je menil, da se je Janša nedvomno zavedal, da izrazi “javna hiša”, “poceni usluge”, “odsluženi prostitutki”, “zvodnik”, čeprav v obliki prispodobe, pomenijo grob napad na obe novinarki.

Po mnenju članov senata njegov namen ni bil le kritizirati njuno novinarsko delo, ampak ga oblatiti na najbolj zavržen način, z uporabo izredno grobih izrazov in zasebni tožilki s tem v javnosti ponižati tako poklicno kot na osebnem nivoju. “Z izbiro vulgarnih izrazov ter samim načinom komunikacije je brez dvoma jasno pokazal svoje zaničevanje, prezir in celo sovražnost do obeh zasebnih tožilk,” so zapisali v sodbi.

Po mnenju celjskega sodišča se je obtoženi nedvomno zavedal, da so njegove izjave o obeh zasebnih tožilkah objektivno žaljive in da bo z njimi prizadel čast in dobro ime obeh. In ker je te besede objavil na tviterju, je po mnenju sodnikov to tudi hotel storiti. “Ravnal je z direktnim naklepom in namenom zaničevanja,” so zapisali v sodbi.

Sodba seveda še ni pravnomočna, ampak ima Janša zdaj 30 dni časa, da se nanjo pritoži. Če jo je tako kot obe novinarki prejel včeraj, se lahko torej nanjo pritoži predzadnji dan aprila. 24. maja pa bo primer že zastaral. Janša bo tako zagotovo tudi iz te zgodbe prišel brez pravnomočne obsodbe. Za komentar smo včeraj poklicali tudi Janševega odvetnika Francija Matoza, vendar se na naše klice ni odzval.


Najbolj brano