Tudi v Izoli brezplačen prevzem azbestnih odpadkov

Tudi Izolani se bodo lahko rešili azbestnih odpadkov. Kot upravljalka zbirnega centra na Baredih jih bo od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro prevzela Komunala, za zavarovanje in prevoz pa bodo morali poskrbeti občani sami.

Tudi v Izoli je po garažah in vrtovih precej azbestnih odpadkov.  Foto: Helena Race
Tudi v Izoli je po garažah in vrtovih precej azbestnih odpadkov.  Foto: Helena Race

IZOLA > Izola se pridružuje akciji sosednjih občin, s katero občanom krijejo stroške prevzema tovrstnih odpadkov. Akcija bo trajala do 31. oktobra oziroma, dokler ne bodo porabili 20.000 evrov predvidenega proračunskega denarja. Pravilnik o brezplačnem prevzemu so sprejeli na zadnji seji občinskega sveta.

Najprej bo treba izpolniti obrazec

Če bodo Izolani akcijo dobro sprejeli, v občinski upravi napovedujejo, da jo bodo načrtovali tudi v prihodnje, saj se zavedajo, da s tem spodbujajo zamenjavo nevarnih materialov z okolju prijaznejšimi.

Kdo bo upravičen do prevzema?

Upravičenci bodo (so)lastniki in najemniki zasebnih objektov oziroma zemljišč na območju občine. Za vsak objekt ali zemljišče bodo lahko pravico do brezplačne oddaje azbestnih odpadkov uveljavili samo enkrat, brezplačno pa bodo lahko oddali največ dve toni azbestnih odpadkov.

Pred oddajo azbesta v zbirni center pa bodo morali občani izpolniti obrazec, ki ga bosta občina in Komunala v kratkem objavili na spletni strani. Zatem ga bodo morali poslati v potrditev občinski upravi in ga predložiti ob oddaji azbestnih odpadkov - najkasneje 30 dni po prejetju potrjenega obrazca.

Kako ravnati z azbestom

Občane opozarjajo na primerno zaščito in dosledno upoštevanje predpisov, ki opredeljujejo ravnanje z azbestom. Zdravju škodljivih vlaken, ki se sproščajo iz polomljenega ali poškodovanega materiala, s prostim očesom ne vidimo, ne vohamo in ob vdihavanju ne zaznamo, zato je treba pri delu ravnati zelo previdno.

Pri odstranjevanju tovrstnega materiala si je treba zagotoviti delovno obleko za enkratno uporabo, delovne gumijaste rokavice in masko s posebnimi filtri za zaščito dihal. Pred odstranjevanjem je material priporočljivo zmočiti z vodo pod nizkim tlakom. Ne sme se ga lomiti, ker se pri tem sproščajo v zrak nevidni nevarni delci. Pred transportom pa ga je treba zaščititi, najbolje ga je naložiti na leseno paleto, obloženo z gradbeno folijo in ga neprepustno oviti v polietilensko folijo.


Najbolj brano